Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.05.2016

Де хотять навчатись випускники 2016 року з Полтавщини


З 5 по 13 травня цьогорічні випускники вже склали зовнішнє незалежне оцінювання


Де хотять навчатись випускники 2016 року з Полтавщини З 5 по 13 травня цьогорічні випускники вже склали зовнішнє незалежне оцінювання – обов’язкове з української мови і літератури та обов’язкових дисциплін на вибір – математики й історії України. Офіційні результати будуть відомі до 27 травня. Останні тести в графіку ЗНО-2016 – 17 червня. Кожен учасник зовнішнього незалежного оцінювання має право скласти тестування не більш як з 4-х предметів

Випускники ще хоч і не знають офіційних результатів ЗНО, але самі приблизно підрахували кількість правильних відповідей. Більшість також обрала бажані заклади для вступу. Але діляться здобутками й планами неохоче – бояться «наврочити». І все ж таки знайшлись охочі відверто розповісти про складання іспитів, обрану спеціальність і популярні напрями навчання.

Серед чорнухинських випускників чимало майбутніх аграріїв

— Особливість зовнішнього незалежного оцінювання 2015-2016 навчального року – результати ЗНО з української мови та літератури, математики й історії України зараховують як результати державної підсумкової атестації, – поінформувала начальник відділу освіти, молоді та спорту Чорнухинської РДА Ірина Семегал. – «Останній дзвоник» у школах району пролунає 27 травня. Випускні вечори проведуть 28-30.05. У Чорнухинському районі 177 випускників 11-х та 9-х класів отримають атестати про повну освіту та свідоцтва про базову загальну середню освіту.

У відділі освіти, молоді та спорту РДА визначили перспективи працевлаштування випускників. Але аналіз за обраними спеціальностями проведуть тільки після вступної кампанії.

— Серед 73 одинадцятикласників району у вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації планує вступати 32 учні, ВНЗ III-IV рівня – 36, ПТУ – 5. 9 клас закінчує 104 учні. З них продовжують навчання в 10 класі 72 дитини, до ВНЗ I-II рівня акредитації планує вступати 20 осіб, до ПТНЗ – 12, – розповіла головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту РДА Алла Корсун.

Марина Міщенко, смт Чорнухи

— Обов’язкові предмети складали в Пирятині – нас від школи організовано возили. А далі вже будемо за власний кошт їздити. ЗНО з хімії писатиму в Полтаві, а біологію, швидше за все, в Лубнах. Точне місце буде відоме за тиждень до тестів. У кожного випускника особистий кабінет на відповідному сайті й там вся інформація, – пояснює. – Історію України складати було важко, хоча я ретельно готувалася. Деякі завдання бачила вперше. Збили з пантелику питання про Постанови, які треба було розставити в послідовності прийняття. Це питання «завалили» не тільки ми, а й багато випускників по Україні. Хтось навіть подав петицію і збирає підписи. Також в тестах з історії була ілюстрація на тему анексії Криму, потрібно було визначити історичні постаті, виконати завдання по картах. Українська мова і література далися легше. Було творче завдання – написати відповідь на проблему «До чого треба дослухатися: до розуму чи до серця?». Необхідно було навести мінімум 3 приклади з творів, історії, свого життя. Без тексту в мене 55 правильних відповідей з 88, по історії – 52 з 94-х. По Чорнухинській школі це найвищі показники. Так що прохідний бал наберу. Вступати збираюсь до Києва, буду вчитись на лікаря або фармацевта. Більше схиляюсь до останнього. Серед випускників району багато хто обирає аграрний, економічний напрям. Є кілька охочих вчитись на медика й журналіста. Переважно вступатимуть у Сумах і Полтаві, в Київ менше «рвуться».

Яна Могилевська, смт Чорнухи

— На ЗНО очікувала набагато легші завдання. Особливо з обов’язкового предмету. Їхала писати тести з впевненістю, що все знаю. Та не так сталося, як гадалося. Історія трішки легше, але були завдання, які ми не розбирали. Крім того, ЗНО передусім важко психологічно. Ми приїхали в чужу школу, розгубилися. Але прохідний бал точно набираю. Для вступу обрала Київ і гуманітарний напрям, ближче до психології. Подаватиму документи у кілька вишів, спробую втрапити на державний бюджет. Випускники свої майбутні спеціальності ще тримають у таємниці. Але знаю, що багато хто обирає аграрні спеціальності й такі міста, як Полтава, Київ, Суми.

Євген Приймак, с. Кізлівка

— Я вже склав 3 предмети, залишилась біологія. Завдання не дуже складні. На першому ЗНО було страшно і тому робив багато безглуздих помилок, а на наступних вже не так нервував. На мовні та математичні тести давали по 3 години. З історії було понад сто питань і 2,5 год, то вийшло, що на одне – близько 2-х хвилин. Це замало, – вважає випускник. – Збираюсь вчитися на агронома у Полтаві. Сподіваюсь, безкоштовно. Серед однокласників є кілька охочих стати учителями, але більшість обирає економічні й аграрні спеціальності.

За результатами ЗНО минулого року найбільше балів в районі (194,5) набрала Інна Синило з Луговиків, яка навчалась у Мокіївському НВК. Торік дівчина вступила до Національного технічного університету України «КПІ» на факультет біотехнології і біотехніки.

— Рівень знань, що я отримала у маленькій сільській школі, не нижчий за ту базу, яку дають учням у великих містах. Високий бал допоміг мені вступити в омріяний виш. Я навчаюсь безкоштовно, отримую стипендію – 830 грн. Живу в гуртожитку, – розповіла Інна. – Я дуже переживала за ЗНО, але коли почала навчатися в університеті, зрозуміла, що скласти тести – це найлегше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківська ЗОШ №1: Місячник безпеки життєдіяльності та охорони праці

Якщо учні наберуть мало балів, рейтинговий поріг знизять

З учителями та учнями Лохвицької гімназії №1 ми поспілкувалися 13 травня, щойно вони вийшли з автобуса, повернувшись із Лубен, де у приміщенні лісотехнічного коледжу відбувалося ЗНО з історії.

— Цього навчального року я викладала історію лише в одному маленькому класі, – каже вчитель Оксана Савченко. – Із 12 учнів історію обрали всі.

— Цьогоріч завдання з української мови, математики й історії дуже важкі, – кажуть Діана Больвач і Карина Севастьянова. – Тому багато випускників сподіваються хоча б набрати прохідний бал, не кажучи про 190 балів. Це вже третій для нас тест. Наші вчителі нас підтримували, були поруч із нами, говорили, щоб ми не хвилювалися. Відведених 2,5 годин нам цілком вистачило для виконання 60 завдань. Попалося багато присвячених архітектурі. Ми справилися завдяки тому, що готувалися ось за цим посібником. У принципі, можна було вчити історію поверхово всі шкільні роки, а в 11 класі добре з ним попрацювати – і нормально скласти тести. Як, власне, більшість учнів і зробили. Списувати, хитрувати в інший спосіб не намагався ніхто. Бо якби помітили – вигнали б, роботу анулювали — чекай тестування до наступного року. Під час здачі влаштовували технологічну перерву, усіх обшукували поліцейські з металошукачами. Шукали електронні пристрої. Телефони ми перед входом вимикали й здавали вчителям. Результати всіх тестувань дізнаємося за 2 тижні. Тоді стане відомо, скільки балів потрібно набрати для вступу. Адже якщо всі в Україні випускники наберуть мало балів, рейтинговий поріг знизять і навпаки.

Для цьогорічних випускників Пирятинщини та Гребінківщини важлива не популярність закладу, а якість викладання

Настя Клочко, Пирятинський ліцей №2

— Цьогоріч ЗНО було доволі простим, та особисто для мене, наприклад, з літератури найважче виявилось встановити відповідність між твором та літературним стилем.11 травня я написала математику, тут найскладнішими були три останні питання, а особливо 33 завдання, котре орієнтоване на спецшколи і не входить у програму звичайних шкіл, тому для учнів, які навчаються за іншими профілями, це завдання було зробити просто нереально. Ще писатиму англійську мову й географію. Далі збираюся здобувати вищу освіту, вважаю, що це потрібно, адже без неї важче знайти роботу. На мою думку, найпрестижнішими в нашій країні є виші Києва та Львова, але туди може вступити не кожен. Серед моїх друзів у Пирятині найпопулярнішими є Національний університет біоресурсів та природокористування і Полтавський національний техуніверситет. Спеціальності – переважно психолог та еколог. Особисто я хочу навчатися в Полтаві, обрала фах ІТ­спеціаліста, люблю працювати з комп’ютерною технікою та програмами і хочу пов’язати з цим своє життя.

Дмитро Барабаш, Пирятинська загальноосвітня школа №6

— Я здав вже українську мову і літературу та математику. З першим тестом проблем не було. Складною виявилася математика на останніх питаннях. Далі буду здавати біологію та англійську мову. До вищої освіти я ставлюсь серйозно, вважаю, що вона мені знадобиться у майбутньому. Вищий навчальний заклад обиратиму з точки зору не його популярності, мені важливіше те, як у виші викладають предмети. Збираюся вчитися у Полтаві. Я люблю тварин і давно хочу бути ветеринаром.

Анна Комар, Гребінківська загальноосвітня школа №1

— У мене немає жодної помилки в тестах, але пам’ятаю, що довго думала над №52, бо просто не пам’ятала, де в українській літературі траплявся той Зелений Клин. Як на мене, деталь не для кожної пам’яті. Іще думаю, що 38 питання дещо складне. Не пам’ятаю, щоб у 9 класі дуже звертали увагу на те, кому Тарас Шевченко присвячував свої твори. Це в мене за збігом обставин вийшло так, що я не могла цього не знати. Щодо мови, то змусило задуматися 5-те запитання. До останнього не була впевнена в правильності своєї відповіді. Також обрала математику (хоча вона мені ну зовсім не потрібна), історію та англійську мову. Хай там і говорять, що нині трактористи, наприклад, мають більший попит і заробляють більше, ніж люди з тією ж медичною освітою, та дівчина навряд піде вчитися на тракториста. Щодо хлопців – це уже їхній особистий вибір. Можливо, це стереотип, та усе ж таки дотримуюся думки, що вища освіта важлива. Якщо вірити рейтингу, то найпопулярнішими є: Київський національний університет ім. Шевченка, Харківський національний університет ім. Каразіна, Київський політехнічний інститут, Львівський національний університет ім. Франка. Який саме виш оберу, поки не впевнена на сто відсотків, а от із фахом вже давно визначилася – філологія, журналістика.

Діана Парчевська, Гребінківська загальноосвітня школа №1

— У тесті з української мови найскладнішим для мене стало питання про подвоєння та закінчення в словах. Також я обрала математику, історію та англійську. На вищу освіту дивлюся з тої позиції, чим саме людина збирається займатися в житті. Є професії, котрі не потребують диплома вишу. Вважаю, що найголовніше, щоб людина була майстром своєї справи незалежно від фаху. Найпопулярнішими ВНЗ в нашій країні вважаю Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

 

У Полтавській області ЗНО з історії України не склало чотири абітурієнти й 355 абітурієнтів не з’явились на ЗНО з математики. Явка абітурієнтів на ЗНО з історії України на Полтавщині склала 93%. Із загальної кількості зареєстрованих, а це 7 412 осіб, на тест не прийшло 518 абітурієнтів. Чотири абітурієнти були зняті з тестування з історії. У них під час складання тесту було виявлено мобільні телефони. Згідно з правилами, в додаток до атестату оцінку за предмет «Історія України» ці особи отримають «1 бал».



Схожі матеріали:
👁 1324
Категорія: Шкільний екран
Теги: Полтавщина, Гребінка, Випускники




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ