Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.10.2018

У переддень опалювального сезону не забувайте перевірити газове обладнання


Хто повинен оплачувати ПТО?


У переддень опалювального сезону не забувайте перевірити газове обладнанняПриродний газ - безумовне благо, та,водночас, смертельна небезпека.

Не замислювалися, чому екстрених служб - чотири?

Напередодні опалювального сезону співробітники "Лубнигазу" проводять обов'язкове ПТО газового обладнання абонентів м. Гребінкам району. Це - вимога техніки безпеки, яка знижує ризик аварій при газопостачанні.

Що таке ПТО?

ПТО - планове технічне обслуговування газового обладнання - є необхідністю для всіх абонентів. Цього вимагає чинне законодавство. Відповідно до "Правил безпеки систем газопостачання" власники газових мереж (у тому числі населення) відповідають за технічний стан та безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Основним способом підтримання справного стану системи газопостачання та газових приладів - є їх технічне обслуговування, яке проводиться виключно на договірних засадах, згідно з п.5.4 "Правил".

Експлуатація мереж і газових- приладів, що не пройшли нормативну перевірку, суворо заборонена. Для користувачів це несе смертельну небезпеку, особливо для мешканців багатоповерхівок, медичних установ, закладів освіти, промислових об'єктів, тощо. Жертвами витоків газу з несправного обладнання можуть стати десятки людей.

Хто повинен оплачувати ПТО?

Діяльність "Лубнигазу" як природної монополії повністю' регулюєтьсядержавою. Основнітарифи та перелік обов'язкових послуг є однаковим для усіх газових підприємств в Україні, затверджуються і контролюються Національною комісією, що
здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕКП).

Раніше, по 2015 рік, послуга ПТО компенсувалася за рахунок бюджету підприємства з тарифу, який встановлювала держава. Це положення відмінили постановою НКРЕКП від 15.12.2016 року N9 2295. Відтак тарифи облгазів більше не покривають витрати на цю роботу, кожен споживач газу повинен платити за неї самостійно. Розуміючи фінансову ситуацію у більшості родин, ПАТ "Лубнигаз" встановив розцінки на ПТО на мінімально можливому рівні - для квартири у багатоквартирному будинку без газового котла, газової колонки воно коштує 76 грн за 3 роки!

У приватному секторі розцінки дещо вищі, в середньому вони коливаються в межах 150-250 грн. Точна вартість залежить від кількості газовихприладівуспоживача. Наприклад, з газифікованою літньою кухнею вартість ПТО буде трохи вищою.

Хто саме надає послуги?

Безпосереднім виконавцем робіт є "Лубнигаз-сервіс" - дочірнє підприємство ПАТ "Лубнигаз", яке спеціалізується на проведенні ПТО, має необхідні дозволи та штат, транспорт, необхідне обладнання. Створення спеціалізованого підприємства дозволяє утримувати нижчу ціну на ПТО, оскільки ця послуга надається без ПДВ. Якщо б послугу надавало безпосередньо ПАТ, вартість робіт була б вищою на 20%. Втім ПАТ "Лубнигаз" несе повну відповідальність за діяльність свого дочірнього підприємства.

Слід, сказати, що абонент вправі замовити послугу з ПТО у будь-якої організації, що володіє необхідними дозволами та кваліфікацією. У цьому випадку до ПАТ "Лубнигаз”, як оператора газотранспортної системи міста, необхідно надати лише підтвердження здійснення техобслуговування (договір, акт виконаних робіт, тощо).

Важливо

Проведення ПТО є обов'язком "Лубнигазу", адже законодавство забороняє подачу газу об'єктам, технічний огляд яких вчасно не здійснено. Це викликано високим рівнем загрози, яку несуть можливі витоки газу. При планових перевірках співробітники "Лубнигазу", окрім зносу обладнання, нерідко фіксують також небезпечні порушення правил експлуатації газових приладів з боку абонентів. Таким абонентом може виявитися ваш сусід, тому проведення ПТО - в інтересах усієї громаду.

У 2018 році вже проведено планово-технічне обслуговування 2085 кватир і будинків (21%) у м.Гребінка та районі. Проведено обслуговування газових мереж 44 багатоквартирних будинків із загальної кількості 127, що налічуються у Гребінка та районі (37%). На вересень-жовтень, у переддень початку опалювального сезону, прийшовся пік заявок абонентів на проведення ПТО. Фахівці газової служби роблять усе можливе для їх якнайшвидшого виконання, працюючи понаднормово і без відпусток. Проте до початку опалювального сезону у "Лубнигазу" не буде можливості обслужити усіх без винятку абонентів. Роботи тривають у порядку черговості та затверджених графіків і будуть виконані.

В переддень опалювального сезону

Звертаємо увагу споживачів, що під час входження в опалювальний сезон поступово збільшується тиск в газопроводах, аби забезпечити зимову потребу споживачів у газі. По мірі зростання тиску приховані дефекти вуличних газопроводів, шкафних газорозподільних пунктів, внутрішньо-будинкових мереж можуть почати пропускати газ у тих місцях, де минулого року таких витоків не було. Адже середній вік лубенських газових мереж - 35-40 років. Тому закликаємо абонентів бути особливо уважними в цей період і при першій підозрі витоку газу негайно викликати аварійну службу за номером 104. Безпека газоспоживання залежить від кожного.

Схожі матеріали:
👁 1047
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: Лубнигаз, газопровод, газ, газові прилади, газове обладнання, технічне обслуговування




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ