Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.07.2017

Про новий порядок стягнення аліментів


Відділ «Гребінківське бюро правової допомоги»


Про новий порядок стягнення аліментівЗ 8-го липня 2017 року в Україні набув чинності новий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», прийнятий 17.05.2017 року. Законодавцем внесено зміни до таких нормативно-правових актів, як  Сімейний та Цивільний процесуальний кодекси, а також до Закону України «Про судовий збір».

Як зміниться розмір і порядок нарахування аліментів в Україні в 2017 році? Чого чекати мамам або татам в зв’язку з внесеними до вказаних законів змінами, пояснює головний спеціаліст відділу «Гребінківське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги Зоя Скляр.

Ключовими нововведеннями зазначеного Закону є положення про те, що:
 
– аліменти визнаються власністю дитини;
– мінімальний розмір аліментів збільшений до 50% від прожиткового мінімуму;
– стягнути аліменти можна в порядку наказного провадження.

Судовий наказ – це особлива форма судового рішення, що видається судом у триденний строк з моменту відкриття провадження. Для того, щоб наказне провадження було відкрите, необхідно подати заяву про видачу судового наказу з дотриманням встановлених вимог до її форми та змісту. Наказне провадження є спрощеним видом судового провадження, без виклику сторін та в мінімальні терміни.

Ще одним нововведення є розширення переліку причин, що враховуються судом при визначенні розміру аліментів, а саме:
 
– наявність у платника аліментів рухомого і нерухомого майна, грошових коштів;
– дорогі покупки платника (вартість яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму), якщо вони не відповідають офіційним доходам особи.

Змінами до Закону України «Про судовий збір» стало, звільнення від сплати судового збору у спорах, похідних від стягнення аліментів, а саме оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.

Раніше аліменти були часткою від доходу платника, а якщо заробіток був нерегулярним, то гроші стягувалися у фіксованій сумі. Новим же порядком встановлено, що одержувач аліментів самостійно визначає який спосіб стягнення йому вибрати: в частці від заробітку чи у твердій грошовій сумі.

Новим законом також встановлено, що до стягнення на одну дитину передбачена одна чверть доходу того з батьків хто зобов’язаний сплачувати аліменти, на двох дітей – одна третина, а на трьох і більше дітей – половина заробітку платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину. А при стягненні аліментів у твердій грошовій сумі мінімально можна претендувати на 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує низку факторів:
– стан здоров’я дитини;
– стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
– наявність у платника аліментів інших дітей, осіб, які потребують утриманні;
– матеріальне становище того з батьків, з ким проживає дитина.

Так як аліменти мають цільове призначення, перевіряти їх витрачання можуть органи опіки та піклування – за власною ініціативою або на прохання платника. Якщо аліменти використовували не за призначенням, платник може звернутися до суду з позовом про зменшення розміру виплат і навіть залучити недбайливого екс-подружжя до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Аліменти можуть сплачуватися на банківський рахунок, відкритий як платником аліментів, так і другим з батьків з яким проживає дитина, також і поштовим переказом або, наприклад, можна розмістити кошти на депозиті нотаріуса. Можлива і виплата аліментів готівкою, але в такому випадку слід формалізувати відповідні виплати, інакше, в одержувача аліментів буде можливість заявити, що грошей він не отримував.
У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Головний спеціаліст відділу
«Гребінківське бюро правової допомоги»
Зоя Скляр


Схожі матеріали:
👁 1592
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: аліменти, безоплатної правової допомоги




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ