Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.08.2021

Найважливіша система океанічних течій втрачає стабільність. Названі наслідки


Сила швидкості течії знизилася до мінімальних значень за тисячу років, при цьому точна причина невідома


Кліматологи прийшли до висновку, що атлантичні течії почали сповільнюватися. Причому початок цієї події було покладено більше ста років тому.

Якщо найважливіші течії, як Гольфстрім, зупиняться, то глобальні кліматичні зміни будуть неминучі, повідомляє журнал Nature Climate Change.

хвиля Океан
 

Система течій відома як Атлантичне меридіональна кругова течія (AMOC). Вона транспортує тепло з тропіків в північні широти, регулюючи клімат планети. Ключовим в цьому потоці є течія Гольфстрім.

Німецькі вчені з Берлінського вільного університету в Німеччині оцінили нинішній стан АМОС. На думку експертів, мова йде не про природне зниження швидкості, а про переломний момент в історії.

Сила швидкості течії знизилася до мінімальних значень за тисячу років, при цьому точна причина невідома.

Вчені намагаються пояснити те, що відбувається збільшенням обсягу прісних вод за рахунок танення льодовиків, які змінюють температуру, опріснюють потік і знижують швидкість всієї системи.

Тільки в минулому столітті система течій змінилася настільки, що відновитися до вихідного стану вже не зможе.

Вчені припускають, що найімовірніше в найближчий час перейде в нову фазу з низькою швидкістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені: проти дельта-коронавируса можуть знадобитися нові вакцини

З точністю передбачити наслідки вчені поки не можуть, обмежуючись загальною фразою, що цей процес змінить сценарій глобального потепління.

При цьому дослідники зізнаються, що не очікували, що прісна вода зможе так сильно вплинути на рух Атлантичної меридіональної кругової течії.

Схожі матеріали:
👁 518
Категорія: Технології
Теги: клімат, екологія, океан, Глобальне потепління, вчені




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ