Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.12.2013

Банки потерпають від браку валюти


Підвищений попит на купівлю іноземної валюти спостерігається в Україні, зокрема, й на Полтавщині


Банки потерпають від браку валюти

Підвищений попит на купівлю іноземної валюти спостерігається в Україні, зокрема, й на Полтавщині, внаслідок політичної нестабільності. Здебільшого люди скаржаться на брак доларів США у відділеннях банків

Кінець року – традиційно складний час для економіки України. Нестача фінансів для виконання держбюджету, необхідність розрахунків із зовнішніми боргами, золотовалютні резерви, що стрімко тануть, – до всього цього додався підвищений попит на валюту.

Експерти кажуть, що це значним чином пов’язано з політичною нестабільністю в державі. Вочевидь, українці через страх, що не знають, чим закінчаться нинішні протести, почали скуповувати валюту десь у півтора рази більше, ніж завжди. А банки до цього не зовсім готові.

Українські банки та обмінники з початку минулого тижня відчувають брак іноземної валюти. Деякі з них навіть ввели обмеження на її продаж.

Наш кореспондент завітав у відділення одного з банків у  м. Гребінка, але купити долари не вдалося. У більшості відділень придбати їх можна лише, коли хтось здасть, але й ці кошти швидко розходяться. У решті дають по 100 доларів на руки чи радять замовляти наперед.

– Загалом у нас зараз дуже слабко здають долари – каже касир. На євро попиту немає, тому й ліміту на нього не встановлюють.

Гривня може падати, поки Нацбанку не позичать грошей

Введення обмеження на продаж іноземної валюти пов’язане зі щоденною відчутною зміною курсу долара. Гривня продовжує падати. У деяких банках курс продажу долара досягає позначки 8,2790 грн за один долар.

На думку експертів, затяжне політичне протистояння може призвести до збільшення девальваційного тиску.

– Осінь – завжди період тиску на валюту. Селяни й фермери продають свою продукцію і переводять гривні в долари. А будь-які події, пов’язані з дестабілізацією ситуації в країні, призводять до коливання валютного курсу, – говорить доктор економічних наук Владислав Гончаренко із Полтави. – Тому долар може підніматися й надалі. Усе залежить від того, наскільки в Національного банку вистачить резервів.

Попит на валюту завжди гасив Нацбанк за рахунок золотовалютних резервів. Але нині ці резерви опустилися до критичної позначки – 18 мільярдів доларів. Тому Нацбанку зараз дуже важливо десь узяти кредит на підтримку курсу. Якщо знайде – курс можуть втримати. Звісно, Нацбанк має важелі введення певних обмежень продажу валюти, але це вкрай небезпечно. Бо вкладники почнуть масово забирати свої вклади з банків. У результаті Нацбанк заморозить видачу депозитів.

Фахівці радять не панікувати

Банкіри стверджують: те, що відбувається на вулицях Києва, нині особливо не впливає на роботу банківських установ. Мовляв, вони вже звикли до політичних криз і завжди вміли їх долати. Економічні експерти й банкіри закликають українців не панікувати й не забирати своїх коштів з депозитів, а тим паче – не поспішати купувати валюту. Адже, незважаючи на останні події на євромайданах, банківська система залишається стабільною. Про це заявляють як у Національному банку, так і незалежні аналітики банківського ринку.

Так, голова НБУ Ігор Соркін стверджує, що банківська система України працюватиме, і людям не варто хвилюватися за збереження своїх заощаджень.

– Закликаю всіх бути впевненими в роботі банківської системи та збереженні своїх заощаджень. Фінустанови України неодноразово доводили, що можуть працювати в будь-яких умовах, – цитує главу НБУ інтернет-видання Gazeta.ua. – Незважаючи на політичну ситуацію, сьогодні в суспільстві немає зацікавлених у дестабілізації економічної ситуації в країні. Однак у разі виникнення проблем регулятор завжди готовий втрутитися і забезпечити рівновагу на фінансовому ринку.

У нинішніх умовах, вважають фахівці, забирати кошти з банків і нести додому безглуздо. Адже вдома під подушкою їм загрожує не лише інфляція, вони не захищені від протизаконних посягань зловмисників.

– Якщо у людини велика сума грошей, то, може, й варто перевести її в долари. Але власники великих заощаджень переважно й так тримають свої кошти в цій валюті. А невеликі суми міняти на долари не варто. Краще вкласти їх у якісь речі, приміром, побутову техніку, на яку збирали гроші. Не треба гривні зберігати, краще їх витрачати на необхідні товари, – радить Владислав Гончаренко.

Поширення чуток про особливі режими роботи банків є відвертою провокацією, твердять банкіри. Національний банк і комерційні фінустанови діють винятково в інтересах забезпечення стабільності економіки країни та її громадян. Банківська система пережила події 2004 року, отримавши важливий досвід і зробивши відповідні висновки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За народження первістка платять уже 30 тисяч гривень

Крім того, напередодні останніх політичних подій аналітики відзначили масштабне зростання довіри українців як до банків, так і до національної валюти. За десять місяців поточного року обсяг гривневих вкладів населення в банківських установах збільшився майже на 61 млрд грн, а валютних – на 3,8 млрд грн.

Подібну тенденцію забезпечили досить високі депозитні ставки в національній валюті. Зараз вони в межах 14–20% річних. Тоді як у доларах – від 5 до 8%, а в євро – від 4% до 7%. Причому ставки високі навіть на короткострокові вклади. Це пов’язано насамперед з певним дефіцитом ресурсів у банках, що спричинила жорстка монетарна політика НБУ. Друга причина такої ситуації – несподівано високий, особливо на тлі відсутності бурхливого кредитування, попит населення на споживчі кредити: кредитні картки і кеш (тобто готівкові) кредити.



Схожі матеріали:
👁 1176
Категорія: Актуально
Теги: валюта, Полтавщина, гривня, банк, попит, НБУ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ