Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.02.2013

Звертайте увагу на термін придатності!


Нікому з нас не хочеться потрапити впросак, придбавши продукцію, що вже почала псуватися


Звертайте увагу на термін придатності!

Перше, на що звертає увагу обізнаний споживач, читаючи інформацію на маркуванні того чи іншого товару, це – термін його придатності.

Нікому з нас не хочеться потрапити впросак, придбавши продукцію, що вже почала псуватися. Щонайменше, марно витратиш «кровно зароблені», не кажучи вже про те, що можна поплатитися за таку покупку власним здоров’ям, а то й життям.

Термін зберігання кожного окремого виду продукції передбачений нормативним документом, за яким його виготовлено і обов’язково повинен бути зазначений на споживчому маркуванні. Також допускається зазначення на маркуванні дати виготовлення та позначки «вжити до..». На маркуванні продуктів, які можуть змінювати свої властивості після відкривання герметичного пакування, додатково зазначається: «після відкриття вжити протягом (годин, діб, місяців)».

Для того, щоб продовжити термін зберігання продукції, до її складу додають консерванти (сульфіт натрію, бензоат натрію, діоксид сірки та інші речовини з консервуючим ефектом, усі вони порушують мікрофлору в нашому кишківнику, що з часом сприяє розвитку патогенних мікроорганізмів). Наприклад, широко розповсюджений консервант бензоат натрію (E211), без якого необходиться левова частка безалкогольних напоїв, при поєднанні з вітаміном C утворює бензол, канцерогенну речовину. З метою продовження термінів зберігання, використовують також різні види антибіотиків, до яких організм поступово звикає, тож в разі, коли людина потребує лікування цими препаратами, воно нерідко не дає очікуваного ефекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики попереджають про небезпеку куріння кальяну

Тому споживачеві варто знати, що чим коротший термін зберігання у харчової продукції, тим більша вірогідність, що її виготовлено з якісної натуральної сировини. Наприклад, якщо термін зберігання вареної ковбаси всього декілька діб, економічно недоцільно вводити до її складу консерванти. Втім, нині виробник має право виготовляти, як продукцію за традиційною технологією, яка зберігається зовсім короткий період, так і продовжувати їй життя за допомогою дозволених Міністерством охорони здоров’я речовин, на жаль їх перелік чималий. Тож читайте інформацію на маркуванні і робіть свій свідомий вибір.

Так, якщо тривалий термін зберігання (рік і більше) – це норма для різного виду консерв: рибних, згущеного молока, томатних паст, фруктових соків у скляній тарі, то для майонезів, морозива, солодощів, це явна ознака того, що при їх виробництві було використано гідрогенізований рослинний жир або синтетичні консервуючі речовини.

Наприклад, йогурт з терміном зберігання понад 2 тижні, аж ніяк не може бути ні «живим», ні корисним. А якщо він іще й з шматочками фруктів, то в кращому випадку, це висушені плоди, оброблені консервантами, але найчастіше – порошкоподібна суміш синтетичного походження, яка при розбуханні просто імітує частинки ананасів, полуниці, персика тощо. Натуральний йогурт з фруктами необхідно спожити протягом години після приготування, оскільки процес бродіння молочної та фруктової суміші починається миттєво.

Термін придатності натурального квасу – одна-дві доби, оскільки це продукт бродіння. Продовжити його можна лише за рахунок пастеризації, яка вбиває у ньому всі корисні бактерії. Проте, у продажу можна зустріти і напій безалкогольний, у якого спільна з квасом лише назва, а зберігається він до пів року.

Навряд чи можна назвати корисною й хлібобулочну продукцію, термін зберігання якої сягає місяця й більше, солодощі, термін зберігання яких сягає року.

Більшість фруктів просто неможливо довезти з далекої Африки, Італії, Греції чи інших країн, розтаможити та продавати впродовж кількох місяців, без використання консервантів. Заморські плоди обробляють спеціальними інертними газами чи занурюють у відповідний розчин, який надає їм глянцевого вигляду.

З обережністю потрібно ставитися і до товарів, які продаються у вже нарізаному вигляді. На споживчому маркуванні такої продукції повинна значитися її назва, найменування виробника, вага, ціна та дата виготовлення, але остання, як правило, є нічим іншим, як датою перепакування. А коли насправді вироблено продукцію і що саме запакували під поліетиленову плівку, зазначений її вид чи більш дешевий, достеменно визначити неможливо. Тож готову нарізку рекомендують купувати лише в тих випадках, коли у Вас гостра потреба зекономити час.

Ще гірше, коли на ринку масло чи сир продаються на вагу, без маркування, в цьому разі перевірити походження та дату виготовлення продукції теж практично нереально, залишається лише вірити продавцю на слово. Те ж саме відбувається й коли ми бачимо нарізані шматочки сиру, які лежать поверх цілої головки. Походження й вміст першого й другого далеко не завжди співпадають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для гребінківських залізничників вводять чотириденний робочий тиждень

Завітавши до супермаркету, обов’язково поцікавтеся, що ховається за яскравим цінником з написом «акція». Зазвичай, до кінця терміну реалізації цієї продукції залишилися лічені дні. Хоча трапляється, що в такий спосіб супермакет намагається збути спред чи нектар під виглядом масла чи соку.

Коли Ви помітили, що продукція має невластивий їй колір, запах, або жестяна баночка чи полістирольний стаканчик вздулися, ні в якому разі не вживайте її.

Крім прострочених продуктів харчування, які можуть спровокувати харчове отруєння, слід дуже прискіпливо звертати увагу на термін придатності піротехнічних засобів, особливо потужних, адже з часом їхній механізм може почати руйнуватися. Вкрай небезпечно використовувати піротехніку, якщо вона зберігалася неналежним чином: на морозі, у вологому та сирому приміщенні, під час перепадів температури. Добре якщо феєрверк просто не спрацює, гірше – коли він спрацює раптово, коли цього вже ніхто не чекатиме.

Зіпсована косметика та фарби для волосся замість очікуваного ефекту, можуть спричинити алергію, дерматит чи облисіння.

Такий стратегічно важливий для будівництва матеріал, як цемент, протягом першого місяця зберігання втрачає 5% від своєї активності. Проте, вже через півроку він може втратити аж до 50% своїх властивостей! Що й говорити про продукцію, термін використання якої вже минув, застосовувати її при спорудженні будівель просто небезпечно.

Різновиди клею, лаків, фарб та будівельних сумішей теж з часом також частково втрачають свої споживчі властивості.

Проте, переважна більшість промислової продукції має необмежений термін використання, про що теж зазначається на споживчому маркуванні. Разом з тим, кожен із нас розуміє, що краще придбати побутову техніку чи одяг «з конвеєра», ніж те, що провалялось на складі кілька років.  

На жаль, деякі торгівельні мережі взагалі не беруть на реалізацію продукцію з коротким терміном зберігання, але якщо споживачі будуть вимагати саме такий товар, це стимулюватиме виробників йти їм на зустріч.

ДП «Полтавастандартметрологія»


Схожі матеріали:
👁 1658
Категорія: Актуально
Теги: споживачі, маркування, продукти, ціна. здоров'я, термін придатності




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ