Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.10.2021

Урожай круглий рік - «Автоматизована багатоярусна оранжерея конвеєрного типу»


Всередині оранжереї моделюється той мікроклімат, в якому висаджена культура росте в природному середовищі


Російський винахідник Дахир Семенов придумав автоматизований процес, як вирощувати овочі, зелень і квіти на протязі всього року і при різних погодних умовах. Він запатентував спосіб, що створює максимально сприятливі умови для вирощування культур в штучному середовищі.

Повна назва винаходу - «Автоматизована багатоярусна установка конвеєрного типу для вирощування рослин в захищеному об'ємі з регульованим середовищем». Фахівці з сільського господарства відразу зрозуміють, про що мова, а садівникам-любителям ми із задоволенням все роз'яснимо.


Автоматизована багатоярусна оранжерея конвеєрного типу
 

«Установка конвеєрного типу»: що це таке і як це працює

Лотки з культурами розміщуються на вертикально замкнутому конвеєрі, один над іншим. Рух конвеєра нагадує роботу колеса огляду, де кожна кабінка в певний момент і на певний період виявляється то в найвищій, то в найнижчій точці.

Завдяки тому, що лотки з культурами розміщуються в висоту, а не в ширину, в компактній оранжереї може вирощуватися буквально «мільйон червоних троянд»! Оранжерея будується відразу з урахуванням кількості конвеєрів, адже від цього залежать її конструктивні особливості.

У чому полягає автоматизація?

Особливість оранжереї в тому, що лотки з рослинами рухаються і по горизонталі (навколо своєї осі), і по вертикалі. Рух забезпечують опорно-поворотні механізми з приводом горизонтального обертання, розташовані в фундаменті оранжереї. Завдяки руху в світлий час доби всі контейнери рівномірно висвітлюються сонцем: жоден лоток не залишається в тіні. У темний час доби рослини висвітлюються фітолампи з підвищеною світловіддачею, які кріпляться до каркасу оранжереї з внутрішньої сторони.


Автоматизована багатоярусна оранжерея конвеєрного типу
 

Як створюються захищений обсяг і регульована середу?

Всередині оранжереї моделюється той мікроклімат, в якому висаджена культура росте в природному середовищі. Рівень освітленості і вологості, інтенсивність поливу і подачі живильного розчину, температура в оранжереї - всі ці параметри задаються таким чином, щоб забезпечити культурі найсприятливіші умови.

Збереження мікроклімату можливо завдяки куполу, який рекомендується зводити з багатошарових полімерів з максимальною светопропускающей і теплоудержуючою здатністю: наприклад, з пористого полікарбонату або з суперміцної тонкошарової плівки. Перспективним буде й засклення оранжереї склопакетом з вакуумною камерою: це сприятиме збереженню тепла.

Контролює мікроклімат розумна електроніка: можна, наприклад, запрограмувати періодичність поливу, вологість повітря, час ввімкнення освітлення або опалювальної системи.

Зелене світло - будь-яким культурам!

Не всі культури ростуть в умовах наших широт. Але завдяки мікроклімату в оранжереї можна вирощувати культури, природне середовище проживання яких - наприклад, субтропіки або джунглі.

Оскільки лотки в оранжереях розставляються один над одним, найбільш вигідним буде вирощування низкорастущие культур: овочів, зелені, ягід, квітів, а також деяких видів фруктів.


Автоматизована багатоярусна оранжерея конвеєрного типу
 

Яку користь можуть принести такі оранжереї?

Для вирощування культур в промислових масштабах можна побудувати сотні оранжерей, в кожній з яких може розміщуватися кілька десятків конвеєрів. В оранжереях можна встановити різний мікроклімат; так, в одній оранжереї можна буде вирощувати, наприклад, помідори, а в сусідній - тропічні фрукти.

Оскільки в оранжереї можна підтримувати режим безперервної освітленості, а кількість лотків в невеликій оранжереї може вимірюватися сотнями, з декількох квадратних метрів площі можна зібрати величезний урожай.

Побудувати оранжереї можна в кроковій доступності від міста або навіть на дахах будинків, щоб знизити витрати на логістику. Зростання обсягів виробництва на мінімальних площах і з низькими витратами - хіба не в цьому має потребу агробізнес?

Для раціонального використання ресурсів можна передбачити харчування установки від вітроенергетичних комплексів, а розмістити саму оранжерею можна навіть в акваторії, на плаваючій платформі.

Технічно, звести таку оранжерею можна і на дачній ділянці. Запрограмувавши потрібний мікроклімат, садівник позбавить себе від необхідності щоденних поливів і зможе нарешті їздити на дачу відпочивати, а не працювати.

Управляти мікрокліматом в оранжереї можна в реальному часі через Інтернет! Збір врожаю в такий оранжереї - дійсно задоволення: повзати по землі не доведеться, адже зону збору врожаю можна виставити під свій зріст.

Якщо зведення таких оранжерей стане типовою практикою містобудування, то свіжі ягоди, овочі, зелень і квіти стануть частіше з'являтися в кожному будинку, а самі міста придбають екологічну, практичну родзинку, яка тішитиме наші очі.

Схожі матеріали:
👁 674
Категорія: Технології
Теги: теплиця, винахідник, Dahır Insaat, Дахир Семенов, автоматизована теплиця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ