Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.05.2020

SpaceX запустила Crew Dragon с астронавтами к МКС


SpaceX Ілона Маска вперше в історії людства здійснила приватний пілотований запуск у космос


Американська аерокосмічна компанія SpaceX Ілона Маска вписала своє ім'я в історію освоєння космосу - пілотований корабель Crew Dragon місії Demo-2 з астронавтами Дугласом Херлі та Робертом Бенкеном успішно стартував з космодрому імені Кеннеді на мисі Канаверал до Міжнародної космічної станції.

Для США це перший пілотований космічний політ на власному кораблі після закриття програми Space Shuttle у 2011 році. Крім цього, це перша пілотована місія за участю приватної компанії - корабель Crew Dragon розробила компанія SpaceX Ілона Маска в рамках програми NASA Commercial Crew Program.


SpaceX запустила Crew Dragon с астронавтами к МКС
 

Спочатку запуск був запланований на 27 травня, але його довелося перенести через погану погоду. Імовірність ще одного перенесення через метеоумови становила приблизно 50%, але в підсумку погоду визнали допустимою для запуску. Eco Technology вів пряму трансляцію старту.

Через дев'ять з невеликим хвилин після старту, перша ступінь ракети Falcon 9 здійснила посадку на плавучу платформу «Of Course I Still Love You» в Атлантичному океані.

Ще через три хвилини, друга ступінь відстикувалась від корабля успішно вивів його на заплановану орбіту. Тепер Crew Dragon повинен дістатися до МКС за допомогою власних двигунів. Корабель повинен зістикуватися зі станцією 31 травня о 17:30 за київським часом.

Одна з важливих відмінностей Crew Dragon полягає в тому, що всі етапи його стикування зі станцією автоматизовані. Зокрема, корабель стикується самостійно навіть на останньому етапі, тоді як зазвичай, для цього на МКС використовується роботизований маніпулятор Canadarm2. Політ Crew Dragon Demo-2 з астронавтами також буде проходити повністю в автоматичному режимі, але можливість ручного управління звичайно ж є, і в рамках цієї місії запланована її перевірка.

На станції Дуглас Херлі та Роберт Бенкен приєднаються до основної експедиції МКС-63 в складі командира Крістофера Кессіді (США) і бортінженерів Анатолія Іванишина та Івана Вагнера (Росія). Херлі був пілотом шатла «Атлантіс» під час STS-135 - останньої місії програми Space Shuttle у липні 2011 року, а Бенкен, своєю чергою, брав участь у двох місіях «шатлів» - STS-123 (2008) та STS-130 (2010) та має за плечима шість виходів у відкритий космос.

Екіпаж корабля Crew Dragon проведе на станції від 30 до 119 діб. Остаточне рішення про тривалість місії NASA прийме тільки після стикування. Завершивши роботу на МКС, Дуглас Херлі та Роберт Бенкен повернуться на Землю, приводнившись за допомогою парашутів в Атлантичному океані, недалеко від Флориди, після чого їх підбере рятувальне судно Go Navigator.

Наступний політ, USCV-1 (US Crew Vehicle-1) або ж Crew-1, запланований на вересень - листопад 2020 року. У нього відправиться Crew Dragon з серійним номером C207 з чотирма астронавтами на борту - трьома американцями та представником японського космічного агентства JAXA. Тривалість цієї місії складе 210 діб.

Нагадаємо, що космічний корабель Crew Dragon був розроблений в рамках програми NASA Commercial Crew Program, яка дозволить відправляти астронавтів до МКС без використання російських кораблів «Союз». Корабель зможе прийняти на борт до семи членів екіпажу або чотири людини та вантаж - саме в цій конфігурації його й планує використовувати NASA.

Схожі матеріали:
👁 1072
Категорія: Технології
Теги: приватний пілотований запуск, Crew Dragon, пілотований корабель, космос, Ілон Маск




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ