Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.04.2016

Як громадянам декларувати доходи з продажу нерухомого майна


Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеного в договорі купівлі-продажу


Як громадянам декларувати доходи з продажу нерухомого майнаЗгідно із ст. 172.1. ст. 172 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельні ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначеного в п. 172.1. ст. 172 Податкового кодексу України, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1. цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2. ст. 167 цього кодексу, тобто ставка податку становить 5% бази оподаткування. У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеного в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно
до закону.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:
а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу;

б) особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов’язана відобразити доходи від такого відчуження у річній податковій декларації.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 6 тисяч громадян Полтавщини подали свої декларації про доходи з початку року

Дохід від продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюється фізичними особами – нерезидентами, оподатковуються згідно із ст. 172 Податкового кодексу України в порядку, встановленого для резидентів, за ставкою, визначеною у п. 167.1. ст. 167 Податкового кодексу, тобто ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Сума таких доходів включається до загального річного оподаткованого доходу та відповідно підлягає оподаткування шляхом подання до контролюючого органу фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи.

Подати декларацію потрібно до 03 травня 2016 року за місцем реєстрації декларанта.

Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 996
Категорія: Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ
Теги: купівля-продаж, дохід




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ