Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.09.2021

Сонячна енергія та солона вода зможуть охолоджувати будівлі, без використання електрики


Нова система допоможе охолоджувати будівлі, в ній використовується комбінація сонячної енергії і солоної води


Нова система допоможе охолоджувати будівлі, в ній використовується комбінація сонячної енергії і солоної води, і для неї не потрібно електрики.

Експериментальна установка, що розробляється в Університеті науки і технологій Саудівській Аравії імені короля Абдалли (KAUST), використовує природний феномен «фазового переходу», при якому енергія поглинається при розчиненні кристалів солі у воді. Це означає, що якщо в теплу воду додати сіль, вона швидко охолоне в міру розчинення солі.

Сонячна енергія та солона вода зможуть охолоджувати будівлі
 

Після експериментів з різними типами солі було виявлено, що найкраще працює одна, відома як нітрат амонію. В основному через те, що він добре розчинний у воді, його охолоджуюча здатність в чотири рази вище, ніж в іншої солі - хлориду амонію. В якості додаткового бонусу нітрат амонію вже широко використовується в добривах і коштує недорого.

Крім використання при охолодженні будівель, цю систему можна також використовувати для охолодження харчових продуктів. У лабораторних випробуваннях воду з додаванням нітрату амонію поміщали в металеву чашку, яку, в свою чергу, поміщали в герметичний ящик з пінополістиролу. У міру розчинення солі та охолодження води температура чашки впала з кімнатною (приблизно 25ºC / 77ºF) до 3,6ºC (38ºF) приблизно за 20 хвилин. Температура залишалася нижчою 15ºC (59ºF) більше 15 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Rolls-Royce розробляє мікроядерний реактор для космічних ракет і видобутку корисних копалин на Місяці і Марсі

Крім того, як тільки вся сіль розчинилася, для випаровування води використовувалося сонячне тепло. Сіль залишилася у вигляді кристалів, які утворилися на чашці - ці кристали потім можна зібрати і повторно використовувати в системі охолодження. І хоча можливість випаровування води в посушливій середовищі може здатися марнотратною, велика частина цієї води може бути відновлена ​​і використана повторно за допомогою сонячної енергії.

Схожі матеріали:
👁 563
Категорія: Технології
Теги: охолодження, охолодження будівлі, кондиціонування




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ