Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.01.2014

Видана книга про історію Чорнухинського району


Визначною подією 2013 року в громадському та культурно – мистецькому житті Чорнухинського району стало видання книги Миколи Булди


Видана книга про історію Чорнухинського району

Визначною подією 2013 року в громадському та культурно – мистецькому житті Чорнухинського району стало видання книги Миколи Булди «Край Григорія Сковороди», здійснене у видавництві «Гадяч».

Знаменно, що за 90 літ існування Чорнухинського району – це перша робота, яка глибиною змісту, об’ємом поданого матеріалу та справді рафінованою історичністю подій охоплює життя краян від сивої давнини до сьогодення.

Микола Іванович Булда, директор Чорнухинської центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди, заслужений працівник культури України, член Асоціації дослідників голодоморів в Україні, відомий краєзнавець та дослідник життя і творчості нашого велемудра Григорія Сковороди.

Він є автором книг: «Мудрець з Чорнухинського краю», видана Київ, «Кобза- інтернейшил», 1992 рік; «Ні могили , ні хресного знаку», інститут історії України Національної академії наук, 2004р.; «Мудрець з Чорнухинського краю» видання друге, доповнене і перероблене, Чорнухи, 2006р., автор багатьох публікацій в різних виданнях та періодичній пресі країни, громадський діяч, бере активну участь в роботі гуртків художньої самодіяльності районного центру культури і дозвілля.

Уже в перших книгах автора відчувається естетичне сумління в роботі над фактами, уміння синтезувати інформацію, творчо та прагматично спрямовувати погляд на історичні процеси, вірно та вивірено їх інтерпретувати. Історичний нарис, як назвав форму подання матеріалу в книзі «Край Григорія Сковороди» Микола Іванович, насправді є першим, глибоким та досконалим твором на рівні вченого – історика, котрий з використанням наукової методології дає повне уявлення про життя, побут, соціальні та політичні зміни в житті наших пращурів, дідів, батьків і сьогодення.

Книга може використовуватися в навчальних закладах району як посібник з історії рідного краю. У всіх 17 розділах книги автор систематизував, провів глибокий аналітичний аналіз з лаконічним викладом фактів, посилаючись на величезний об’єм архівних документів, котрі роками збирав в архівних інституціях Москви, Києва, Полтави, республіканських та обласної бібліотек, творів фахових істориків та історично – публіцистичної літератури.

За словами М.І.Булди, від початку, до логічного завершення – видання книги, минуло близько двох десятиріч. Зацікавлений читач знайде у літописі району животворні сторінки про заселення краю в часи палеоліту та неоліту, Великого переселення народів,часів Київської Русі, монголо-татарської навали, литовсько-руської держави, формування польського впливу на життя тодішньої людності.

Цікаві сторінки розділів: «У козацькій державі» та «Освіта і релігія за часів козаччини», тут читач знайде інформацію про формування Чорнухинської, Городищанської та Куріньківської сотен, їх участь у боротьбі з польським наступом, чисельність козацтва, імена очільників. За браком друкованого ресурсу ( книга налічує 320 стор.), автор не приводить поіменного складу сотень, інших матеріалів, що маються у резерві.

Історичною новизною наповнені розділи: «Під владою Російської імперії» , «У вирі революційної боротьби», а особливо «У роки української революції і міжвоєнний період». У цих розділах Микола Іванович повністю відходить від «штампованої совкової історії» та подає незаперечні, переконливі факти справжнього перебігу подій, позиції місцевого люду до більшовицької експансії, активної боротьби (брати Гресі та ін.) проти радянського ладу.

Описуючи методи роботи нової влади, насильницької колективізації зі штучним утворенням колгоспів, радгоспів, артілей – автор змальовує яскраво виражений супротив селян до створення суб’єктів спільного виробництва. Ментальність українського селянина – це земля і сім’я, що її обробляє , коли з пудів селянського поту визрівають пуди врожаю (російський селянин більше тяжіє до суспільного, общинного обробітку – це вже інша ментальність).

Тисячі українських селян, наш район не вийняток, почали масово подавати заяви про вихід з колгоспів… Розправа центрального радянського уряду була жорстока і невблаганна, вона й призвела до злочину – створення штучного голоду, геноциду українців на їхній рідній землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нарада заступників директорів з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів району

До слова, цей цивілізаційний шок для світової громадськості, визнаний як геноцид – у РФ заперечують і досі. Микола Булда описав цю трагедію нашого народу у згаданій книзі «Ні могили, ні хресного знаку», а нещодавно,22 листопада 2013 р., відбулася презентація його нової книги «Щодень ішли у небуття…», де детально описана хроніка голодомору 1932-1933 років у Чорнухинському районі. Книга адресована широкому колу читачів не байдужих до історії рідного краю.

Орієнтуючись на роботу з архівними матеріалами та документами, отримавши нові факти, Микола Іванович з неабияким вмінням синтезував інформацію про початок Вітчизняної війни, в «Сторінках трагедії і подвигу» відобразив складну причинно –наслідкову складову поразок та перемог, описав життя наших предків у воєнне лихоліття, під ярмом насильства ворога, нескореність народу та конкретні долі земляків на фронтах Великої Вітчизняної.

Аргументовано описані важкі післявоєнні роки, відбудову народного господарства, голод 1946-1947 років. Вмотивовано, з високою етично –естетичною культурою письма історика, висвітлені події радянської дійсності в 50-90-тих роках та у роки незалежної України. Наведено багато статистичної інформації як щодо економічного стану господарств району так і демографічних характеристик народжуваності, смертності, природного приросту населення краю...

Зауважу, автор стисло й лаконічно передає події минулого, тому для вдумливого читача лишається широкий спектр посилань, де він віднайде більш широку інформацію. В історії ніколи не можна поставити крапки, адже це перманентно нескінченна низка процесів, що переходять з минулого в сьогодення та майбутнє.

Але на сьогодні, завдяки М.І.Булді, ми маємо довершений твір про шлях пройдений нашими пращурами, нашими батьками, нами. Що за обрієм? На це запитання відповідати нам.

Віктор Розсохань, член Національної Спілки журналістів України


Схожі матеріали:
👁 1758
Категорія: Актуально
Теги: історія, книга, Чорнухинський район




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ