Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.09.2013

Обережно - гриби! Небезпечна схожість


Білий гриб (боровик) має двох несправжніх двійників - жовчний гриб і чортів гриб


Обережно - гриби! Небезпечна схожість

Настав основний сезон збирання грибів. У цей час частішають отруєння грибами, тож важливо вміти розрізнити їстівні і отруйні, які бувають дуже схожими між собою. Тому в грибний сезон нагадуємо ознаки справжніх грибів і їхніх небезпечних двійників.

Так, наприклад, білий гриб (боровик) має двох несправжніх двійників - жовчний гриб і чортів гриб. За зовнішнім виглядом їх важко розрізнити, але якщо гриб надламати, то на зламі м'якоть боровика зберігає білий колір, а м'якоть жовчного гриба швидко рожевіє; чортів гриб - спочатку червоніє, а потім синіє. Ніжка у боровика щільна, помережена білими жилками, у чортового гриба - дуже роздута в основі, з червонястою сіточкою вгорі.

Отруйним двійником їстівної лисички є лисичка несправжня. Їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір, а у несправжньої нижня частина шапки яскравіша, ніж верхня частина й ніжка.

Опеньки справжні й несправжні ростуть групами на старих пеньках та корінні дерев. Несправжній опеньок схожий на їстівний, але менший за нього, тонший і не має плівки. Шапка у справжнього опенька мідного кольору, з дрібними коричневими лусочками, у несправжнього - сіро-жовтого кольору, в центрі - червоняста. Пластинки у справжнього опенька спочатку світлі, а потім бурі, у несправжнього - зеленувато-сірого кольору. М'якоть несправжнього опенька гіркуватого смаку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Читаємо автомобільні номерні знаки

Інколи причиною отруєння можуть стати їстівні гриби. Це буває в тих випадках, коли гриби збирали по сусідству з блідою поганкою, отруйні спори якої вітер міг занести на їстівні гриби. Отруєння відбуваються і при вживанні старих їстівних грибів або якщо після збирання гриби зберігалися непереробленими більше доби.

При отруєнні грибами треба терміново викликати лікаря. До його приходу необхідно якнайшвидше промити шлунок теплою водою, викликати у постраждалого блювання шляхом великої кількості рідини, дати проносне.

today.pl.ua


Схожі матеріали:
👁 1791
Категорія: Актуально
Теги: білий гриб, Гриби




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ