Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.09.2017

Проект «Відкритий суд» розпочинає проведення заходу «Робочий день судді»


Федорак Леся: "Я, голова Гребінківського районного суду, проведу для Вас екскурсію у свої «робочі будні»"


«Робочий день судді»28 серпня 2017 року, Гребінківський районний суд Полтавської області в рамках проекту «Відкритий суд» розпочинає проведення заходу «Робочий день судді».

Доброго дня, онлайн-відвідувачі Гребінківського районного суду Полтавської області!

На сьогоднішній день судам в очах суспільства створений імідж «закритої касти». Однак, Гребінківський районний суд Полтавської області прагне розвіяти штучно сформовану перед громадськістю «стіну». Адже суди працюють саме для Вас та є одним з інститутів, які повинні втілювати віру громадян у захищенність їх прав, свобод та інтересів і забезпечувати вказане.

З цією метою, сьогодні, Гребінківський районний суд Полтавської області в рамках проекту «Відкритий суд» розпочинає проведення заходу «Робочий день судді». Протягом трьох тижнів судді нашого суду будуть знайомити Вас із тим, як здійснюється правосуддя у стінах Гребінківського районного суду Полтавської області.

Зокрема, впродовж цього тижня я, голова Гребінківського районного суду Полтавської області, Федорак Леся, проведу для Вас екскурсію у свої «робочі будні». «Робочі будні» в лапках, оскільки діяльність із здійснення правосуддя буднями ніколи не буває. Це професія, якій потрібно постійно служити та присвятити себе, адже рішення у будь-якій справі визначають долі людей.

Ця робота не обмежується з 8 год. 00 хв. до 17 год. 15 год. В чому, думаю, можуть переконатись жителі м. Гребінки, проходячи повз приміщення суду далеко по закінченні робочого дня в інших установах. Адже здійснення правосуддя обмежено певними строками, в свою чергу, суд зобов’язаний вживати всіх від нього можливих заходів до їх дотримання. В залежності від категорії, деякі справи взагалі підлягають негайному розгляду.

Я, як голова суду, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» представляю суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами; контролюю ефективність діяльності апарату суду, погоджую призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду, а також вношу подання про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення; видаю на підставі акта про призначення судді на посаду, переведення судді, звільнення судді з посади, а також у зв’язку з припиненням повноважень судді відповідний наказ; повідомляю Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та Державну судову адміністрацію України, а також через веб-портал судової влади про вакантні посади суддів у суді у триденний строк з дня їх утворення; забезпечую виконання рішень зборів суддів місцевого суду; організовую ведення в суді судової статистики та інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства; сприяю виконанню вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду; вношу на розгляд зборів суду пропозиції щодо кількості та персонального складу слідчих суддів.

Однак, залишмо формальності. Зрештою, перейду безпосередньо до того, як пройшов мій робочий понеділок 28.08.2017 року. Розпочався він із підписання вихідної документації та накладання резолюцій на вхідну пошту, що стосується питань, які належать до кола повноважень голови суду. Після вказаного, оперативна нарада з керівником апарату суду із обговоренням планів роботи та завдань на тиждень.

Зокрема, ключову увагу приділили організаційним заходам по завершенню створення дитячої кімнати у суді. Адже, присутність неповнолітніх у судових засіданнях недопустима, якщо тільки вони не є учасником провадження. Вказане, не для уразливої дитячої психіки. Однак доволі часто учасники судових процесів приходять до суду із дітьми, яким доводиться залишатись у коридорах приміщення в очікуванні рідних.

Після створення такої кімнати, діти зможуть весело проводити час у зазначеній кімнаті. До того ж, така кімната дасть також можливість допитувати неповнолітніх чи малолітніх учасників процесу у сприятливій для них обстановці в ігровій формі, без психологічного травмування дітей та відповідно до передового європейського досвіду. Адже, такі кімнати вже давно функціонують у Швейцарії.

З 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв. я була зайнята у судових засіданнях. На відповідний час було заплановано проведення судових засідань у 11 справах різної категорії, зокрема: кримінальні провадження; справи про адміністративні правопорушення; цивільні справи про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, стягнення заборгованості, встановлення додаткового строку для прийняття спадщини; а також одна адміністративна справа.

Однак, все ж, на жаль, завершити розгляд всіх призначених на цей день справ не видалось можливим через неявку учасників. Адже згідно Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України суд може розглядати справу у відсутність сторони провадження тільки після повторної неявки сторони у судове засідання. А судовий розгляд останньої з призначених на цей день справ ще й затягнувся у зв’язку із долученням до справи сторонами додаткових доказів, про які мені при визначені часу судового засідання не було відомо.

А тому, на жаль, при відведенні часу на судове засідання, не було враховано. І як наслідок обідня перерва не тільки у мене як судді, а також відповідно і в секретаря судового засідання, не відбулася. Але не буду жалітись, кажуть, що на голодний шлунок краще думається. А це далеко у нашій роботі не зайве. Оскільки уже після 13 год. 00 хв. канцелярія суду передала мені як слідчому судді (судді, що здійснює контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб зокрема, на досудовому розслідуванні у кримінальному провадженні) нові клопотання, які сьогодні надійшли та розглядаються протягом двох днів, то я одразу перейшла до їх вивчення.

Далі, моніторинг законодавчих змін та судової практики, що є невід’ємною складовою роботи будь-якого юриста. Після вказаного робота над узагальненням судової практики суду по категорії справ відповідно до запиту Апеляційного суду Полтавської області. І на кінець дня, перевірка роботи працівників суду по наповненню офіційного сайту суду з тим, щоб вся необхідна для громадян інформація була для них доступна. До речі, буду рада пропозиціям та побажанням з цього приводу (пишіть безпосередньо на мою електронну пошту [email protected] ).

Усім гарного вечора та із великим і одночасно сумним святом Успіння Пресвятої Богородиці!

 


Схожі матеріали:
👁 1172
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: Відкритий суд, робочий день судді, Суд, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ