Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.09.2016

Святкуємо День бібліотек


30 вересня Всеукраїнський День бібліотек


Святкуємо День бібліотекУказом Президента України від 14 травня 1998 року 30 вересня оголошено Всеукраїнським Днем бібліотек. Щороку це свято все потужніше входить в наше професійне життя.

Книга завжди була в особливій пошані на українській землі. Наші мудрі предки заснували велику культурну традицію створення бібліотек.

А починалося усе з першої бібліотеки Київської Русі - бібліотеки Ярослава Мудрого, заснованої у 1037 році при Софіївському соборі в Києві. “Повість временних літ", інші літописи свідчать про те, що ця бібліотека та книгописна майстерня при ній заклали основу бібліотек великих міст Київської Русі.

Сьогодні в Україні існує близько 45 тисяч бібліотек із сукупним книжковим фондом 700 млн. примірників. Ця мережа складається з публічних, наукових, універсальних, спеціалізованих бібліотек, також бібліотек для дітей та юнацтва.

Головна мета бібліотечних закладів - прагнення вичерпно задовольнити різномантні інтереси користувачів, підтримувати зв’язок з громадськістю, вести просвітницьку роботу.

Впродовж багатьох століть бібліотека була і залишається збирачем, хранителем, дослідником творів друку - вічних пам’яток писемності, а бібліотекарі - вірними зберігачами та популяризаторами духовної спадщини поколінь. Саме вони - бібліотекарі, завжди відчиняють читачам двері у захоплюючий книжковий світ й допомагають зорієнтуватися у безмежному океані літератури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківців запрошують долучитися до участі у Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна»

У Гребінківському районі працюють 25 бібліотек централізованої бібліотечної системи. У місті-центральна районна бібліотека та районна бібліотека для дітей.

В сільській місцевості працюють 23 сільські бібліотеки-філії. Вкрай обмежене фінансування бібліотечних закладів, один бібліотечний працівник працює на ставку, двоє - на 0,75 ставки. Три працівники працюють на 0,25 ставки і 17 працівників - на 0,5 ставки.

Протягом 7 років бібліотеки не одержували поповнення книжкових фондів. Книги надходять з обмінно-резервного фонду обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського.

Протягом 2015 року надійшло нових книг по централізованій бібліотечній системі - 609, в тому числі СБФ - 330. Всього книг в централізованій бібліотечній системі - 254859 примірників. Передплата періодичних видань в сільських бібліотеках-філіях обмежується 1-2 назвами.

Хочеться подякувати голові Майорщинської сільської ради Юрію Васильовичу Козаку, який з розумінням ставиться до бібліотечної справи і завжди знаходить кошти і для передплати періодичних видань, і для поповнення книжкових фондів новою літературою.

На сьогодні дуже важко виживати бібліотекарям в сільських бібліотеках-філіях. По 25-30 років не ремонтовані приміщення, в 8 бібліотеках немає світла. Приміщення не опалюється. А це 7 місяців холоду.

Кошти ні на канцтовари, ні на електролампочки, ні на господарські товари не виділяються. А якщо іще додати, що в жодній бібліотеці немає технічних працівників, а бібліотекарі працюють неповний робочий день, то часу на бібліотечну роботу залишається обмаль.

З нагоди свята бажаємо вам, дорогі бібліотекарі, міцного здоров’я, особистого щастя, творчого натхнення, добра, миру та благополуччя, відчуття справжнього задоволення від своєї роботи та нових успіхів на ниві просвітницького служіння людям!.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 778
Категорія: Прес-реліз
Теги: день бібліотек, бібліотека




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ