Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.06.2017

Чому 25 червня головний колір до обіду білий, після - чорний


У цей день можна було купатися у водоймах і не боятись злих духів (водяних, русалок)


Чому 25 червня головний колір до обіду білий, після - чорнийЧому 25 червня головний колір до обіду білий, після - чорний, а під час обіду на столі має бути риба

25 червня відзначається день пам'яті преподобних Петра Афонського і Онуфрія Великого. У народі цей день часто називали Петро Поворот, оскільки з Петра Афонського сонце на зиму, а літо на спеку повертає.

Вважається, що саме з цього моменту ніч іде на прибуток, а день, навпаки, скорочується. Тому, свято часто називають Сонцеворотом.

У минулі часи було прийнято сіяти в цей день до обіду якесь біле зерно, а після обіду - чорне (гречку). Виконання цього правила гарантувало успіх. У цей день випадають великі роси. Наші пращури примітили, якщо дощ йде маленькими краплями - буде йти довго.

25 червня можливі останні заморозки. У цей же час з'являються стріли у щавлю, і їх потрібно обов'язково виламувати, залишаючи тільки частини, необхідні для насіння. Це був початок сінокосу, і селяни вирушали в поле.

Можна було купатися у водоймах і не боятись злих духів (водяних, русалок). Також у цей день обов'язково потрібно було ходити на риболовлю і готувати страви з риби, перш за все юшку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 мест на Полтавщине, где можно встретить призраков

Народні прикмети 25 червня:
 
Сонце з Петра Поворота вкорочує хід, а місяць збільшується.

Якщо в Петрів день красне літо, то буде зелений покіс, а коли дощ - покіс мокрий.

Випадають великі роси, але можливі останні заморозки в повітрі.

Зацвітає картопля, брусниця, можна починати сінокіс.


Схожі матеріали:
👁 1050
Категорія: Прес-реліз
Теги: червень, народні прикмети, прикмети, літо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ