Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.03.2016

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів


З метою збереження заплавних ландшафтів півночі Полтавської області у 2009 р. було створено НПП "Пирятинський"


22 березня – Всесвітній день водних ресурсівРічка Удай є однією з небагатьох річок лівобережжя Дніпра, яка не зазнала гідромеліоративного спрямлення русла та значного розорювання заплави. Це робить екосистему Удаю унікальним об’єктом, що зберіг максимально природний вигляд.

Саме, з метою збереження заплавних ландшафтів півночі Полтавської області у 2009 р. було створено НПП "Пирятинський".

Проте, природоохоронна функція Парку ускладнюється тим, що основна водозбірна площа р. Удай знаходиться на території Чернігівської обл. Збираючи забруднені сільськогосподарські стоки та комунально-промислові стоки міст Ічня та Прилуки, на кордоні з Полтавською областю, ця річка потрапляє у межі НПП "Пирятинський" вже забрудненою.

Метою представленого дослідження, організованого та проведеного науковцями ННЦ "Інститут біології" Київського національного університету ім. Т.Шевченка Лукашовим Д.В. та Подобайлом А.В., було з’ясувати рівень токсичного забруднення р. Удай в межах НПП та оцінити самоочисну здатність річкової екосистеми.




 

Проби донних відкладів відбирали щороку, починаючи з 2011 року, у літній період (липень) з центральної частини русла. Глибина в місцях відбору проб становила 2-3 м. Дно піщане, різного ступеню замулення.За результатами токсикологічних тестів за весь період дослідження зареєстровано низький рівень забруднення поверхневих вод токсикантами різної природи. У 2014 році було відмічено зниження токсичності донних відкладів на один клас для усіх станцій спостереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавців запрошують до школи архітекторів

Отримані результати вказують на надходження забруднення з водозбірної площі, розташованої вище за течією від НПП "Пирятинський". Причому таке забруднення має виражений токсичний ефект як для тваринних, так і для рослинних тест-систем, що може свідчити про його комплексний вплив та багатокомпонентність. Другим джерелом забруднення екосистеми р. Удай виступає районний центр – м. Пирятин, на відстані 4 км нижче якого відмічено підвищення токсичності донних відкладів. Проте, протягом наступних 13 км течії відмічено зниження рівня токсичності донних відкладів, що може свідчити про інтенсивні процеси самоочищення від забруднення.




Таким чином, оцінка рівня токсичного забруднення р. Удай у межах НПП "Пирятинський" свідчить про те, що екосистеми Удаю в межах НПП "Пирятинський" демонструють високу здатність до самоочищення.

Завідувач наукового відділу НПП "Пирятинський" Ю.Проценко
Національний природний парк "Пирятинський"


Схожі матеріали:
👁 1170
Категорія: Прес-реліз
Теги: свято, березень, водні ресурси




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ