Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.12.2014

Роман Чабановський: «Унітарна форма державного устрою найбільш прийнятна для України»


На думку Романа Чабановського, проблема федералізації, яку нині так часто обговорюють, – штучна і не має чіткого обґрунтування


Останнім часом державними та недержавними інституціями Російської Федерації, окремими силами всередині країни актуалізовано тему федералізації України та проводиться відповідна підривна робота, передусім в інформаційному просторі.

Тож, враховуючи актуальність даної тематики, у Полтавській облдержадміністрації, 24 грудня, провели засідання круглого столу на тему: «Унітарність як оптимальна форма державного устрою України».

У обговоренні взяли участь: заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський, науковці полтавських вишів, практики та громадськість.

На думку Романа Чабановського, проблема федералізації, яку нині так часто обговорюють, – штучна і не має чіткого обґрунтування.

«Тема, яку ми сьогодні піднімаємо – надактуальна, оскільки інформаційна війна є однією із складових протистояння нашої держави проти агресора. Наше завдання зараз озвучити ті тези, які будуть сприяти зміцненню нашої держави, а не навпаки. Унітарний устрій – найвища форма організація держави. Це свідчить про те, що держава єдина, відсутні міжнаціональні та міжетнічні конфлікти. До такої форми устрою Україна прийшла природним шляхом, тому змінювати щось нема ніяких підстав», – говорить він.

З такою думкою погодилися і наступні доповідачі. Так, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри державного управління і права Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Тетяна Паутова зауважила, що передумов для переходу від унітарної форми організації держави  до федералізації не бачить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент України Порошенко звільнив 78 голів районних держадміністрацій

«Щоб змінити форму державного устрої потрібні якісь конкретні передумови. Наприклад, історичні… Україна – це єдина країна, яка не потребує таких рішучих змін», – переконана  Тетяна Паутова.

Про те, що проблема федералізації надумана і штучна говорила й завідувач кафедри правознавства Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Карина Пивоварська. Вона пояснила, що з правової точки зору, жодних підстав для хвилювання не має.

«Унітарний статус України закріплено статтею 2 Розділу І Конституції України. Правом ініціювати зміни цього Розділу наділені Президент України або не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради. Ухвалювати такі зміни теж має конституційна більшість Верховної Ради – із затвердженням на Всеукраїнському референдумі (стаття 156 Основного Закону),  який призначає Президент України», – сказала вона.

Стосовно ж основного аргументу, який наводять прихильники федералізації, Роман Чабановський пояснив: «Відбувається заміна понять. Більша фінансова автономія регіонів, якою прикриваються федералісти, закладена в сучасних реформах. Курс на децентралізацію, який ми обрали, дає фінансову незалежність на місцях. При цьому не потрібно докорінно змінювати законодавство».

Круглий стіл організовано Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації.

Полтавська ОДА



Схожі матеріали:
👁 915
Категорія: Актуально
Теги: україна, Полтавська, Унітарна форма, федералізація




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ