Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.05.2016

Захисникам вітчизни присвячується...


4900 гребінківців пішли на війну, стали в ряди захисників рідної землі


Захисникам вітчизни присвячується...Сімдесят один рік відділяє нас від 9 травня 1945 року. На відстані, з висоти сьогодення, більш вагомо, значуще й велично бачиться те, що відбувалося у грізні роки Другої світової війни.

То була найстрашніша, найруйнівніша, найжорстокіша війна, яку знає людство. Це мережа концтаборів і гетто, в яких масово винищувалися, як військові, так і цивільні. В життя світової спільноти ввірвались зойком вмираючих мільйонів людей нові, зловісні, як сама смерть, слова: "геноцид", "остарбайтер", "голокост". Було зрівняно із землею кілька тисяч українських сіл. Лише безповоротні людські втрати України на цій війні становлять понад 10 мільйонів.

В ті грізні часи 4900 гребінківців пішли на війну, стали в ряди захисників рідної землі. На 2820 наших воїнів -земляків війна принесла похоронки. Всі вони поіменно занесені до Книги Пам'яті і Книги Скорботи України. Доземний уклін і вічна пам'ять переможцям фашизму!

Було вивезено на каторжну працю до Німеччини 2518 чоловік, переважно молоді, чоловіків - 844, жінок -1674. Замордовано 1336 осіб, учасників підпілля та мирного населення, в тому числі 100 жінок та 23 дитини.

Скільки пережито, вистраждано, скільки материнських і вдовиних сліз вилито, скільки тяжкої, непосильної праці лягло на їхні жіночі плечі, знає тільки Господь.

Сьогодні ми по - справжньому розуміємо, що вони заслуговують на всенародний золотий пам'ятник. Тож не забуваймо про солдатських вдів, зігріймо їх турботою, співчуттям та великою шаною.

Війна рясно засіяла наш край братськими й індивідуальними могилами. В оборонних та визвольних боях на території району загинуло412 бійців та командирів нашої армії. На місці поховань встановлено 27 пам’ятників, меморіальних комплексів у місті Гребінці. Ніби живий біль, що рветься до неба, криком, молитвою, сльозою, піднялися на всій українській землі обеліски солдатам -героям, воїнам-переможцям... Кожного року лягають до їх підніжжя полум'яні квіти в знак вічної скорботи і невмирущої памяті.Велика, незбагненна ціна заплачена за нашу Перемогу. В пошані і горі ми схиляємо голови перед їх подвигом, перед їх могилами. Ми пам'ятатимемо вічно і Пирогову Леваду, і Корніївський Яр, і всі місця, де покоїться прах загиблих.

Про бойові подвиг і героїзм, проявлені нашими земляками на фронтах Другої світової війни, красномовно говорять їхні бойові нагороди. Понад 3500 гребінківців нагороджено орденами і медалями, а Григорію Кагамлику і Василю Ринді присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Прославилися в боях кавалери трьох Орденів Слави - Михайло Вовк і Олександр Яценко, а також кавалер чотирьох Орденів Червоної зірки Володимир Пастрома, кавалери трьох орденів Червоної зірки: Андрій Гуртовенко, Григорій Галян, Василь Гавриленко, кавалер трьох медалей "За відвагу" Петро Ларіонов та багато інших. Ми безмежно вдячні їм і завжди будемо пам'ятати їх подвиг.

У ці дні ми з гордістю називаємо імена наших славних жінок - учасниць бойових дій: Олександри Артеменко, Лідії Карабут, Ніни Глухової (с. Жовтневе), Марфи Попович (с.Загребелля), Г анни Остапир, Апли Рохманійко, Віри Соломенікової (с.Загребелля), Віри Шкребкота багатьом іншим. Низький уклін жінкам, які на фронті і в тилу наближали перемогу над фашистською ордою.

З великою шаною називаємо імена фронтовиків -ветеранів Другої світової війни: Федора Викова, Юрія Орлова, Івана Курочки (с.Сліпорід - Іванівка), Василя Клименка, Павла Батрака, Івана Колесника, Петра Чміля, Сергія Прудіуса, Миколи Кобзаря, Фелікса Вершака, Василя Юрченка, Г ригорія Поповича, Павла Захарченка, Івана Іванченка та багатьох інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спостерігати за природою цікаво та корисно

Ви, шановні ветерани, і сьогодні в строю. Ви - наша гордість і слава! Ми усі у неоплатному боргу перед вами.

Не думалося їм - переможцям нацизму, та і нам усім, що через 70 років українцям знову доведеться воювати, боронити свою землю.

У нинішній час, коли триває війна на Сході країни, подвиги старшого покоління сприймаються сучасниками більш осмисленіше і емоційніше. Тепер ми розуміємо, якими нелюдськими зусиллями здобувалася Перемога, і ціною яких безвимірних втрат наші солдати дійшли до Берліна.

У непрості для України часи цього року ми відзначаємо День Перемоги. Триває війна, гинуть наші сини, брати, батьки, військові і цивільні. Ветерани небайдужі до всього, що відбувається. Вони всім серцем поділяють біль непоправних втрат - загибелі активістів під час Революції Гідності на Майдані та бійців і мирних жителів на Сході країни, загибелі наших земляків: Андрія Черненка (с.Слободо - Петрівка), якому за громадянську мужність, патріотизм, виявлені під час Революції гідності, присвоєно звання Героя України (посмертно), молодшого сержанта В'ячеслава Лисенка (с Березівка), який загинув у бою за Донецький аеропорт, виявивши стійкість і мужність, нагороджено орденом "За мужність" (посмертно), Євгена Лукаша (м.Гребінка), який трагічно загинув у зоні АТО. Вічна пам'ять і слава полеглим героям, котрих, як і наших дідів та прадідів, так само ведуть у бій молодецький козацький запал, героїзм та любов до Батьківщини. Пам'ятаємо! Вшановуймо!

Сьогодні, в День Перемоги, пам'ятаймо усіх ветеранів, полеглих у боях і померлих за ці сім десятиліть. Пом'янімо тих, хто штурмував рейхстаг: Василя Мовенка, Миколу Писаренка, Григорія Розумія. Тих, хто крокував у колонах Параду Перемоги: Михайла Жадовця, Олександра Мерзенюка, Івана Мойсака, визволителя Гребінки, Почесного громадянина міста Миколу Воробйова та багатьох інших. Ми безмежно вдячні їм і завжди будемо пам’ятати їх подвиг.

Добрим словом пом'янімо також тих полум'яних пропагандистів ветеранського руху, героїко - патріотичного виховання молоді - колишніх голів нашої ветеранської організації, яких уже немає серед нас: І.К.Яновича, A.C.Ковтуна, Почесного голову районної організації B.І.Москаленка, голів районної організації інвалідів війни П.Т. Дзюбенка та А.І.Павловського, голів первинних ветеранських організацій: Л.Мещерякова, В.Пономаренка, В.Руді, Я.Латиша, О.Шкоду, А.Хохлова, М. Дражввського,  Л.Тютюнника, І. Блоху, О.Шевченка, членів активу ветеранської організації: Героя Соціалістичної Праці В Комірного, В. Прохорова, Г. Цвілія, Г. Хребта, В. Кагамлика, В. Буйвола, М. Плошкіну, М. Куліш, А. Мещерякову, Р. Смілик, М. Піскарьова, З. Денисенка, І.Пасічного, М. Вовка, О. Линовицького і багатьох інших. Добру пам'ять про них ми збережемо в наших серцях.

Низький уклін і велика дяка всьому старшому поколінню, що кувало Перемогу і принесло світові мир. Сімдесят років ми не чули автоматних черг і розривів снарядів. А сьогодні знову війна. Війна, в якій по різні сторони фронту стоять колишні друзі і сусіди, а часом і близькі рідні. Тисячі загиблих, поранених, біженців. І як би там господар Кремля не брехав усьому світові, події,що відбуваються нині на Сході - це справжня війна між Росією та Україною.

Сьогодні ми бачимо, якою дорогою ціною дається нам цілісність і незалежність України та право жити в суверенній європейській країні.

За період часткової мобілізації нашим райвійськкоматом до лав українського війська було призвано 224 чоловіки, добровольцями пішли 30 осіб. Ми пишаємося їх мужністю та відвагою і з великою пошаною називаємо своїх воїнів-земляків: старшого лейтенанта Ігоря Александрова, старшого лейтенанта Ігоря Білоцерківця, молодшого лейтенанта Михайла Шабуніна, сержанта Олександра Пузирьова, солдата Олега Репетія та багатьох інших учасників АТО, які, ризикуючи своїм життям, не пускають ворога далі,оберігають наш спокій. Незламна гордість українського народу за велич своєї країни, їх козацький дух, героїзм та відвага старшого покоління в роки Другої світової війни надихають наших воїнів на захист своєї Вітчизни сьогодні.

Виклики, що стали перед Україною сьогодні, виховують нове покоління Героїв, які гідно продовжують славні бойові традиції старшого покоління, яке своїм подвигом у роки Другої світової війни та трудової звитяги в повоєнні роки заслужило всенародну повагу і визнання. І попри те, що на Сході триває війна, турбота про ветеранів - свята. Тож звертаємось до керівників району, міста, сіл, керівників підприємств, а разом і до голів первинних ветеранських організацій: потурбуйтеся про своїх ветеранів, допоможіть їм, захистіть їх, шануйте їх.

Війна на Донбасі болить у душі кожного ветерана, і всім, чим у змозі, вони допомагають воїнам АТО, як і всі ми, благають Господа повернути на нашу землю довгоочікуваний мир. Щоб усі ми, об'єднавшись, перемогли ворога, відродили нашу рідну землю, рідну державу.

Подвигу героїв великої Перемоги, героїв Небесної Сотні, героїв, що боронять сьогодні Україну на Сході-жити у віках!

Дорогі ветерани! Шановні гребінківці!

Від імені ради районної організації ветеранів тепло і сердечно вітаю вас з Днем Великої Перемоги! Бажаю вам доброго здоров'я, мирного неба, життєвих сил, оптимізму і віри у світлий завтрашній день! ,

А всім учасникам антитерористичної операції побажаємо удачі та відваги, хай минають вас кулі, зі швидкою перемогою повертайтеся додому. Нехай береже вас Господь!
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1387
Категорія: Прес-реліз
Теги: АТО, Ветерани, війна, гребінківці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ