Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.11.2021

Опалення будинку за допомогою льоду - «Крижане опалення» можливе


Крижана система опалення складається з теплового насоса, ємності з чистою водою та сонячних колекторів


Опалення будинку за допомогою льоду можливе і застосовується на практиці. Деякі виробники опалювального обладнання пропонують готові системи для опалення приміщень.

Опалення будинку за допомогою льоду
 

Як це працює?

Існує таке поняття чи явище як енергія кристалізації. Мова йде про те, що вода при замерзанні виділяє дуже багато теплової енергії (330 кДж/кг), що майже в 80 разів більше, ніж виділяється при її охолодженні на 1 градус. При цьому вона практично не змінює свою температуру (близько -1С) доки не замерзне вся. Це тепло фазового переходу води з рідкого в твердий агрегатний стан корисно використати. І інженери знайшли відповідні технологічні рішення щодо його використання.

Крижана система опалення складається з теплового насоса, ємності з чистою водою та сонячних колекторів. Місткість виготовляється з бетону і закопується на ділянці поряд з будинком. На відміну від традиційного ґрунтового теплового насоса для встановлення ємності не потрібна ні велика площа землі, ні глибоке буріння. У ємності знаходиться теплообмінник – полімерні труби якими циркулює теплоносій.

Принцип роботи системи опалення за допомогою льоду схожий на принцип роботи теплового насоса грунт-вода або вода-вода. Тепловий насос «витягує» низькотемпературне тепло води, якою заповнена ємність. В результаті вода у ємності замерзає. При цьому для виробництва тепла використовують також енергію кристалізації. Для регенерації – відтавання води – використовується тепло, яке постачається сонячними колекторами. У процес залучено також низькотемпературне тепло ґрунту та ґрунтових вод, що оточують ємність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська компанія Delfast представила концепт футуристичного електробайка Dnepr

Система, зрозуміло, може використовуватися також для охолодження приміщень у літню пору року – коли низька температура води у ємності використовується для холоду. Тим не менш, цей вид опалення поки що залишається досить екзотичним. Система опалення за допомогою льоду можна порівняти за вартістю з традиційним способом організації опалення на основі звичайного теплового насоса. Її використання може бути виправдане у випадках, коли місце на ділянці обмежене та/або існують обмеження щодо влаштування глибоких свердловин для зондів теплового насоса.

Опалення будинку за допомогою льоду
 

Крім того, обмежений об'єм енергії, зумовлений розмірами ємності, а також підходяще «за природою» для теплових насосів низькотемпературне опалення (тепла підлога) передбачає використання крижаного опалення тільки в будинках високого ступеня енергоефективності, дуже якісно спроектованих і добре утеплених будинках.

Схожі матеріали:
👁 533
Категорія: Технології
Теги: опалення, обігрів будинку, опалення будинку




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ