Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.03.2013

9 березня - День землевпорядника


Традиційно в другу суботу березня професійне свято відзначають землевпорядники


9 березня - День землевпорядника

Традиційно в другу суботу березня професійне свято відзначають землевпорядники.

Однак цього року подію зустрічають дещо спантеличено – надто багато питань поставило перед працівниками галузі нове законодавство, яке вступило в дію на початку року.
 
  Народний депутат України, перший заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий уже подав законопроект, яким передбачено скасування сертифікації для працівників землевпорядної галузі.
 
  – ЧИМ НОВИЙ НОРМАТИВ УСКЛАДНИВ ЖИТТЯ ГЕОДЕЗИСТІВ ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ?
 
  – Із нового року від фахівців-землевпорядників та геодезистів держава почала вимагати обов'язкової сертифікації, через що їхня робота фактично зупинилася. Раніше на таку діяльність потрібна була тільки ліцензія, що видавалася фірмі, а не конкретному працівнику. Нині ж від землевпорядників та геодезистів вимагають підтверджувати кваліфікацію особисто.

Через це їхня робота опинилася в стані колапсу. В Україні діє близько трьох тисяч підприємств цієї галузі. Якщо припустити, що кожна з них має мінімум п’ять осіб у штаті, то неважко підрахувати, що сертифікати слід видати 15 тисячам спеціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщине будут производить новые цистерны мирового уровня

На сьогодні ж ці документи отримала лише десята частина. Також у додатковій сертифікації ми вбачаємо можливість корупційних зловживань. Більше того, держава буде витрачати на це чималі гроші з бюджету, а фактично ці витрати перекладуть на плечі платників податків, тобто простих людей.
 
  – А ЯК ЦЮ СИТУАЦІЮ МАЄ ВИПРАВИТИ ПОДАНИЙ ВАМИ ЗАКОНОПРОЕКТ?
 
  – По-перше, на його користь виступає той факт, що до січня 2013 року представники землевпорядної галузі прекрасно виконували свої обов'язки без сертифікатів. У випадку, коли Верховна Рада підтримає цю ініціативу, вона спростить життя рядовим фахівцям, але разом із тим розширить повноваження відповідальних осіб, на яких покладено право прийняття остаточного рішення.

Це може бути головний інженер, який має особисту печатку та право підпису проектної документації. У результаті фірми зможуть економити кошти, не залучаючи фахівців з інших установ. А це зробить землевпорядні послуги дешевшими для споживачів. Крім того, на перехідний період до 2015 року цей законопроект пропонує не змінювати умов діяльності тих, хто вже отримав відповідні ліцензії. Це дасть змогу підготуватися до майбутніх змін, але у звичному робочому ритмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про честь професії
 
  – І НА ОСТАНОК ПРО ПРИЄМНЕ. ЧОГО Б ВИ ПОБАЖАЛИ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКАМ ІЗ НАГОДИ ЇХНЬОГО ПРОФЕСІЙНОГО СВЯТА?
 
  – Насамперед, якщо ми говоримо про фахівців цієї справи, то їхня робота має бути достойно поцінована, і не лише в матеріальному значенні, а й у громаді. Звертаючись до землевпорядників, бажаю, аби Ви мали повагу і гідний статус у суспільстві.

Щоб у Вашій професійній діяльності було якомога менше перешкод. Зі свого боку як народний депутат, який опікується зокрема земельними питаннями (бо я також член спеціальної комісії з питань приватизації), обіцяю зробити все можливе, аби полегшити Вашу працю та зробити її ще більш ефективною.

Тарас Кутовий


Схожі матеріали:
👁 2170
Категорія: Актуально
Теги: свято, День землевпорядника, професійне свято, верховна рада, Тарас Кутовий




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ