Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.09.2013

Читаємо автомобільні номерні знаки


Номерні знаки на автомобілі повинні читатися на відстані 25 метрів


Читаємо автомобільні номерні знаки

У написанні автомобільних номерів використовують тільки ті літери українського алфавіту, які мають схоже написання з латинськими буквами. Зроблено це для того, щоб, виїжджаючи за кордон, наші водії не мали проблем з європейськими даішниками, які намагаються правильно записати Є, Ю, Щ або И.

Номерні знаки колись були значно простіші. Глянув на номери і відразу знаєш, з якої області та чи інша машина. Колиcь літери на номерах були здебільшого такі ж самі, як і перші букви у назві області, у якій зареєстроване авто. Наприклад, тернопільські машини мали на номерах літери ТЕ. А тепер усе значно складніше.

 У старій системі номерних знаків, яка діяла в Україні до 2004 року, у багатьох областях автомобільні номери справді починалися з перших літер назви регіонів. Так, наприклад, для автомобілів, зареєстрованих на Тернопільщині, були два коди, які використовували в номерах, — ТЕ і ТІ, на Вінничині — ВІ та ВХ. Для Рівненщини був код РВ, для Сумщини — СІ. Проте кодом Львівської області, наприклад, був ІН, Чернівецької — ІС. І таких регіонів було близько десятка. Тобто місце реєстрації автомобіля у багатьох випадках справді досить легко можна було визначити за кодом на номерних знаках. Але принцип перших літер назви регіону в номерних знаках діяв не завжди.

 Діюча система номерних знаків суттєво відрізняється від попередньої. Принцип перших літер у коді регіону тепер не діє зовсім, однак, знаючи добре алфавіт та географію України, можна безпомилково визначити місце реєстрації того чи іншого автомобіля.

 Особливістю написання автомобільних номерів є те, що використовують тільки ті літери українського алфавіту, які мають схоже написання з латинськими буквами. Зроблено це для того, щоб, виїжджаючи за кордон, наші водії не мали проблем з європейськими даішниками, які намагаються правильно записати Є, Ю, Щ або И. Наприклад, колишні номери, в яких були літери Я чи Ю, виявилися б складними для написання європейським даішникам.

 Номерні знаки для автомобілів, причепів, автобусів мають вісім знаків. Починаються вони і закінчуються двома буквами, а посередині - чотири цифри. Перше поєднання букв означає регіон, в якому автомобіль зареєстровано, друге поєднання пари букв означає серію номерного знака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таблица соответствия старых и новых автомобильных номеров для регионов Украины

 Тож для того, аби визначити, у якій області зареєстрований автомобіль, достатньо дивитися лише на перші дві букви.

 Першим у списку регіонів іде Київ, далі всі області в алфавітному порядку, а замикає цей список місто Севастополь. Щоправда, і тут є один виняток. Харківська область у цій таблиці автомобільних знаків іде після... Івано-Франківської.

 Отож в автомобілів, зареєстрованих у столиці, код АА. Далі у кодах міняється друга літера, згідно з латинським алфавітом. Тож для Вінницької області, яка друга у списку регіонів після Києва, діє код АВ, для Волинської — АС. Далі латинська літера D випадає, оскільки в українській мові вона пишеться по-іншому. Тому в наступного регіону — Дніпропетровській області - автомобільний код АЕ. Далі, аналогічно як і D, латинські літери F, G, J, L, N, Q, R, S, U, V, W, Y та Z випадають. Залишаються тільки ті, що однаково записуються у латинському та українському алфавітах. Тому наступний код для Донецької області — АН, для Київської — АІ і так далі.

 Для Харківської області, яка у списку після Івано-Франківської, - код АХ. Літера Х — остання в латинській абетці, тому далі у кодах регіонів міняється перша літера, а разом з нею по-другому колу поступово змінюється друга літера. Так, для Кіровоградської області автомобільний код ВА, для Луганської - ВВ. Для автомобілів, зареєстрованих у Тернопільській області, діє код ВО, у Херсонській — ВТ, у Хмельницькій — ВХ. Потім знову міняється перша літера. І тому для чотирьох регіонів в автомобільних кодах використовується літера С. Детальніше про це можна подивитися у таблиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Украине с 1 сентября начал действовать утилизационный сбор на автомобили

 Окрім звичайних номерів, власники автотранспорту мають право отримати іменні номери, які можуть містити латинські чи кириличні літери, цифри та навіть картинки. З такими номерами автомобілісти можуть вільно їздити територією України. Для закордонних поїздок вони використовують звичайні номери, які отримують разом з іменними. Про те, як отримати іменні номери та скільки це коштує, читайте в одній з наступних наших публікацій.

 Також слід зауважити, що сучасні номерні знаки мають кілька фонів кольору. Так, білий розрахований на номерні знаки для звичайного транспорту. Фон чорного кольору використовують для військового транспорту. Номери міліцейських автомобілів розташовані на тлі голубого кольору. Заливка червоного розрахована для транзитних номерів. А номерні знаки на тлі жовтого кольору передбачені для маршрутного транспорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коды на номерных знаках автомобилей России

 Ще один нюанс.Згідно з пунктом 30.2 Правил дорожнього руху, в Україні забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків. Також забороняється наносити на них додаткові позначення або закривати автономери. Вони повинні бути чистими і достатньо освітленими.

Номерні знаки на автомобілі повинні читатися на відстані 25 метрів.




Схожі матеріали:
👁 2375
Категорія: Актуально
Теги: Полтавська, автомобіль, номерні знаки, Київ, авто, севастополь




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ