Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.02.2013

Вирощуємо здорову розсаду на підвіконні та на балконі. Порада


Щоб отримати хороший урожай перцю, помідорів, капусти, баклажанів та інших городніх культур із дрібним насінням, традиційно спочатку ...


Вирощуємо здорову розсаду на підвіконні та на балконі. Порада

Щоб отримати хороший урожай перцю, помідорів, капусти, баклажанів та інших городніх культур із дрібним насінням, традиційно спочатку вирощують розсаду. Це дає тендітним рослинам більше шансів вчасно та якісно почати плодоносити.

Тим більше, виростивши розсаду самостійно, знатимете напевне, який сорт висаджуєте в ґрунт, чого купівля паростків на базарі гарантувати не може.

Кількома секретами, як виростити здорову розсаду у власній квартирі, поділився досвідчений городник Сергій Матвієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 44

Висівати насіння найкраще у лютому-березні

На кожній пачці з насінням виробники вказують строки, коли найкраще його висадити. Проте традиційно городники починають це робити у лютому-березні. Зорієнтуватися у точних строках висадки можна за допомогою посівного календаря.




Висівати насіння краще у лютому-березні. Зорієнтуватися у точних строках висадки можна за допомогою посівного календаря


Якісна розсада потребуватиме кількох пересадок, тож готуйте ємності

Обравши насіння, визначивши строки, подбайте про ємності для розсади. Для початку насіння висаджують у розсадні ящики.

– Можна одразу купити так звані касети: ящики із окремими секціями для зручності, а також для рослин із чутливою кореневою системою, схильною до пошкоджень під час пересаджування, – радить полтавець.

Враховуючи, що у міру зростання рослин їх пересаджують у більші ємності, підготуйте й їх. Це можуть бути звичайні пластикові або паперові стаканчики. Для великих партій розсади їх закуповують оптом, а для кількох пересаджених рослин можна використати і порожні ємності з-під йогуртів та інші зручні глибокі посудини.

Часто використовують і саморобні паперові пакети, у яких потім висаджують у ґрунт, а вони згодом розкладаються у землі. Проте найзручніше все-таки використовувати пластикові стакани, які до того ж придатні кілька років і з них простіше висаджувати у відкритий ґрунт.




Насипавши у ящик суміш, злегка ущільніть її, аби не залишалося пустот


Обов’язково у стаканчиках чи іншому посуді пробивають кілька дірок для дренажу, щоб зайва рідина не застоювалась і не розпочався процес гниття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полезные советы дачникам которые помогут справится с работой на дачном участке быстрее

Ґрунт простіше купити у магазині, а дешевше заготувати самим

Суміш ґрунту для висіву насіння найпростіше придбати в магазині. За складом магазинна суміш уже буде розрахована на вирощування розсади овочів, фруктів та квітів. Консультанти допомагають зорієнтуватися у виборі, але обираючи ґрунт, самостійно звертайте увагу на склад та призначення суміші.

– Найкраще підійде торф’яно-земляна суміш із додаванням необхідних органічних та неорганічних добрив. Також до складу таких сумішей додають дрібні мінерали – агроперліти (теж можна купити в спеціалізованих магазинах) – які покращують структуру, насичують суміш киснем, роблять ґрунт більш водопроникним, – каже Сергій Матвієнко.

Приготувати суміш для розсади, подібну до магазинної, нескладно і вдома, змішуючи у співвідношенні 3×4х3 перегній або торф, пісок і садову землю.

– Інгредієнти старанно перемішайте, подрібніть і просійте через сито, щоб отримати однорідну структуру, – розповідає Сергій Іванович. – Єдине, що саморобна суміш буде потребувати деякого знезараження. Необов’язково, але можна вже розсипану по ящичках землю пролити гарячим розчином марганцю, обробити землю паром, а перед засіванням остудити та підсушити. Знезараження допоможе уникнути розвитку грибків та загибелі розсади.

Для кращого дренажу дно ящика можна на 1 см вистелити спеціальним гранвідсівом, дрібними камінцями, подрібненою корою тощо.

До теми: Як правильно обирати та замовляти насіння через каталоги поштою

Сіяти можна кількома способами

За майже 20 років практики можна виробити власний спосіб сіяння, але досвід підтверджує, що особливого значення спосіб засівання зернят у ґрунт не має. Здорове, свіже насіння проростає за правильного поливу та догляду.




розрівнюємо поверхню та лінійкою або чимось подібним робимо неглибокі (0,5 сантиметри) рядки






У них розкладаємо насіння, а потім загортаємо грунтом із країв лунок. Землю загортають легкими рухами, не втрамбовуючи її



Спосіб 1. Насипавши у ящик суміш, ущільніть її, аби не залишилося пустот. Насіння рядками розкладіть зверху через певні проміжки. Поверх засипте або невеликим шаром (не більше 1 см) ґрунту або перліту. Для пророщування насінню окремих культур необхідні світло та вільний доступ повітря, тож його зверху нічим не засипають. Наприклад, суницю або селеру.

Спосіб 2. Ми насипаємо у ящик суміш для розсади, розрівнюємо поверхню та лінійкою або чимось подібним робимо неглибокі (0,5 – 1 см) рядки. У них розкладаємо насіння, а потім загортаємо ґрунтом із країв лунок. При цьому землю загортають легкими рухами, не втрамбовуючи її.

Після засівання майбутню розсаду поливають. Аби не вимити насіння із землі, використайте невеличку лійку з тоненьким носиком.

Після поливу накрийте ящик склом або затягніть прозорою плівкою та поставте у тепле затінене місце (можна розмістити на шафі). Плівка допоможе створити необхідний мікроклімат для пророщування зерен. Паростки з’являються через 3-4 дні, після чого плівку знімають і переставляють розсаду у світле місце. Для початку це може бути стіл, підвіконня, а коли стає тепліше – спеціальні стелажі вздовж вікон на балконі. Ідеальною температурою для проростання вважають +22-25ºС, а для зростання – до +22ºС. За нижчої температури, ніж кімнатна, розсада ростиме трохи довше, але буде міцнішою.

Не забудьте розсаду підписати

Ящики зі щойно посадженим насінням легко переплутати, тому не забудьте їх підписати. Сорт, дату можна написати безпосередньо на ящику або на початку рядів закріпити невеликі таблички (які не розкиснуть і не зітруться). Особливо практичний останній варіант, якщо у ящику кілька сортів однієї культури. Таблички не тільки допоможуть не забути, де посаджені капуста чи баклажани, а й відслідкувати як проростає насіння того чи того виробника.




Ящики зі щойно посадженим насінням, тому не забудьте їх підписати розсаду


У темній квартирі допоможіть рослинам зі світлом


У міських квартирах доволі часто рослинам не вистачає світла, через це розсада витягується вгору та слабне. Хороший вихід – власноруч забезпечити підсвітку. Для цього обирають лампи денного світла, які працюють від 8 до 12 годин (навіть у світлу частину дня). Якщо немає можливості розташувати лампи прямо над ящиками, то не забувайте періодично їх повертати, щоб рослини не витягувалися в один бік (до джерела світла).

Не давайте землі пересихати


Землю у ящиках або стаканчиках із розсадою постійно тримайте вологою. Вона не повинна пересихати, але не повинно й бути застою води. Поливаючи тендітні рослини, оберіть посудину із невеликим потоком води, щоб їх не пошкодити. Воду беріть кімнатної температури. Золоте правило поливу розсади – потроху, але кожного дня. Найкраще поливати вранці або ввечері приблизно в один час.

Пересаджування та пікірування

Для отримання сильної розсади, яка витримає висадку у відкритий ґрунт, після появи перших справжній листочків (друга пара листків) її пікірують і пересаджують в окремі ємності.

Обережно, щоб не пошкодити корінь і стебло рослини, паростки розділяють. Головний корінь підщипують на 1/3, щоб розвивалася більш розгалужена коренева система і садять у підготовлений стаканчик, паперовий пакет тощо. При  цьому рослину садять набагато глибше, ніж вона росла у загальному ящику. Після посадки землю разом із рослиною втрамбовують пальцями донизу. Щоб під час поливу вода не протікала із пробитих стаканчиків, поставте їх у ящики або рядами на плівку, трохи підняту догори.

Пікірування можна робити й пізніше, але вищі рослини більша вірогідність пошкодити під час пересадки і до того часу вони можуть уже ослабнути.

Термін від перших сходів до висаджування у відкритий ґрунт зазвичай становить 1 місяць.

Якщо на пачці з насінням не вказані дані про те, що воно пройшло попередню обробку протигрибковими засобами, варто обробити його вдома перед висіванням. Елементарний спосіб – замочити насіння на кілька годин у легкому розчині марганцю, а перед посадкою просушити. Крім того, замочування можна робити і з метою покращення проростання.

Для стимуляції є безліч готових препаратів у магазинах, але не гірше підійдуть і народні методи:
• Зубок часнику потовкти і залити 0,5 л води, дати настоятися 10 хвилин і залити насіння на 20 хвилин, потім промити і просушити.
• 1 ст. л. перекису водню на 50 мл води, замочити насіння на 20 хвилин, потім промити.
• Попіл – це чудовий стимулятор. Беремо 200 г попелу на 10 л води, настоюємо 2 доби і замочуємо насіння на 4-6 год.
• Сік алоє розвести водою 1:1, замочити насіння на 6 год.
kolo.poltava.ua


Схожі матеріали:
👁 3847
Категорія: Актуально
Теги: Ґрунт, дренаж, порада, балкон, Рослина, пересадка, підвіконня, посівний календар, розсада, земля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ