Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.02.2013

Життєва дорога в 100 років довгожительки з Гребінківщини


Її життя вишите червоними і чорними нитками, гідне найбільшого пошанування


Життєва дорога в 100 років довгожительки з Гребінківщини

5 лютого 2013 року довгожителька Гребінківського району Агапія Григорівна Мовчан із села Рудка зустрічає столітній  ювілей. Її життя  вишите червоними і чорними нитками, гідне найбільшого пошанування..

Лютої сніжної зими далекого 1913 року в сім'ї Анастасії та Григорія Ічанських народилася дівчинка - первісток. Нарекли її Агапія – що в перекладі із грецької мови  означає - любима, улюблена.

Вона була найстаршою із шести дітей, рано розпочала трудитися. З 12 років висаджувала разом із дорослими бурякові висадки.

Так за літо заробляла юна працівниця мішечок зерна. Виживали, як могли. Тяжким випробуванням був Голодомор - 33-го. Щоб якось звести кінці з кінцями поїхала Агапія із ровесницями на роботу в Гребінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці дорожчає кабельне телебачення

- Взуття зносилось, а на вулиці рання весна, стою, тремчу від холоду, - згадує жінка, - аж підходить чорнявий хлопець, пропонує мені гарячий чай.

Так познайомилася вона із своїм майбутнім чоловіком, який із першої зарплати  купив їй чоботи та матерію на спідницю та блузку. На восьмий рік подружнього життя Бог послав їм донечку, яка народилася 22 червня 1941 року.




Агапія Григорівна Мовчан із дочкою Галиною Василівною Гаркавенко


Війна перекреслила райдужні плани молодої сім'ї. Чоловік, майстер на всі руки, не встиг добудувати, оселю, не встиг намилуватися донечкою. Пішов на фронт, а 10 березня 1944 року Василь Ілліч Мовчан загинув в бою за Львів.

Агапія Григорівна сповна  спізнала вдовину долю, невсипущу працю. Але не корилося труднощам, ростила донечку. А смуток та журбу тамувала вишиванням. Рушники, картини, скатертини, наволочки, сорочки. Усе її вишивання - то історія, то дорога її нелегкого вдовиного життя. Заміж жінка більше не виходила, все чекала свого Василя.

Веселі пісні щасливого життя з часом перейшли в сумовиті. Вона сповна передала свій пісенний хист, старовинні пісні своїм рідним і  найбільше правнучці Ярославі, відомій українській співачці, солістці Національної філармонії України та ансамблю Збройних Сил України.




Агапія Григорівна Мовчан із внучкою Надією Кривошеєвою


А  любов до вишивання мають всі жінки її роду, але особливо відзначається її правнучка Ніна. Рід Агапії Григорівни Мовчан зростає, міцніє, радує праматір роду своїми справами та успіхами. Завжди підтримують матусю, бабусю, прабабусю донька Галина із зятем Григорієм, внуки Надія та Григорій, п’ятеро правнуків.

Вже має ювілярка й праправнучку. Їх із чоловіком життя продовжується. І ще не всохли старі яблуня та груша, які колись садили разом з ним.




Агапія Григорівна Мовчан


То пам'ять її великого, красивого життя, сповненого невсипущої, подвижницької праці. Адже вона дожила до такого віку завдяки тому, що все життя у русі, ні на хвилинку не опускала руки та важко працювала.

А ще один із секретів її довголіття - шана, повага і любов рідних, які цього знаменного дня вітають шановну ювілярку. Многая Вам літа та Божого благословіння.

РТС «Гребінка»


Схожі матеріали:
👁 1588
Категорія: Суспільство
Теги: довгожителька, Агапія, Мовчан, Гребінка, 100, Рудка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ