Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.01.2012

Гребінчани влаштували водохресні купання в річці



Гребінчани влаштували водохресні купання  

19 січня на Гребінківщині водохресні морози не ударили. Проте водойми встигли покритися льодом. Загалом, погода для традиційних купань була ідеальна.

Гребінківські віряни традиційно зібрались на березі р. Оржиця, щоб поринути у святу воду всім тілом.

На березі зібралися декілька десятків чоловік. Правда, багато хто був тільки глядачами. А серед тих, хто все-таки наважився зайти у воду, було немало новачків.

Відчуття не можна передати - відчуваєш оновлення, прямо дух захоплює! - призналася нам дівчина. - Я купаюся на Хрещення удруге - уперше поринула в купіль вісім років тому в селі. Враження абсолютно різні - тоді річка виявилася дуже дрібною, і я відчувала дно. А тут таке роздолля! Готувалася цілий тиждень, намагалася себе морально настроїти. Так що буде про що розповісти колегам.

А ось Юрій Пампуха з Короваїв поринає в крижану водохресну воду вже в п'ятий раз. Перехрестившись, він рішуче спустився в іордань. З берега знову пролунали оплески, заблискали спалахи фотоапаратів.

- Я з нетерпінням чекала свята, хотілося згадати ці екстремальні почуття, - посміхається молода мама. - Такі купання не лише силу волі розвивають, але і відмінно зміцнюють здоров'я. Я коли в купіль порину, потім увесь рік не хворію!





- А саме свято Хрещення відмічаєте, в церкві були?

- Я ходжу туди не так часто, хоча вважаю себе вірянином. Але купання в ополонці, наскільки я знаю, з релігією мало пов'язано. Це, швидше, народна традиція. А для мене ще і можливість перевірити характер. І загартуватися. У здоровому тілі здоровий дух!





"Вода анітрохи не холодна - навіть навпаки"!

- Змиваю з себе гріхи, - говорить один чоловік. - Не сказати, щоб сильно бешкетував, але очиститися ніколи не заважає. Я і більшість своїх приятелів притягнув до цих купань, так що виїжджаємо до купелей всі разом!





До речі, цей сильний чолов'яга поводився як справжній морж. Переодягатися не поспішав і навіть учив новачків, як правильно заходити у воду, та поділився деякими рекомендаціями:

- при зануренні в ополонку людина може поринути у стан ейфорії. Віруючі люди такий стан пояснюють чудесними властивостями хрещенської води та релігійним екстазом, а лікарі – гормональним викидом. Хай би там що, а в людини нерідко виникає спокуса залишитися в ополонці на довший час або зробити кілька заходів поспіль. Отут і підстерігає небезпека переохолодження та надмірного навантаження на організм. Така легковажність загрожує запамороченням, слабістю, спазмами, судомами і навіть втратою свідомості.





- перш ніж роздягнутися, розігрійся активними фізичними вправами, але не «до сьомого поту»;

- поринати у воду треба різко, але не слід пірнати з головою (це загрожує спазмами судин головного мозку);

- після занурення треба швидко витертися рушником й одягтися в теплий одяг.





У воду друзі поринають тричі. І усім радять наслідувати їх приклад.

- Ви повірите, що мені 60 років? - лукаво запитує Анатолій. - Ось і ніхто не вірить, думають, що максимум 45! А усе завдяки купанням на Хрещення! Адже в цій воді ми змиваєм з себе усе погане і набуваємо чистоти тіла і духу!





Сміливці, що наважилися поринути в крижану воду, упевнені: заряду бадьорості, отриманого в крижаній воді, їм обов'язково вистачить на увесь рік - до наступного хрещення.

За дійством уважно спостерігали МНСники.

































Схожі матеріали:
👁 1820
Категорія: Новини Гребінки
Теги: купання, льод, екстримальні почуття, Водохреща, релігійний екстаз, Гребінка, здоровья, Оржиця, купель




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ