Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.12.2017

Строковикам-ліквідаторам з інвалідністю збільшили пенсію до 13 тисяч гривень


Щоб перейти на пенсію по інвалідності слід звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання


Строковикам-ліквідаторам з інвалідністю збільшили пенсію до 13 тисяч гривень14 грудня в Україні вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Напередодні цієї дати у деяких ліквідаторів з’явилась можливість отримувати пенсії майже у 5 разів вищі за нинішні.

Адже основний розмір таких пенсій, на відміну від більшості, з 1 жовтня не переглядали. Підвищився лише гарантований мінімум. Але разом з тим органи ПФУ за матеріалами пенсійних справ почали визначати можливість та доцільність переведення осіб на трудову пенсію

До 1 жовтня 2017 року «чорнобильську пенсію» нараховували тільки особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження строкової служби й унаслідок цього отримали інвалідність. При цьому під час обчислення пенсії враховували розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час їхнього перебування у зоні відчуження.

Скажімо, у 1986 році це було 70 карбованців. Солдатам-строковикам, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій і випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, пенсію призначали на загальних підставах.

– Є певні зміни в обчисленні пенсії особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій і випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження строкової служби й унаслідок цього стали особами з інвалідністю. Починаючи з 1 жовтня 2017 року, пенсію обчислюють з огляду на 5-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного року. У 2017 р. – це 3200 грн., – пояснила начальник відділу контролю за правильністю призначення пенсій на спеціальних умовах Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Юлія Лобач. – Щороку, коли зростатиме показник мінімальної заробітної плати, ці пенсії також будуть перераховувати.

Нині, щоб перейти на пенсію по інвалідності у розмірі відшкодування фактичних збитків, слід звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання, надавши, зокрема, документи, що підтверджують участь у ліквідації ядерних аварій і випробувань або у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження строкової служби.

– Особа під час проходження дійсної строкової служби у період з 23 травня до 2 червня 1986 року брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, унаслідок чого в квітні 1997 року отримала інвалідність 2 групи й органи МСЕК встановили втрату працездатності на рівні 70%, – навела приклад обчислення пенсії до змін у законодавстві та після Юлія Лобач.

– З огляду на те, що ліквідатор брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції як солдат строкової служби та заробітну плату не отримував, його пенсію обчислювали, виходячи з 5-кратного розміру зарплати, встановленої на час його роботи в зоні відчуження.

За формулою 70 тогочасних карбованців трансформували у 1816 грн. Але оскільки розмір пенсії, обчислений із зазначеного заробітку, був нижчий за мінімальний, пенсію виплачували в мінімальному розмірі.
З 1 жовтня 5-кратний розмір мінімалки визначають за показником на 1 січня 2017 року – це 13437 грн. З урахуванням 70% втрати працездатності новий розмір пенсії становитиме 9 406 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із січня значно подорожчають тютюнові вироби

– Відповідно до цих змін у законодавстві, в області перерахували пенсії 102 солдатам-учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи та 5 особам із числа солдатів, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій і випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, – додала Юлія Лобач. – Перші виплати отримають уже в грудні цього року. Завдяки перерахунку середній розмір пенсії збільшиться з 3100 грн. до 8800, 10740 грн. — залежно від групи інвалідності.

За результатами виконання державного бюджету України у ІІ півріччі, планують розглянути можливість підвищення рівня матеріального забезпечення для інших ліквідаторів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

В області 10771 ліквідатор, з яких 3602 мають інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Для вирішення актуальних питань, які не врегульовані на державному рівні, у рамках обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013-2020 рр. з цього року запровадили нові напрями:

– виплату матеріальної допомоги в розмірі 5 тис. грн. для придбання путівки особі, яка супроводжує на санаторно-курортне лікування учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з інвалідністю І групи;

– виплату одноразової грошової допомоги при втраті годувальника дружині (чоловіку) в розмірі 7 тис. грн. та в розмірі 4 тис. грн. – одному з батьків померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до 2 та 3 категорії, смерть якого пов’язана з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.
На 2018 рік у рамках обласної програми запланували збільшити обсяг фінансування, щоб забезпечити додатковими соціальними гарантіями учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та громадян, які постраждали внаслідок катастрофи.

Події та коментарі

Ліквідатор Василь Буйволенко з Гребінки у центрі Прип'яті

На фото ліквідатор Василь Буйволенко з Гребінки у центрі Прип'яті


Схожі матеріали:
👁 1339
Категорія: Актуально
Теги: Чорнобильська АЕС, Чорнобильська катастрофа, ліквідатори, пенсія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ