Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.11.2013

Контактні лінзи можуть зупинити падіння зору


Нехірургічні методи корекції зору – окуляри й контактні лінзи


Контактні лінзи можуть зупинити падіння зору

Нехірургічні методи корекції зору – окуляри й контактні лінзи. Які ж переваги й вади кожного з них?

Окуляри не мають прямого контакту з очима, тому позбавляють можливих ризиків подразнення ока чи потрапляння в нього якихось інфекцій. До того ж вони набагато простіші у використанні порівняно з лінзами, які потребують дбайливого догляду. Натомість контактні лінзи, стверджують фахівці, дають більш повноцінну корекцію зору і змогу вести активніший спосіб життя.

– Лінзи – це не тільки зручність, а й спосіб профілактики прогресування короткозорості. У 30 % випадків у різному віці короткозорість зупиняється на тому рівні, на якому вона була до застосування лінз. В інших дещо прогресує, але в нижчому темпі, ніж в окулярах, – пояснює Олексій Крючко, головний лікар-офтальмолог центру оптичної реабілітації «Октар» у Полтаві. – Лінзи створюють на оці більш фізіологічну основу для зору.

Через лінзу око бачить інформацію з нижчою напругою і з меншими спотвореннями, ніж через скло. Адже в лінзах нічим не обмежене поле зору, тому можна добитися більш чіткої корекції. Крім того, м’язи ока починають правильно працювати. Це призводить до активізації обмінних процесів в оці і допомагає зберігати зір.

Крім того, за допомогою лінз можна поміняти тон очей або кольоровими лінзами прикрити певні дефекти на оці. Приміром, рубець рогівки, неоперабельну катаракту чи більмо.

Лінзи застосовують із будь-якого віку при короткозорості, далекозорості та астигматизмі. В Україні контактні лінзи носить до 1,5 % людей. Тоді як за кордоном – до 15 %.

– Водночас жителі західних країн починають від них відмовлятися. Це пов’язано з розвитком новітніх технологій, фаст-фуду та шкідливих звичок. Приміром, замовляють ці лікарські засоби через інтернет – без примірки, інструктажу, контролю фахівців, що може призводити до ускладнень. Як і неправильне харчування і пов’язані з ним порушення в процесі обміну речовин, малорухливий спосіб життя, – продовжує лікар. – Звісно, тим, хто бажає носити лінзи, краще відмовитись від куріння та надмірного вживання алкоголю. Адже дим може накопичуватися і поступово віддавати шкідливі речовини оку. Виникає подразнення, почервоніння, дискомфорт. Крім того, куріння викликає видозміну судин, особливо дрібних. У результаті змінюється чутливість ока. А при вживанні алкоголю розширюються судини, що може призвести до набряку ока та порушення процесів обміну речовин.

Украй необхідна гігієна та правильний догляд

Головна вада контактних лінз – прямий контакт із оком. Тому при користуванні ними вкрай необхідна гігієна та правильний догляд. Коли виконувати всі інструкції та поради лікарів, то можна уникнути будь-яких проблем.

При недбайливому догляді в око може потрапити інфекція і спричинити запалення рогівки, що при невчасному лікуванні може призвести до погіршення зору.

– Проблеми можуть виникнути лише тоді, коли людина неналежно за ними доглядає і невчасно замінює. Ідеальний стан лінз відзначається тоді, коли пацієнт узагалі їх не відчуває – жодного дискомфорту чи присутності чужорідного тіла. А пацієнти часто значно переношують указаний термін придатності лінз: скажімо, лінзи, розраховані на 1 чи 3 місяці, носять по півроку, й рік. Тоді приходять до нас зі страшними напухлими червоними очима. Хоча лінзи з найбільш тривалим строком застосування носяться три місяці, і в жодному разі не більше. Це максимально допустимий термін, – каже лікар. – За кордоном їх уже давно (незалежно від марки) носять не більше місяця. А більшість іноземців узагалі використовує одноразові лінзи. На жаль, не для всіх українців це поки що доступно за ціною. Хоча для очей такі лінзи найбільш безпечні та ефективні.

Є й випадки, коли очі людини не «приймають» лінзи. Це алергія на засоби по догляду за лінзами та на відкладення на лінзі – підвищена чутливість ока до різних речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Пластиковая посуда и дезодоранты увеличивают риск выкидыша

– Комфортне співіснування ока з лінзою значною мірою залежить від складу сльози. Але в здоровому організмі не може бути алергій ні на що, і сльози – чисті, з нормальним хімічним складом, – говорить фахівець. – Тому при такій реакції на лінзи слід наводити порядок усередині організму, тоді й при контакті ока з лінзою не буде жодних проблем.

Адже організм – цілісна система, у ньому все взаємозв’язано. І, приміром, проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту, ендокринної чи гормональної систем, а також щоденна багатогодинна робота за комп’ютером і практично повна відсутність фізичного навантаження можуть призводити до того, що сльози або виробляються в недостатній кількості, або швидко випаровуються. А це, звісно, прямо пропорційно впливає на комфорт контактної корекції ока. Тому в такому випадку слід змінити спосіб життя або застосувати додаткові засоби по догляду за лінзами.

Фахівці радять купувати лінзи лише в спеціалізованих центрах. Перед їх використанням пройти повне обстеження та отримати всі необхідні консультації лікарів щодо догляду за ними. Середня вартість контактних лінз разом із засобами з догляду – 280 грн.



Схожі матеріали:
👁 1095
Категорія: Актуально
Теги: Зір, контактні лінзи, окуляри




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ