Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.12.2017

З історії гребінківського футболу


В 2018 році виповниться 80 років гребінківському “Локомотиву”


З історії гребінківського футболуВ 2018 році виповниться 80 років гребінківському “Локомотиву”.

Небагато і більш титулованих команд з великих міст можуть похвалитися таким стажем. Хотілося б згадати, що було півстоліття назад, а саме 1967 р. Почали з’являтися телевізори. Ми змогли подивитись чемпіонат світу з футболу з Англії, де команда тодішнього СРСР поділила 3-4 місця зі збірною Португалії.

Почала успішно виступати команда "Динамо” Київ, яка стала три роки підряд чемпіоном Союзу. Ці успіхи вплинули і на розвиток футболу в нашому місті. В1965 р. відкрилась ДСЮШ, де було і відділення футболу. З чотирьох шкіл м. Гребінки відібрали найздібніших юнаків.

Тренером був І.П. Панчішний. Вже в наступному році, обігравши у відбіркових зустрічах команди Лубен і Пирятина, потрапляємо в фінальну стадію юнацької першості Полтавщини. Зіграли досить успішно, зробивши нічию з юнаками команди майстрів полтавського “Колгоспника”, який виступав тоді в класі “Б”.

Стали призерами, і 4 найкращих наших фахівців отримали запрошення в збірну області. Вже з 1967 року ці юнаки почали поступово входити в основний склад “Локомотиву”. Це були О. Тарасюк, М. Толочний, В. Могила, А. Кисіль, В. Задорожній, С. Донець, О. Жовтоног. Дещо пізніше різноплановий гравець, чудовий гандболіст М. Петровський.

Дуже рано почав виступати за “Локомотив” і А. Тканько, який вже мав досвід виступів за дуже сильну в ті часи команду колгоспу імені Кагамлика, Незважаючи на молодий вік, команда досить вперто чинила опір кращим командам області.

Тоді це була І група, і грали в ній 5 команд м. Полтави, 3 - з Кременчука, 2 команди з м. Лубен, команда м. Карлівки і наш“Локомотив”. Успіхом був вихід до півфіналу кубка області, а також юні футболісти “Локомотива”, підсилені декількома гравцями з сільських команд, зіграли у фіналі популярного тоді кубка "Золотий колос”. Зайняли II місце в області, дещо забракло досвіду.

По-різному склалась доля тодішніх гравців, але вірність футболу, команді залишилась назавжди. Хорошим тренером, організатором футболу Гребінківщини був нині покійний О. А. Тарасюк.

Вчителями фізкультури стали В. І. Могила, М. Толочний. Військовими стали О. А. Жовтоног, В. Задорожній, С. Донець. До речі, О. А. Жовтоног, незважаючи на поважний вік, і досі опікується ветеранським футболом в м. Дніпрі. Чудові гравці, нині ветерани А. Д. Кисіль і В. І. Могила досить довго захищали кольори нашого “Локомотива”. Вже в досить поважному футбольному віці під керівництвом знаменитого гравця, тренера Ю. М. Войнова стали чемпіонами області, здійснивши те, до чого прагнули всі покоління гравців “Локомотива”.

А. О. Тканько жив, працював у Києві і грав в футбол за дуже відому в столиці команду заводу “Більшовик”, яка була чемпіоном і володарем кубку України серед виробничих колективів. До речі, в цій команді грав і був капітаном команди вихідець з м. Гребінки, чудовий гравець після воєнних років К. І. Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія спортивного руху в Гребінці

В кінці хотілось, би згадати добрим словом тодішніх керівників спорту і, зокрема, футболу Гребінки. Це Г. М. Кузьменко, М. Г. Павленко, С. Т, Квітка, І. П. Панчішний, І. А Кондак, І. Ю. Романенко. Окрема подяка палкому прихильнику спорту, футболу П. О. Брижіцькому за великий внесок у відродження нашого футбольного “Локомотива”.
 
Р. S. У сезоні 2017 року гребінківський “Локомотив” під керівництвом тренера Дмитра Педенка грав на першість області з футболу серед команд І ліги. Команди були розділені на 2 групи, ігри відбулися у 2 кола. У фінальній стадії змагань “Локомотив” грав з командою “Вікторія” (Первозванівка), гра вдома закінчилася 2:2, на виїзді наші футболісти виграли 2:1. Отож наш “Локомотив” виграв першість області серед команд І ліги. Вітаємо з перемогою!

Анатолій ТКАНЬКО
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1341
Категорія: Прес-реліз
Теги: історія, ФУТБОЛ, локомотив, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ