Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.04.2016

Сьогодні – Чистий четвер: християни починають приготування до Великодня


У Страсний (Чистий) четвер починаються особливі приготування до Великодня


Чистий четверСьогодні – Страсний (Чистий) четвер, з якого починаються особливі приготування до Великодня. Цього дня у богослужінні згадуються чотири важливі події з життя Христа Спасителя. Зокрема, Тайна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне Таїнство Євхаристії. Господь Ісус Христос уклав Новий Заповіт між Богом і людьми ціною власної крові.

У страсний тиждень кожен день є особливим. Не є виключенням і четвер. Христос омив ноги апостолів під час тайної вечері. Христос омив кожному із своїх учнів ноги. Таким чином він продемонстрував їм міру свого служіння. В цьому випадку – це вияв великої любові Спасителя до своїх учнів.

Тайна вечеря відбулася у четвер, день перед розп’яттям Сина Божого. У цей день Христос зібрав своїх учнів і розповів апостолам, яке майбутнє його чекає. Він також розказав учням, що серед них є зрадник, який зрадив його. Він попросив зрадника вмочити свій хліб у його вино. Зрадником був Юда Іскаріот: він вмочив свій хліб у вино Ісуса.

Таємна вечеря – остання вечеря Ісуса Христа с учнями-апостолами напередодні страстей, на якій він запровадив Таїнство Євхаристії (Причастя; Мт. 26:17-29), відбулася вона у Великий Четвер.

Ось як описують апостол Лука встановлення Тайни Євхаристії: «Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!» (Лк. 22:19)

Апостол Матвій описує цей епізод у такий спосіб: «А взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: Пийте з неї всі» (Мт. 26:27).

У Чистий четвер необхідно ретельно вимитись. А ще краще – вимитися до сходу сонця «незайманою» джерельною водою, і в купіль покласти дві писанки.

Особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні розпочався Страсний тиждень. В кожного дня є своє призначення

Раніше в селах в чистий четвер ввечері, як настануть сутінки, запалювалися вогнища – і в них горіло сміття після прибирання і весь торішній непотріб. Вогнем очищували повітря аж до неба, щоб землю звільнити від всякої нечисті і щоб урожай був добрий. Цей вогонь нікуди не можна було брати – навіть попіл – сам мусив погаснути.

Вогонь, як і вода, здавна мали очищаючу функцію. І якщо вода після заходу сонця робилася «нечистою», бо в нічній темряві в неї можуть зануритися хвороби та представники нечистої сили, вогонь завжди був чистим. Він міг навіть «нечисту воду» очистити. Тому в усіх обрядах, що пов’язані з очищенням, вогонь відіграє головну роль.

Схожі матеріали:
👁 1004
Категорія: Актуально
Теги: ВеликДень, церковне свято, Четвер, Чистий, свято, Страсний




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ