Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.07.2015

Що ти зробиш, коли поруч хтось впаде?


Перша допомога і при сонячному, і при тепловому ударі однакова, хоча симптоми різні


Що ти зробиш, коли поруч хтось впаде?Нещодавно випала нагода познайомитися з цікавою жінкою, яка у минулому працювала медиком. Такого понарозповідала, що і сміх, і гріх: і про медицину поговорили, а потім перейшли на погоду (а спека була страшна).

Так ось моя нова знайома розповіла чудернацький випадок: абсолютно здоровий тридцятирічний хлопець, який займався спортом, з‘їв у спеку бутерброд із копченою ковбасою і отримав передінфарктний стан. Тиск так стрибнув, що забрали молодця до лікарні.

Дивина. Запитала про такий випадок у знайомих лікарів - ті так само були вражені, як я. Хоча спека й задуха може й не таке з людиною робити. У такий час спостерігається загострення хронічних захворювань і різке погіршення здоров'я.

Те, що у літню спеку треба дотримуватися зовсім інших правил, як восени чи навесні, це і так зрозуміло. Відмовитися від жирної їжі, а споживання м'яса замінити рибою або морепродуктами, передбачити зниження кількості копчених, смажених і швидкопсувних продуктів харчування, обмежити перебування на вулиці, знизити фізичні навантаження до мінімуму. А ще, якщо ви збираєтеся на вулицю, рекомендується надягати легкий одяг із натуральних тканин світлого кольору.

Фрукти, овочі, прохолодний душ, обмеження перебування у спеку на вулиці – ВСЕ ЦЕ МАЄ ЗНАТИ КОЖЕН, аби не отримати сонячний чи тепловий удар. Однак я раптом подумала: одна справа, коли ТИ ЗНАЄШ і коли ТИ ДОТРИМУЄШСЯ цих правил.

Адже є люди, які або нехтують своїм здоров’ям, або навіть не очікують на такий «подарунок» від літа, як, наприклад, той молодий хлопець із копченою ковбасою. І що робити, наприклад, коли на твоїх очах людина втратила свідомість від сонячного чи теплового удару?

Знайомі медики відповіли на це питання. Виявляється, перша допомога і при сонячному, і при тепловому ударі однакова, хоча симптоми різні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село Солониця на Лубенщині – місце паломництва «чорних» археологів

Під час сонячного удару спостерігається сильний головний біль, нудота, потемніння в очах, почервоніння обличчя, при тепловому – порушення свідомості, носова кровотеча, блювота, задишка, розширення зіниць, підвищення температури до 40 градусів.

Якщо раптом ви розгледіли такі симптоми у людини, яка знаходиться поруч, треба зробити наступне:
• перенести потерпілого у затінок;
• покласти його на спину, голову при підняти;
• зняти одяг, послабити пасок;
• тіло обтерти холодною водою;
• дати багато пити, додавши у воду кілька крапель валеріанки;
• до голови та лоба прикласти холодний компрес і…
• викликати швидку!
Та, найголовніше, треба бути уважнішим до свого здоров‘я. Воно - найцінніше! Гарного вам літа!

Схожі матеріали:
👁 1115
Категорія: Прес-реліз
Теги: перша допомога




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ