Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.05.2014

Комуністичну партію чекає суд та заборона


Заборонити КПУ закликав виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов


Комуністичну партію чекає суд та заборона

Ні - комуністам в Україні. Заборонити КПУ закликав виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов. Він звинуватив лідера червоних Петра Симоненка та його депутатів у сепаратизмі. Відповідного листа керівник держави вже надіслав до міністерства юстиції.

З вогнем у пожежі комуністи гралися вже давно. Останні кілька місяців, найтяжчі для України, вони існують за принципом - моя хата з краю. У Верховну Раду червоні або не ходять взагалі, або ж не голосують. Нещодавно лідер КПУ Петро Симоненко за свій спіч з трибуни ледь не дістав на горіхи.

Олег Ляшко, народний депутат України:

- Вони за завданням Росії розколюють Україну, вони кажуть, що вони депутати, шльондри ви продажні, простітутки політичні.

А останній виступ Симоненка розлютив і спікера парламенту. З трибуни головний комуніст повторював тези російських ЗМІ і звинувачував владу в подіях на Сході.

- У Вас немає ні совісті, ні честі, брехун. Сідайте на місце. Сядьте на місце, я сказав. Я позбавляю вас слова. Я буду просити, звертатись до міністерства юстиції, дуже багато інформації і матеріалів щодо співучасті представників КПУ в організації терористичної і сепаратистської діяльності. І я би просив мінюст розглянути це питання і при наявності доказів подати до суду щодо заборони діяльності комуністів.

У Міністрестві юстиції підтвердили: до них дійсно звернулися з офіційним листом, в якому попросили розглянути антиконституційну діяльність КПУ. Відомство вже звернулося до Генеральної прокуратури та Служби безпеки.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- Наша офіційна позиція - у нас немає ніяких імунітетів для тої чи іншої політичної сили, яка займається сепаратизмом і фактично підбурює суспільство в цей складний час до якихось насильницьких дій. Питання не тільки, щоб політична сила була ліквідована, а і у відповідальності тих посадових осіб і керівників партії, які могли вчиняти певні правопорушення, і в тому числі певні кримінальні правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві службі екстренної медичної допомоги передали 44 нових автомобіля

Юристи кажуть: заборонити партію комуністів реально, адже 1991-го року Україна це вже робила. Тоді відповідне рішення ухвалила Верховна Рада. Втім, 1993-го конституційний суд постанову скасував.

Ганна Маляр, юрист:

- В Україні діє закон про політичні партії, відповідно до нього політичну партію можуть заборонити, і її діяльність в разі, якщо в діях цієї патрії є посягання на цілістність держави, тобто антидержавні дії. Якщо ГПУ будуть доведені оці загальновідомі факти про антидержавні дії комун. партії, то вона буде підлягати забороні.

Проте, історики кажуть - передусім, треба змінити свідомість людей, показати, що комуністи коїли ще за радянських часів.

Володимир В'ятрович, директор Українського національного інституту пам'яті:

- Комуністична партія України є наслідницею прямою комуністичної партії Радянського союзу, та бере початки з більшовицького руху, з початку 20 сторіччя. Ним здійснювалися такі методи насильницького характеру, найстрашнішими були 20 і 50 роки, коли жертвами комунізму стали мільйони людей.

Компартія заборонена в багатьох країнах Балтії та Східної Європи, приміром Польщі й Чехії. Утім не за сепаратизм, а за злочини своїх попередників. В Україні ж лише почали наступ на червоних.

Олег Тягнибок, народний депутат України:

- Треба бути послідовними, товариство, не тільки захищатись і виконати своє завдання, на теперішній період, щоб зберегти цілісність України. Вважаю за справу честі зробити ще дві речі - це декомунізація і закон 3530 про заборону комуністичної ідеології вже є в парламенті. Голосування за закон 35 30 дасть нам можливість провести публічний міжнародний процес над комунізмом.

Якщо перевірка Генеральної прокуратури доведе факти злочинів партії, то справу передадуть до суду. І вже Феміда вирішить її подальшу долю.



Схожі матеріали:
👁 1145
Категорія: Актуально
Теги: Ляшко, Україна. тягнибок, КПУ, заборона, Комуністична партія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ