Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.05.2021

Лабораторні інформаційні системи: як, навіщо і для чого


Лабораторні інформаційні системи - необхідність чи розкіш?


Одним з головних напрямків впровадження ІТ в діяльність системи охорони здоров'я повинна стати не автоматизація адміністративної діяльності міністерства, а інформаційна підтримка лікаря і підвищення якості медичного обслуговування. Від того, наскільки швидко і правильно поставлений діагноз, залежить життя і здоров'я кожного пацієнта.

Об'єкти управління в лабораторних інформаційних системах
 

Правильно і своєчасно поставлений діагноз багато в чому визначає успіх подальшого лікування пацієнта. Більш того, часто він дозволяє уникнути зайвих грошових витрат, витрачених на необгрунтоване перебування пацієнта в стаціонарі. Сучасні лабораторні інформаційні системи (ЛІС) покликані автоматизувати роботу медичної клініко-діагностичної лабораторії на всіх етапах: від збору і обробки інформації до процесів управління і комунікації. Вважається, що лабораторні інформаційні системи мають сенс впроваджувати в лабораторії при завантаженні від 250 біоматеріалів в день, проте їх впровадження в лабораторії з меншим потоком матеріалів також може дати відчутний ефект.

Лабораторні інформаційні системи - необхідність чи розкіш?

Отже, навіщо потрібні лабораторні інформаційні системи? Що вони дають лабораторії та медичному закладу в цілому?

Перш за все, актуальність ЛІС indusoft.com.ua полягає в тому, що вони сприяють виконанню головного завдання будь-якого медичного працівника - підвищення якості медичного обслуговування. Це відбувається за рахунок мінімізації кількості помилок при виконанні лабораторних досліджень (в основному пов'язаних з ідентифікацією пацієнта), а також зменшення кількості випадків втрати інформації і наступних повторних досліджень. Використання інформаційних систем дозволяє забезпечити унікальну ідентифікацію кожного зразка, що виключає виникнення плутанини і в зразках, і в протоколах досліджень.

Для ідентифікації пацієнтів і зразків використовується технологія штрих-кодування. Біоматеріал та лист направлення на дослідження маркуються етикетками з однаковим штрих-кодом, що однозначно пов'язує паперову форму (напрямок) і контейнер з матеріалом. Читання штрих-кодів спеціальними зчитувачами на робочому місці і в автоматичному аналізаторі виключає можливість помилки.

Системи зчитування формалізованих бланків направлень дають можливість автоматично вводити дані про пацієнта, його біоматеріалу та замовленні на дослідження в лабораторні інформаційні системи. Потім завдання на дослідження з системи пересилається безпосередньо в аналізатор, а згодом результати автоматично надходять з аналізаторів в лабораторну інформаційну систему, що виключає можливість помилок, пов'язаних з роботою оператора при виписці документів вручну.

Лабораторні інформаційні системи дозволяють автоматизувати процес отримання замовлень, видачі результатів і звітів. Вони здатні приймати замовлення і відправляти результати в електронному вигляді в інші лабораторії. Тим самим, ймовірність помилки і втрати даних практично зводиться до нуля, і з'являється можливість створювати розподілені лабораторні інформаційні системи, наприклад, ЛІС централізованої лабораторної служби округу, міста, регіону або відомства.

Об'єкти управління в лабораторних інформаційних системах

Ще однією особливістю лабораторних інформаційних систем є можливість їх взаємодії з електронними історіями хвороби шляхом двостороннього обміну даними (система отримує від електронної історії хвороби замовлення на дослідження та повертає назад результати), при цьому виключається ручна робота людини і зменшується ймовірність помилки. Інтеграція лабораторних інформаційних систем з системами страхування і обліково-фінансовими системами медичних установ дозволяє значно зменшити ймовірність помилок при реєстрації пацієнтів в системі та формуванні звітів про надані послуги.

Завдяки використанню лабораторних інформаційних систем зменшується час виконання досліджень за рахунок скасування ручної праці з документами, що обумовлює оперативне надходження результатів лабораторного обстеження до лікаря і дозволяє швидше починати лікування пацієнта.

Незаперечною перевагою лабораторних інформаційних систем є і те, що вони сприяють стандартизації медичних документів, в першу чергу - друкованих форм з результатами досліджень, що полегшує сприйняття і інтерпретацію даних лікарями-клініцистами і усуває помилки прочитання рукописних документів. До того ж, єдиний формат документації створює можливість довготривалого зберігання проведених досліджень, що згодом дозволить оперативно знаходити результати пацієнта за будь-який минулий період і спостерігати їх динаміку.

Схожі матеріали:
👁 595
Категорія: Прес-реліз
Теги: Лабораторні інформаційні системи, Об'єкти управління в лабораторних і, ліс




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ