Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.04.2016

Сьогодні – свято Благовіщення: що можна і чого не варто робити


Займатися сексом в день Благовіщення церква суворо забороняє навіть обвінчаному подружжю


 БлаговіщенняСьогодні християни відзначають одне з 12 головних свят у православному календарі – Благовіщення Богородиці.

Святкується воно у згадку про те, що Марії сповістили: вона народить Сина Божого. Після того, як Марію заручили з Йосифом, з'явився до неї архангел Гавриїл і сказав: "Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог престіл Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова повіки та й царству його не буде кінця".

Українці в цей день традиційно йшли на святкове богослужіння.

Що не можна робити на Благовіщення

Українські народні звичаї суворо забороняють важко працювати на Благовіщення. Народна приказка "Пташка гнізда не в'є, дівчина коси не плете", що означає відмову від будь-яких робіт, відноситься саме до свята Благовіщення. За народними переказами, в цей день категорично заборонено починати будь-які справи.

Як аргумент для трудоголіків, знаючі люди приводять приказку: "Крота Бог засліпив за те, що він - копав землю на Благовіщення!".

Вести світське життя, тобто розважатися, веселитися, відвідувати різні заходи і тусовки на Благовіщення категорично заборонено.

Вважається також, що у Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, а особливо позичати комусь гроші. Не позичали навіть сіль чи цукор, бо вірили, що віддається при цьому своє здоров'я і благополуччя.

Займатися сексом в день Благовіщення церква суворо забороняє навіть обвінчаному подружжю.

Традиції Благовіщення

На четверту седмицю Великого посту 2016, Благовіщення, прийнято робити невелике послаблення в строгому обмеженні харчування. Мирянам дозволяється вживати в їжу рибу і трохи вина.

Господині в цей день пекли спеціальні пісні булочки, проскури і заготовляли спеціальну благовіщенську сіль, яка вважається лікувальною.

Також на Благовіщення було прийнято закликати весну і пекти спеціальне пісне печиво у формі пташок, яке називається жайворонки.

У християнстві символом Благовіщення вважається біла лілія - квітка, що символізує чистоту і непорочність діви Марії. Ці квіти часто зображувалися на іконах і картинах, присвячених Благовіщенню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 квітня — Благовіщення

Прикмети про погоду

Християнське свято Благовіщення має дуже давнє коріння, які позначилися в народному календарі: за старим стилем це свято майже збіглося з днем весняного рівнодення, який вважався рубіжним між зимою і весною. З Благовіщення на Русі починали готуватися до сівби, тому більшість прикмет в цей день пов'язано з природою, погодою і видами на майбутній урожай.

Якщо на Благовіщення сніг і морозно, то весна буде пізньою і недружною, а холоди можуть протриматися до травня.

Якщо напередодні Благовіщення ніч тепла, весна буде рання і дружна.

Якщо вранці на Благовіщення ясно і сонячно - значить, рік буде вдалим і врожайним.

Якщо на Благовіщення дощитиме, літо буде посушливим.

Якщо на Благовіщення ластівки ще не повернулися (що для середніх широт, зазвичай, нормально), весна буде холодною.

Схожі матеріали:
👁 1514
Категорія: Актуально
Теги: церковне свято, свято, благовіщення, Церква, Діва Марія, квітень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ