Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.09.2013

Вежа прославила Пирятин на весь Радянський Союз


18 вересня пирятинці святкують День міста, а 20-го – 90-ту річницю з дня створення району


Вежа прославила Пирятин на весь Радянський Союз

Пирятин уперше згадується 1154 року в Лаврентіївському літописі. Це було руське укріплене місто, що належало Переяславському князівству. Наприкінці XVI ст. на місці давньоруського городища князь Олександр Вишневецький побудував замок і місто, яке назвав Михайлове на честь свого батька.

Однак ця назва не прижилась. На початку XVIІ ст. на карті французького інженера Г. Л. Боплана цей населений пункт зазначено вже як «Пирятин». Цю назву пов’язують зі скороченим варіантом імені київського боярина Пирогоста, який володів поселенням у районі сучасного Пирятина в XI-XIІ ст.

Символ міста – колишня водонапірна вежа біля автостанції. Споруді 61 рік. Поруч із нею розгорталися основні події відомої радянської комедії «Королева бензоколонки». Саме 38-метрова водонапірна башта оригінального дизайну поблизу бензоколонки й схилила режисера фільму до рішення проводити зйомки в цьому місті. До речі, водонапірну вежу в Пирятині зняли ще в одній радянській стрічці – «Перший хлопець».

Пирятинська вежа з’являлася в кадрі «Королеви…» не менше, ніж головна героїня кінострічки Надія Рум’янцева. У 1990-х ця башта ледве не пішла під знесення. Її побудували після війни німецькі військовополонені та в’язні, допустивши масу дефектів. У результаті вода почала просочуватися крізь трубу, затоплювати фундамент і пришвидшувати просідання ґрунту. А башта нахилилася у бік траси Київ–Харків на 60 сантиметрів. Однак місцевий бізнесмен Анатолій Шульга викупив її і трохи полагодив.

Стрічка «Королева бензоколонки» увійшла в п’ятірку лідерів прокату 1963 року. Завдяки фільму став знаменитим і райцентр Пирятин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крюківський вагонозавод може втратити близько тисячі працівників

У масових зйомках тоді взяло участь багато пирятинців. Так, учнів місцевої вечірньої школи кіношники нагородили програвачем. У кадрі вони просто гуртом виходили з місцевого клубу наче після перегляду фільму. А хлопців, що вимазали грязюкою автомобіль, на якому в село привезли кіно, пригостили морозивом.

Вісім років тому на місці кіношного буфета автостанції з’явилося кафе «Королева бензоколонки».

– Раніше воно називалося «Зустріч», а потім уже самі клієнти запропонували його переназвати на честь фільму, – розповідає власниця закладу Тетяна Стельмах. – У нас усе як у радянські часи, – завжди гарячі страви для водіїв рейсових автобусів і пасажирів. На стінах кафе розвісили витяги з газет 1960-х років та плакати зі стоп-кадрами з «Королевою…», які підсвічуються. Над барною стійкою біля лікеро-горілчаних виробів – фраза з фільму «Два по сто в одну посуду». А коли тут збирається багато відвідувачів, показуємо ще чорно-білий варіант стрічки.

Ще одна візитка міста – найсмачніші в Україні пирятинські сири. Їх виготовляють винятково з натурального молока й без рослинних домішок і продають по всій Україні та Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчання: рятувальники гасили пожежу в Гребінківській гімназії

Афіша основних святкових заходів у Пирятині

18 вересня

9.30–10.00 – урочиста хода громадськості від районного Будинку культури до меморіалу Вічної Слави та мітинг, присвячений 70-й річниці визволення Пирятинщини від німецько-фашистських загарбників.

16.30 – виступ народного хору «Калина» з Полтави біля районного Будинку культури.

19 вересня

10.00 – зустріч визволителів Пирятинщини, жителів російського міста Абакан, з місцевими учнями та студентами в адмінбудівлі.

20 вересня

14.30 – відкриття ретроспективної виставки «Віхи трудової слави Пирятинщини».

21 вересня

11.00 – відкриття меморіальної дошки почесному громадянину Пирятина, заслуженому лікарю України Олександру Лобасу на території райлікарні.

15.00–19.00 – виставка робіт народних умільців, торгівля, ігри та розваги для дітей, концерт за участю місцевих артистів на майдані Незалежності.

19.30–20.45 – концерт гурту «The ВЙО» на майдані Незалежності, дискотека та феєрверк.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1546
Категорія: Актуально
Теги: День міста, Королева бензоколонки, пирятин




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ