Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.02.2015

Парк «Пирятинський» має усі шанси стати центром заленого туризму України


Флора НПП «Пирятинський» налічує 1 тисячу 77 видів судинних рослин


Парк «Пирятинський» має усі шанси стати центром заленого туризму УкраїниУ 2009 році за указом Президента України з метою збереження та охорони навколишнього середовища на Пирятинщині створили Національний природоохоронний парк «Пирятинський».

Територія парку становить 12 тисяч кілометрів та охоплює майже весь Пирятинський район. У 2013 році за підтримки народного депутата України Тараса Кутового працівники НПП «Пирятинський» видали книгу «Природа Пирятинщини».

 Флора НПП «Пирятинський» налічує 1 тисячу 77 видів судинних рослин (вищі рослини царства «Зелені рослини» зі спеціалізованими тканинами для проведення води. До них належать папороті, хвощі, псилофіти, плауноподібні та насінні рослини - Ред.), з них 34 занесені до «Червоної книги України», 68 видів охороняються в межах Полтавської області.

Фауна нараховує 729 видів тварин, з них 35 занесені до «Червоної книги України». На території Національного парку та Пирятинського району загалом проведено 10 екологічних експедицій, надруковано понад 50 наукових публікацій з вивчення, збереження та охорони біорізноманіття, видано 2 томи «Літопису природи». Налагоджена співпраця з науковими установами України (Київським національним університетом ім. Т. Шевченка, Інститутом зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України, Сумським педагогічним університетом ім. М. Макаренка, Полтавським педагогічним університетом ім. В. Короленка, Інститутом еволюційної екології НАН України).

 Парк має три відділення - Березоворудське, Кейбалівське та Харківецьке. Основною водною артерією парку є річка Удай. Природоохоронне відділення парку займається контролем за виловом риби та полюванням. На сьогодні велику кількість справ, пов’язаних з браконьєрством, уже передано до правоохоронних органів. Працівники наукового відділу досліджують територію парку, займаються виявленням рідкісних видів флори та фауни, занесених до «Червоної книги України», і постійно поповнюють її новими відкриттями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстер-клас для вихователів

Відділ рекреації та екологічної освіти, яким керує Олена Проскурня, займається організацією турів відпочинку різного спрямування:

 – Це може бути як природнича тематика, пов’язана зі спостереженням за природою нашого парку, так і просто тур вихідного дня. За минулий сезон до нас п’ять разів приїздили представники відомого туроператора «Унікальна Україна», - розповідає пані Олена.

 Працівники парку проводять зустрічі зі шкільною та студентською молоддю

 – Згідно з укладеними договорами про співпрацю парку з Відділом освіти Пирятинської РДА, Пирятинською філією «Європейський університет», Березово-рудським технікумом, працівники відділу проводять бесіди, уроки, лекції, екскурсії на природоохоронну тематику, пов’язану з діяльністю НПП «Пирятинський», – говорить Олена Проскурня, – залучають молодь до участі в конкурсах, акціях, конференціях. Співпрацюють зі шкільними природничими гуртками, спонукають учнів до написання наукових робіт при МАН. Цього року планується організація природничої школи на базі парку та налагоджено роботу із гуртком «Юні екологи» станції юних натуралістів с. Березова Рудка. 2-го лютого 2015 року з нагоди Всесвітнього дня водно-болотних угідь на базі Пирятинського ліцею фахівцем з екоосвіти Денис Улянченком було проведено урок-лекцію на тему «Водно-болотні угіддя НПП «Пирятинський».

 Любити й берегти все живе у світі треба вчитися змалечку!

 Одним із напрямків еколого-освітньої діяльності Парку є робота з дошкільними навчальними закладами.

 – Виховання свідомого громадянина починається з дитинства, – продовжує Олена Дмитрівна, – Завданням нашої установи є розповісти про природу рідного краю, навчити дбати про неї. Під час бесід ми демонструємо фото та електронні презентації. Діти мають можливість побачити пташок, дерева, квіти, це допомагає розвивати пам’ять, уяву, допитливість, дає нові знання про світ. Проводимо й практичні заняття: спостереження за птахами та їхня підгодівля, встановлення годівниць, виготовлення виробів із природних матеріалів. У рамках щорічної Всеукраїнської природоохоронної акції «Допоможемо перезимувати пташкам!» 16 січня 2015 року вихованцям двох старших груп дитячого навчального закладу «Берізка», 23 січня – дітлахам з дитячого навчального закладу «Сонечко», а 30 січня – малечі з дитячого навчального закладу «Ромашка» наш провідний фахівець з екологічної освіти НПП «Пирятинський» Олена Пономаренко розповіла про пташок, які зимують на Пирятинщині. Малюки побачили їхні фото, отримали годівничку для птахів.

Метою такого спілкування було заохочення дітей до пізнання світу пернатих і привернення уваги до проблем їхньго збереження, виховання дбайливого ставлення до живої природи. Діти дізналися, скільки видів пташок зимують у нашому районі і які вони з себе, хто з пернатих прилетів до нас на зимівлю із більш холодних країв, як вони добувають собі корм, як важко пташкам виживати взимку. Також діти вже знають, як і з яких матеріалів можна робити годівнички, отримують рекомендації стосовно підгодівлі птахів: який корм корисний для пташок, а чого їм не можна давати.

Та головною проблемою нашого парку залишається відсутність фінансування з боку держави. Адже передусім ми є державною установою. Ми проводимо багато конкурсів з дітьми, і так хотілося б давати переможцям хоча б якісь невеличкі заохочувальні призи. На жаль, знайти для цього спонсорів украй важко.

 «Не отруюй природу, не викидай батарейку на смітник!»

 У листопаді 2013 року на Пирятинщині з ініціативи працівників парку стартувала безстрокова акція зі збору використаних батарейок. За даними екологів, токсичні речовини, зокрема, ртуть, що містяться в одній звичайній «пальчиковій» батарейці, при потраплянні до ґрунтових вод забруднюють 400 л води або 20 кв. м ґрунту. Тож викинувши лише пару стареньких батарейок з пульта для телевізора на смітник, ви зіпсуєте 2 повні ванни, 16 відер і 3 чайники води!

 Контейнери для зужитих батарейок та акумуляторів були встановлені в приміщеннях ліцею, коледжу, школи №1, № 4, районної бібліотеки, магазину «Радіосвіт» та НПП «Пирятинський». На сьогодні акція продовжується, вже зібрано й утилізовано більше 100 кг матеріалу.

 – Ми намагаємось прищепити нашим дітям любов до природи рідного краю, – пояснює Олена Проскурня, – закликаємо берегти довкілля. Зараз ми запрошуємо до співпраці з нами волонтерів, які б допомагали нам стежити за порядком у парку. Наближається весна, і вже дуже скоро у лісі розквітнуть первоцвіти. Щоб уберегти їх від варварського нищення, нам потрібен зелений патруль волонтерів, які б проводили роз’яснювальну роботу з населенням і зупиняли б «мисливців на квіти». Сподіваємся на підтримку людей, небайдужих до нашого унікального природного світу.

 Після зростання ціни на газ та паливо люди почали вирубувати паркові дерева

 Територія, яку обслуговує наша дільниця, досить велика. До неї входять землі Граборівської та Березоворудської сільських рад, – розповідає начальник Березоворудського відділення Національного парку «Пирятинський» Володимир Пунько. – Це від межі Прилуцького району до села Сасинівки Пирятинського району. У нашому підрозділі працює семеро людей.

Робочий день фактично не нормований. Хлопці завжди готові піднятися «по дзвінку» і виїжджати на виклик. Головний напрям у нашій роботі - охорона довкілля. На жаль, зараз через складну ситуацію з опаленням люди почали масово випилювати дерева на території, яка належить Національному парку. Ми зупиняємо це, проводимо роз’яснювальну роботу з населенням. Зате браконьєрства в нас зараз фактично немає. А буквально кілька років тому натрапити в лісі на «петлю» або капкан було звичним явищем.

 Інколи просто не вдається передати справу з браконьєрства до право-охоронних органів

 – Часто виникають труднощі зі складанням протоколів. Ми повинні заносити до них паспортні дані порушників, але браконьєри не возять з собою паспортів, – пояснює Володимир. – З місцевими буває дуже складно. Намагаємось пояснювати, що не варто нищити природу, яка їх оточує. Взагалі на території, підпорядкованій нашій дільниці, росте велика кількість «червонокнижних» рослин, є у нас і рідкісні тварини, які теж занесені до «Червоної книги України». Часто з ініціативи самих працівників нашого відділення ми проводимо прибирання в парку Закревських, облаштовуємо місця відпочинку. Також здійснюємо просвітницьку роботу – залучаємо школярів та студентів місцевого технікуму до охорони довкілля.

 Останнім часом погляди європейців все частіше почали притягуватися до України, її багатого природного світу лісів, боліт та степів. Завдяки своєму унікальному географічному розташуванню Україна – серце Європи – мала б бути центром туризму усього Старого Світу. Тож одним із основних завдань для такого парку, як НПП «Пирятинський» та інших природних скарбів Полтавщини, є збереження та відродження неповторного природного світу нашої Батьківщини.
 
Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1638
Категорія: Прес-реліз
Теги: пирятин, парк, флора, туризм




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ