Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.04.2016

Після аварії Полтавщина забезпечувала столицю їжею


Аварія на ЧАЕС ввела нове правило для будівельників: радіаційний контроль за новобудовами


Після аварії Полтавщина забезпечувала столицю їжею За офіційними підрахунками, близько 15 тисяч жителів Полтавщини працювали в 30-кілометровій Чорнобильській зоні.

Наша область відправила на ліквідацію аварії чи не найбільше людей, а також прийняла постраждалих. Результат роботи полтавських спеціалістів досі вартує здоров’я українців.

— До наших обласних відомств почали надходити розпорядження з Києва про направлення в зону фахівців різних професій. Зокрема, було терміново направлено близько 600 медичних працівників, у тому числі працівників Держсанепідслужби області, — розповів Валентин Шаповал, головний державний санітарний лікар Полтавської області на час аварії.

— Після всебічних консультацій з ученими Полтавського медичного стоматологічного інституту, Харківського медичного інституту, з фахівцями інших галузей був розроблений план дій із захисту населення Полтавщини від наслідків аварії. Передусім це організація контрольно­пропускних пунктів на західних кордонах області для санітарної обробки людей і техніки, що заїздила на полтавську територію.

Тоді про радіаційне зараження знали небагато. Фахівці санепідслужби працювали в зоні ЧАЕС і прилеглих до неї районів, виконували «брудну» роботу на кордонах області, в пунктах дезактивації, на всіх підприємствах, господарствах міст і сіл. Санітарно-епідеміологічна ситуація була дуже складною, посилилися міграційні процеси.

Санепідслужба мала дати відповідь: наскільки забруднилась територія області, який стан повітря, води, ґрунту, яка якість продуктів харчування, особливо овочів та фруктів? Але головне – який стан здоров’я людей і як на нього вплинула аварія? Що буде завтра? Більшість лабораторій, що спеціалізувалися на радіологічній діяльності, проводили дослідження цілодобово.

Досліджувалося молоко з кожної ферми, м’ясо, овочі, фрукти та інші продукти з кожного господарства, вода з кожного населеного пункту. Державною санепідслужбою була відібрана середня проба ґрунту з кожного колгоспу і радгоспу та направлена до Києва. Було проведено понад 34 тисячі досліджень, результати яких показали, що Полтавщина отримала незначне забруднення.

У штабі був чіткий контроль за якістю продуктів, що надходили для харчування полтавців. Тому й не випадково, що саме з нашої області у той період  постачали до Києва м’ясо, молоко та інші продукти харчування, які вважалися достатньо екологічно чистими.

Аварія на ЧАЕС ввела нове правило для будівельників: радіаційний контроль за новобудовами, але зараз ця норма призупинена?

— У населення як Полтавщини, так і України в цілому, виникла радіофобія, — продовжує згадувати Валентин Федорович.

— У зв’язку з цим, фахівці Державної санепідслужби області за підтримки облвиконкому, Центру радіаційної медицини АМН глибоко вивчили рівень радіозабруднення при будівництві житлових будинків. Пам’ятаємо ситуацію, коли на одному із введених в експлуатацію будинків було виявлено підвищений рівень радіації. З’ясувалося, що при будівництві використовувався щебінь із Токівського гранкар’єру Дніпропетровської області, який був радіаційно забрудненим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Как красить яйца воском

Були перевірені й інші будинки, у деяких з них виявлено подібну ситуацію. Після нашої роботи, облвиконком вніс необхідні пропозиції до Уряду і в 1992 році держава запровадила будівельні норми радіаційного контролю. Після цього кожна новобудова, особливо соціально-побутового призначення, вводилася в дію лише після радіаційного контролю.

Але на даний час, у зв’язку з непродуманими реформами державних контролюючих органів у галузі радіаційної безпеки, особливо в сфері житлово-комунального будівництва, радіаційний контроль новозбудованих житлових і комунальних об’єктів фактично призупинено. А це шлях до виникнення небезпечних радіаційних ситуацій та надмірного переопромінення населення знову.

 За даними Державного реєстру постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які перебувають на обліку в лікувальних закладах Полтавської області, станом на 01.01.2016 р. налічується 18 816 осіб: — ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС – 9676; — евакуйовані з 30-кілометрової зони – 634; — переселені з забруднених територій – 4981; — підлітки та діти – 3379.

 Найбільша кількість постраждалих проживає у містах Полтава, Кременчук і Лубни, а також Глобинському, Пирятинському, Лубенському, Хорольському, Карлівському та Решетилівському районах.

Схожі матеріали:
👁 1014
Категорія: Прес-реліз
Теги: ЧАЕС, аварія, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ