Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.10.2015

14 жовтня гребінчани отримають додатковий вихідний день


14 жовтня в Україні відзначатимуть День захисника України


14 жовтня гребінчани отримають додатковий вихідний деньЖителі України в середу, 14 жовтня 2015 р., отримають додатковий вихідний день у зв'язку з святкуванням Дня захисника України. Відповідна норма міститься в законі "Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День захисника України".

День захисника України є новим святом для нашої країни, який відзначається тільки з 2014 р.

Вперше з ініціативою скасувати святкування "радянського" Дня захисника Вітчизни 23 лютого Президент України Петро Порошенко виступив під час своєї промови на День Незалежності України в 2014 р.

"Словосполучення "захисник Вітчизни" перестало бути абстрактним ритуальним висловлюванням. Воно наповнилося конкретним змістом, багатим на подвиги українського воїнства, безліччю битв і дат. Я наполягаю: Україна ніколи більше не буде відзначати свято з військово-історичним календарем сусідньої держави. Ми будемо вшановувати захисників своєї Вітчизни, а не чужого", - заявив тоді Порошенко.

Вже 14 жовтня 2014 р. Порошенко символічно заснував нове для нашої держави свято - День захисника України, тим самим скасувавши свято 23 лютого.

<span style="font-weight: bold;"><span style="color: rgb(40, 111, 184);">ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: </span> <a href="/blog/tizhden_fizichnoji_kulturi_olimpijskij_urok_v_tarasivskij_zosh_i_iii_st/2015-09-26-1758" target="_blank"> <span style="color: red;">Тиждень фізичної культури. Олімпійський урок в Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ст.</span></a></span>

"З метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості постановляю: установити в Україні свято - День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня", - йдеться в указі глави держави № 806/2014.

5 березня 2015 р. Верховна Рада зробила День захисника України 14 жовтня вихідним днем.

"Установлення у день свята Покрови Пречистої Богородиці Дня захисника України як державного свята матиме духовно-патріотичне і об'єднавче значення для громадян України, а також сприятиме упорядкуванню календаря державних свят в Україні відповідно до сучасних політичних реалій та потреб суспільства", - йшлося в пояснювальній записці до прийнятого законопроекту.

Зазначимо, що 14 жовтня в Україні також відзначається велике релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Завдяки шанобливому ставленню українського козацтва за цим святом закріпилася ще й друга назва - Козацька Покрова, а у свідомості народу воно стало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, доблесть, мужність і лицарство. Пізніше, вже в 20 столітті, козацькі традиції передалися борцям за незалежність України - Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії, а в роки Другої світової війни багато українців - солдатів радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа і Діви Марії з молитвою про спасіння і перемоги.

У 1999 р. тодішній Президент України Леонід Кучма заснував 14 жовтня як День українського козацтва.

Схожі матеріали:
👁 1241
Категорія: Прес-реліз
Теги: день захисника України, свято, жовтень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ