Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.06.2022

Зміїв: що за місто, де знаходиться, останні новини


У місті є що подивитися любителям історії, природи та технологій


Зміїв: що за місто, де знаходиться, останні новини

Зміїв – одне із найстаріших міст Харківщини площею 55,77 км2. Це районний центр із населенням у 14 254 на 2020 рік, знаходиться за 42 км від Харкова. Район Змієва називають Слобожанською Швейцарією через велику кількість зелених лісів і мальовничих берегів річки Мжа і Сіверський Донець.

В даний час Зміїв знаходиться на території, підконтрольній Україні, але військовий стан привносить свою специфіку, тому новини Змієва зараз здебільшого складаються з бойових зведень на Харківщині, інформації щодо розміщення переселенців та волонтерства.

Зміїв перейменовували на Готвальд у 1976 році

Історія

Місцевість, де розташований Зміїв, була заселена різними племенами: слов'янами, печенігами, скіфами, сарматами та ін вже з 1000 року до нашої ери. Перші укріплення звели 1640 року. Статус Змієва змінювався від міського до селищного. Остаточно він був затверджений як місто у 1948 році.

Зміїв перейменовували на Готвальд у 1976 році, а через 14 років йому повернули історичну назву. Існує кілька легенд про походження назви міста. Серед них думка, що Зміїв отримав своє ім'я у зв'язку зі старою назвою звивистої річки Мжа - Зміївка або Змійка, що розділяє його по центру. За іншою версією його назва походить від «Змієвих валів» – руїн давніх оборонних споруд, зведених до появи Київської Русі.

Визначні місця Змієва

Визначні місця Змієва

У місті є що подивитися любителям історії, природи та технологій.

Основні пам'ятки Змієва:
  • Паперова фабрика розташована в 125-річній будівлі з унікальної цегли з маркуванням. Вона виробляє більшу частину продукції з вторинної сировини. Приміщення опалюються за рахунок енергії, що отримується від спалювання шкірки насіння соняшника на спеціальній установці.

  • На території фабрики відкрито Музей паперу. У ньому представлено обладнання для друку. Вік деяких експонатів сягає 200 років. У музеї також показано технології екологічного створення паперу.

  • З 1991 року у Змієві працює краєзнавчий музей, у якому зібрано місцеві археологічні знахідки – понад 10 000 експонатів.

  • Неподалік міста розташований Інститут Іоносфери, визнаний Національним надбанням України у 2001 році. Станція вивчає вплив радіації на іоносферу. У Східній Європі немає таких об'єктів, яких у світі всього 11. На даний момент радари не використовують за призначенням через високу вартість їх обслуговування.

  • Гомольшанські ліси – природна пам'ятка району, де зустрічається близько 1000 видів рослин та найстаріший дуб в Україні, вік якого сягає 600 років. Територією парку проводять екскурсії. Можливий відпочинок із наметами.
Також поблизу Змієва організований туристичний сплав річкою на байдарках із зупинкою на пікнік та купанням, ночівлею та продовженням шляху до с. Андріївка. Тури проходять у період із квітня по листопад.
 
Залізничний вокзал Змієва

Новини Змієва

За недавній час у місті та його районі відбулися такі події:
  • У лікарні міста було евакуйовано пацієнтів Балаклійської районної лікарні, що постраждала від обстрілу. У їхньому переміщенні брало участь 15 осіб – 5 бригад швидкої допомоги з Балаклії та Змієва.

  • На міському пляжі було зруйновано пішохідний міст через Сіверський Донець. Організовано безкоштовну переправу на човнах.

  • Міська рада Змієва отримує гуманітарну допомогу для переселенців та інших громадян, які потребують соцзахисту: продукти харчування, засоби гігієни, дитяче харчування та ін. Зміївський дитячий будинок отримав продукти та фрукти за сприяння керівництва відділу поліції No2 Чугуївського РУП ГУНП у Харківській області та волонтерів. Також для дітей придбали солодощі
Зміїв – не лише місто у районі з гарною природою. У ньому діють підприємства з машинобудування, виробництва будматеріалів, переробки відходів соняшника та ін. Його можна назвати промисловою "Швейцарією" Харківщини.
 
Новини Змієва


Схожі матеріали:
👁 822
Категорія: Прес-реліз
Теги: останні новини, місто, пам'ятки Змієва, Зміїв, Визначні місця, історія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ