Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


18.01.2015

Чи варто хвилюватись пенсіонерам через нове оподаткування пенсій?


Для роз’яснення болючої для читачів теми юридичну консультацію з цього питання нам надав помічник народного депутата України Тараса Кутового


Чи варто хвилюватись пенсіонерам через нове оподаткування пенсій?Близько 4-ї ранку 29 грудня Верхова Рада України ухвалила держбюджет на 2015 рік і внесла зміни до Податкового кодексу. Зокрема було досягнуто домовленості стосовно оподаткування високих пенсій

Питання зниження діючого порогу оподаткування пенсій не на жарт стурбувало пен-сіонерів на Полтавщині, багато з яких у прямому сенсі слова живе від пенсії до пенсії. Кого саме із них і яким чином торкнеться це нововведення? Як стверджують у парламенті, новий податок зовсім невеликий – 10% у початковому проекті, а пенсій, які підлягають такому оподаткуванню, менше 4%.

 Для роз’яснення болючої для читачів теми юридичну консультацію з цього питання нам надав помічник народного депутата України Тараса Кутового, юрист Сергій Найда:

 – Оподаткування пенсій в Україні започатковано ще Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 року, яким було доповнено Податковий кодекс України (п. 164.2.19) нормою, що передбачала стягнення 15-відсоткового податку з пенсій, розмір яких перевищує 10000 грн на місяць – у частині такого перевищення, – пояснює юрист.

 – Новітніми змінами до Податкового кодексу України законодавці знизили поріг для оподаткування пенсій з 10000 гривень до трьох мінімальних заробітних плат (на сьогодні це 3654 грн).

 Тож, відповідно до нового податкового законодавства, оподатковуються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їхній розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення, а також пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на їх обов’язковість надана Верховною Радою України. Такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішовши у безоплатні відпустки, медики зберегли робочі місця колег!

 Важливо розуміти, що податок стягуватиметься з суми, що перевищує 3654 грн. Тобто, якщо розмір пенсії становить 4000 грн, то податок складе 15 відсотків від 346 «надлишкових» гривень.

 Зважаючи на розміри пенсій, які отримують громадяни України, така новизна торкнеться зовсім обмеженого кола людей, які отримують спецпенсії.

www.gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1559
Категорія: Актуально
Теги: пенсія, Оподаткування, верховна рада, Тарас Кутовий




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ