Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.04.2019

На Полтавщині відзначили 210-ту річницю від дня народження Миколи Гоголя


Гості заходу приїхали не лише з інших міст України, а й зі Словаччини, Польщі, Японії та Італії.


1 квітня з нагоди 210-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя у селі Гоголеве Шишацького району  відкрили культурно-мистецький центр. Перерізати червону стрічку доручили першокласнику місцевої школи Богдану Легейді.

За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Білоконя, на території Полтавської області сформувався потужний туристичний кластер.

«Радий вітати всіх на гоголівській землі. Центр у Гоголевому – це не лише культурний осередок шишацької громади, це мистецький заклад для всієї України. Для його створення чимало зусиль доклали депутати обласної ради, зокрема Віктор Скочко, а також екс-голова облдержадміністрації Валерій Головко  та працівники Національного музею-заповідника Миколи Гоголя. Зі старої будівлі сільського клубу нині створили сучасний культурно-мистецький центр», – сказав Микола Білокінь.


210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

У цьому закладі відвідувачі зможуть не лише відпочити за чашечкою кави та улюбленою книгою, а й  помилуватися мистецтвом, малярством, роботами народних майстрів у картинній галереї. Центр має  глядацький зал на 218 місць (зокрема, передбачено місця для осіб з інвалідністю), зал урочистостей, виставкову залу, бібліотеку.
 
 «Ми маємо великий бібліотечний фонд. Тут читачі зможуть користуватися не лише паперовими носіями, а й електронними та спілкуватися онлайн. Адже приміщення має інтернет-зв’язок. Відвідуватимуть центр не лише місцеві жителі, а й із прилеглих сіл. Це буде осередок, який надалі допомагатиме нам відтворювати національні традиції. Це буде місце, де лунатиме українська пісня. У 2019-му Національний музей-заповідник Миколи Гоголя  святкує 35 років. У нас понад 30 тисяч експонатів, велика картинна галерея. І раніше ми не мали можливості показати всі твори. Нині нова зала дозволяє це зробити», – розповіла  заступник директора Національного музею-заповідника Миколи Гоголя Ірина Волошина.


210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

Загальна кошторисна вартість реконструкції будинку культури  становить 55 млн грн. Створено культурно-просвітницький центр коштом обласного і місцевого бюджетів, залучалися кошти Державного фонду регіонального розвитку на загальну  суму 10 млн грн. У закладі встановили сигналізацію й відеоспостереження.

Як зазначив директор Департаменту будівництва, містобудування й архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Тимофій Голбан, всі приміщення укомплектували сучасним обладнанням і відповідними меблями. Здійснили й комплексний благоустрій території: вимостили доріжки бруківкою, облаштували квітники та газони, встановили ліхтарі й лавки. Для економії будівлю утеплили та на даху поставили сонячні батареї.

210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

Зранку у Національному музеї-заповіднику людно. Гості заходу приїхали не лише  з інших міст України, а й зі Словаччини, Польщі, Японії та Італії.

«У нашому місті живуть близько 400 українців. Дуже добре, що вони не забувають своєї культури. Я більше зацікавлений у майбутньому, а не в минулому. Якщо ми зараз пам'ятаємо Гоголя, який народився більше 200 років тому, то дуже добре, що стрічку на відкритті центру перерізала дитина», – сказав мер італійського міста Сан Дона ді П'яве Андреа Черезар.


210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

Для туристів та гостей влаштували цікаві екскурсії. Відвідувачів зустрічали гоголівські герої. Артисти Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя, Полтавського академічного обласного театру ляльок і Полтавської обласної філармонії представили театралізоване дійство.

210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

«Відтепер ми зможемо привернути увагу туристів не лише з України, а й з-за кордону. Минулого року в Гоголевому провели 865 театралізованих і групових екскурсій. Сюди можуть приїздити артисти театру Гоголя з виставами», – розповіла директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

У виставковій залі нового культурно-мистецького центру  презентували персональну виставку «М.В. Гоголь та Італія» заслуженого майстра народної творчості України Євгена Пілюгіна. Центру народні майстри подарували решетилівський гобелен.

210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

Як зазначила народний депутат України, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Анна Романова, Полтавщина може будувати свій туристичний бренд на основі творчості Гоголя.

«Саме гоголівська містика може привернути увагу туристів. Якщо ще додати гастрономічній туризм, то в цей регіон потягнуться туристи з усієї України. Мандрівникам потрібен цікавий продукт, і ви його маєте», ­ – сказала Анна Романова.

210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 

Минулого року Національний музей-заповідник Миколи Гоголя відвідали понад 13 тис. осіб. Нині музей налічує 12 тис. експонатів. Штатна чисельність працівників – 40 чоловік.

Продовжили святкування 210-річниці з дня народження класика в обласному центрі. На розі вулиць Олександра Пушкіна та Миколи Гоголя встановили дві скульптури – Миколи Гоголя та Олександра Пушкіна. Микола Васильович тримає в руках філіжанку кави, а Олександр Сергійович – «Енеїду» Івана Котляревського. Ці скульптури доповнять новий туристичний проект «М.В.Гоголь – О.С.Пушкін – І.П.Котляревський». Бронзові фігури літературних постатей виготовив львівський скульптор  Володимир Цісарик.


210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя
 
 
210-та річниця від дня народження Миколи Гоголя


Схожі матеріали:
👁 745
Категорія: Актуально
Теги: Миргород, гоголь, Полтавщина, туризм




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ