Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.09.2022

Про найгірші операційні системи


Розповідаємо про найнезручніші, неефективні та марні ОС, якими безглуздо користуватися сьогодні


Про найгірші операційні системи

Користувачі нерідко задаються питанням про те, яка з операційних систем є найзручнішою, ефективною та багатофункціональною. Ми ж пропонуємо вам відволіктися від марних суперечок і ознайомитися з прикладами неактуальних, невдалих або просто неефективних операційних систем, деякі з яких сьогодні можуть тільки здивувати або потішити.

MeeGo

Можливо, ви вже чули про MeeGo, якщо цікавилися історією Nokia або її продукцією. У розробці Unix-подібної операційної системи, орієнтованої на планшети, смартфони та нетбуки, взяли участь такі гіганти індустрії, як Nokia, Intel, AMD, Novell, ASUS, Acer, MSI та інші. У процесі створення використовувалися напрацювання популярних Linux-проектів: Debian, Fedora, OpenSUSE, а розробка та управління проекту здійснювалися у відповідність до принципів Open Source. Що могло піти не так?

MeeGo

Анонс розробки цієї дивовижної ОС відбувся 16 лютого 2010 на виставці Mobile World Congress в Барселоні, а розробкою впритул зайнялися програмісти з MeeGo Technical Steering Group під егідою The Linux Foundation. До кінця жовтня того ж року була готова перша публічна версія ядра MeeGo 1.1, а також представлені 4 версії інтерфейсу:
  • MeeGo 1.1 Netbook UX - для ультра-і нетбуків;
  • Handset UX – для смартфонів;
  • In-Vehicle Infotainment (IVI) UX – для мультимедіа та інформаційно-розважальних систем;
  • Tablet UX – для планшетних комп'ютерів.
Акуратний і яскравий інтерфейс неактуальної ОС Протягом року проект поступово розвивався, обростаючи сумісностями з різними пристроями: нетбуками на Intel Atom, Nokia N900 та мобільними пристроями на базі Intel Moorestown, проте вже через рік після запуску MeeGo зіткнулася з непереборною проблемою: після перестановки у посібнику Nokia , представники компанії вирішили відмовитися від підтримки MeeGo на своїх майбутніх пристроях, заявивши, що Nokia N9, потенційно революційний смартфон компанії, стане першим і останнім девайсом Nokia, який працює на базі вищезазначеного ядра.

21 червня 2011 року мертвонароджений смартфон з'явився на ринку та запропонував користувачам відмінний дизайн, вражаючі характеристики (ЦП ARM Cortex A8 з тактовою частотою 1000 МГц, 1 Гб ОЗУ, 16/64Гб ПЗУ, AMOLED-екран). На момент випуску вже встигла вийти в реліз MeeGo 1.2 Harmattan - окремий варіант MeeGo від компанії Nokia, проте ні нова версія ОС, ні різноманітні нововведення не змогли врятувати ні смартфон, ні MeeGo. Знаючи, що ніякого розвитку MeeGo на платформі Nokia, на якій на неї чекали найбільше, не отримає, користувачі обходили стороною N9.

Втративши найбільш вагомого партнера, розробники з MeeGo TSG вирішили зупинити роботу над MeeGo та реорганізуватися в компанію Jolla для відновлення роботи над ОС під новою назвою Sailfish OS. На сьогоднішній день компанія просуває Sailfish OS 4.4.0 для смартфонів Sony. І хоча ОС залишилася вузькоспрямованою та цікавою виключно вузькому колу фахівців, Sailfish OS можна назвати успіхом у порівнянні з абсолютно марною на сьогоднішній день MeeGo.

Windows ME

Windows ME

У 2000 році Microsoft випустили нову версію своєї культової операційної системи з підзаголовком Millennium Edition, яка отримала в народі назву Mistake Edition. Добре, ОС повинна була ознаменувати нове тисячоліття і задати вектор для розвитку всіх продуктів Microsoft на роки вперед, вразивши користувачів швидкодією, новаторським дизайном та зручним інтуїтивним інтерфейсом.

Насправді ж проблеми з Millennium Edition почали виникати ще в процесі створення ядра: презентована кілька років тому Windows 98 почала старіти, а Windows XP ще знаходилася на етапі розробки. Вирішивши "з'єднати" між собою стару і нову ОС і зробити перехід більш плавним, Microsoft фактично почали конкурувати зі своїми ж операційними системами.

Незабаром відбувся реліз та користувачі, які купили ліцензійну версію нової "вінди" залишилися здивовані. Windows ME залишилася все тією ж Windows 98, тільки зі скромним переліком нових можливостей та функцій. Так, із найзначніших виділялася опція "Відновлення системи", яка чомусь працювала з помилками: функція через раз відновлювала разом із системою та віруси, які раніше видалив користувач (а при вимкненні функції всі точки відновлення системи видалялися).

Той факт, що Microsoft виділила дуже мало фахівців на розробку цієї "перехідної" ОС, незабаром відгукнулося компанії на постійні скарги користувачів на блокування MS-DOS сумісності, випадкові і безпричинні "сині екрани смерті", проблеми з установкою ПЗ і численні баги. Крім того, неабияк був погіршений інтерфейс - так, наприклад, був урізаний список опцій "Панелі управління", через що користувачі стикалися з проблемами при пошуку необхідних налаштувань.

Порятунок для розчарованих користувачів стала Windows XP, реліз якої відбувся всього через рік. Windows ME була масово забута і канула в небуття, а XP набула культового статусу.

Corel Linux

Corel Linux

Метою створення Corel LinuxOS, операційної системи на основі Debian, розробленої співробітниками Corel у 1999 році, було покласти край монополії та першості Microsoft у сфері розробки операційних систем для користувачів систем. Насправді розробникам не вдалося і близько підійти до успіху Windows. Вийшовши після таких ОС, як Windows 98, Windows 2000 і Apple Mac OS 9, Corel Linux був пропущений переважно аудиторії.

Ті ж, хто все-таки зупинив свій вибір на Corel Linux, зіткнувся з масою проблем: система нерідко давала збій, перезавантажувалася без видимих ​​причин або зовсім відмовлялася завантажуватися при запуску ПК, файловий менеджер був незручним і повільним, з неадекватним часом завантаження, драйвера регулярно переставали визначатися системою, а багато користувачів навіть не могли вийти в інтернет.

Ще одну труну в кришку Corel Linux вирішили забити маркетологи, які запропонували користувачам десяток різних видань, але не представили жодного "базового". Не відставали від них і працівники технічної підтримки Corel, які просто ігнорували численні скарги користувачів.

Варто віддати належне Corel Linux, для свого часу вона дійсно виглядала свіжо і стильно, проте за візуальною новацією ховався незручний інтерфейс, слабка технічна частина та абсолютна відгородженість розробників від простих користувачів.

JavaOS (PC)

JavaOS

Чи ви коли-небудь чули про операційну систему для домашніх ПК на базі Java? Виявляється, в 1996 році це дітище Sun Microsystems вийшло в реліз за сприяння IBM і отримало підтримку на всіх пристроях вищезгаданої компанії. Незважаючи на величезну базу користувачів IBM PC, системі не вдалося підкорити серця та комп'ютери масової аудиторії.

Основними причинами провалу JavaOS для ПК вважають:
  • Низька продуктивність. Порівняно з іншими ОС, написаними на C, C++ та ін мовами, JavaOS була досить повільною і, відповідно, більш вимогливою до "заліза";
  • Складність внутрішньої взаємодії з ОС. Написана більш складною для вивчення мовою Java, ОС представлялася профільним користувачам менш перспективним вибором для внесення змін та редагування;
  • Відсутність функції резервного копіювання. І хоча сьогодні мало хто на постійній основі використовує цю опцію, на момент виходу JavaOS будь-яке ядро, що не пропонує можливості відновлення даних, пошкоджених внаслідок апаратного або програмного збою, негайно критикували.
  • Незручний графічний інтерфейс, що відстає від конкурентів.
За підсумками, повноцінна JavaOS була швидко забута, і, на відміну від свого меншого родича, Java ME, що став стандартом для великого спектру мобільних пристроїв на початку-середині "двотисячних", не здобула жодного успіху на світовому ринку.

LindowsOS (Linspire)

LindowsOS

Цей монструозний гібрид, розроблений амбітними фахівцями, мав скласти конкуренцію спірної Windows ME, але фактично став нікому не потрібним суперником Windows XP. Автори Lindows хотіли залучити до своєї системи клієнтів Microsoft, розчарованих звичною системою. За задумом творців, LindowsOS повинна була поєднувати в собі зручність інтерфейсу Windows і багатофункціональність Debian Linux.

Основною проблемою LindowsOS стала підтримка додатків, а точніше її відсутність. Жодна з додатків користувача не працювала, а якщо і працювала, то повільно і з помилками. Крім того, незабаром розробники Lindows були втягнуті в серію судових позовів з Microsoft з приводу назви, внаслідок чого були змушені виплатити Microsoft $20 млн і змінити найменування системи на Linspire. Ще одним провалом Linspire стала відмова від принципу вільного розповсюдження, завдяки якому завоював свою популярність Linux.

Незважаючи на всі проблеми, LindowsOS під новою назвою проіснував досить довго: з 2002 до 2007 року, коли вийшов останній стабільний реліз Linspire 6.0. Скромною спільнотою системи деякий час підтримувалася і випускалася open source версія дистрибутива Freespire.

1 січня 2018 стало відомо, що компанія PC/OpenSystems LLC придбала Linspire і Freespire у правовласника Xandros, і що "воскресена" версія системи Linspire 7 доступна за $79,99, а Freespire 3 поширюється безкоштовно. Оновлені варіації систем були засновані на Ubuntu LTS та не залучили ні нечисленну базу старих фанатів, ні нових користувачів. На сьогоднішній день Linspire фактично забута як розробниками, так і аудиторією, так що встановлювати її на свою систему варто лише заради експерименту.

Windows RT та Windows 10 Mobile

Windows RT

Microsoft, єдиним більш-менш успішним фізичним продуктом якої залишається серія планшетних комп'ютерів Surface, неодноразово намагалася зайти зі своєю операційною системою на профільний ринок сенсорних девайсів.

Windows RT, що вийшла в 2012 році, стала спробою Microsoft надурити свою аудиторію та випустити несумісну з Windows-додатками систему під знайомим брендом. Розрахована на підтримку бюджетних планшетних пристроїв на архітектурі ARM, Windows RT встановлювалася на пристрої ASUS, Dell, Samsung, Nokia та Microsoft (зокрема, Microsoft Surface RT).

Зафіксувавши незацікавленість як розробників, так і користувачів у черговій "плитковій" системі, Microsoft в 2018 році припинила основну підтримку RT і закрила магазин додатків, перетворивши пристрій на марний медіа-плеєр. І хоча розширена підтримка ОС діє до 10 січня 2023 року, зараз покупець пристрою на Windows RT стоїть лише з розрахунком переустановки системи (що далеко не завжди реалізовано).

У 2016 році Microsoft викотили на ринок іншу ОС для сенсорних пристроїв, цього разу настроївшись на смартфони та невеликі планшети – Windows 10 Mobile. Система позиціонувалась як актуальна заміна Windows Phone 8.1 і пропонувала розробникам можливість спрощеної рекомпіляції iOS-додатків під систему, а користувачам – кнопку "Пуск" та мобільні версії класичних Microsoft-додатків (Microsoft Edge, Провідник, Skype і навіть Office Mobile). Підтримка Fall Creators Update, останньої версії невдалої системи, закінчилася 14 січня 2020, і з того часу Microsoft більше не експериментувала з випуском "мобільних" версій свого найпопулярнішого продукту.

TempleOS

TempleOS

На відміну від інших систем у сьогоднішньому списку, TempleOS була розроблена однією людиною і ніколи не поширювалася на комерційній основі. Террі Девіс, єдиний розробник і автор TempleOS, описував ядро ​​як спосіб спілкування Бога з людьми, який він побачив у своїх віданнях, а себе багаторазово називав "найрозумнішим програмістом з тих, що будь-коли жили". Відомо, що Девіс був переконаним католиком, страждав від шизофренії і часто доводилося жити надворі.

За час розробки самотній програміст опублікував безліч відео на своїх сторінках у соціальних мережах, а на момент його загибелі робота Девіса над власною операційною системою отримала широке висвітлення у ЗМІ. У 2017 році встановлену версію TempleOS було презентовано у Франції на виставці робіт у жанрі ар-брют. Девіса було збито потягом у 2018 році у віці 48 років, а фахівці так і не змогли встановити, чи була подія самогубством чи трагічною випадковістю.

Незважаючи на обмеженість і замкнутість системи, а також її неактуальність вже на момент релізу, TempleOS як результат роботи однієї психічно нестабільної людини справді вражає. На сьогоднішній день ядро ​​визнане громадським надбанням та поширюється за моделлю open source.

Схожі матеріали:
👁 339
Категорія: Технології
Теги: операційні системи, нетбук, смартфон, Corel Linux, Windows ME, MeeGo




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ