Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.01.2014

19 січня на Водохреща гребінчани купатимуться в Оржиці


У цей день, біля зихисної дамби,всі бажаючі зможуть скупатися у воді


19 січня на Водохреща гребінчани купатимуться в Оржиці

У Гребінці 19 січня 2014 року вже традиційно відбудуться святкові заходи з нагоди відзначення християнського свята Водохреща.  

У цей день, біля зихисної дамби (споруди шлюза-регулятора) на річці Оржиця, всі бажаючі зможуть скупатися у воді.

Група здоров'я запрошує всіх гребінчан долучитися до святкування Водохреща та взяти участь у зимовому купанні на території пляжу.

РАДИ БУВАЛОГО МОРЖА НОВАЧКАМ

1. Спочатку - до лікаря. Чи упевнені ви, що у вас немає протипоказань до моржування? Наприклад, хронічного запалення нирок? Якщо так, то ласкаво просимо в ополонку, якщо немає - спочатку до лікаря.

2. Правильно одягніться. Взуття і одяг мають бути такими, щоб їх можна було швидко розстебнути і застебнути. Тобто, застібки мають бути типу "блискавка" або взагалі ніяких; а ось гудзики (на одязі) і шнурки (на взутті) - украй небажані. Крім того, візьміть килимок. На нім ви стоятимете, поки витиратиметеся і переодягатиметеся. До речі, ходити по льоду небезпечно тим, що мокрі ступні можуть примерзнути до льоду. Відриватися будуть з кров'ю. Не забудьте і шапку - покриєте нею мокру голову, коли вискочите з води.

3. Подивіться на градусник. Якщо на нім мінус 10 і нижче, новачкам купатися небажано: можуть перемерзнути. Краща погода для занурення - легкий сухий мороз, температура від мінус 2 до мінус 5. Досвідченим моржам можна поринати до мінус 25.

4. Не йдіть голодним. Прийнята вами їжа піде на обігрів тіла і дасть енергію перенести холодовий стрес. Але робити це треба не прямо перед купанням, а за годину до нього - тоді їжа встигне перетворитися на внутрішнє тепло.

5. Якщо ви новачок, то заходити краще голим - так ви потім швидше одягнетеся в сухе, якщо ж занурюєтеся не вперше, то краще це робити в купальнику - потім в нім же, за традицією моржів, і побігаєте по пляжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві пройде кастинг на шоу «Танцюють всі»

6. Заходьте у воду розігрітим і поступово. Так легше переносити холод. Для розігрівання перед процедурою можна декілька хвилин побігати, поприседать, поробити активні рухи. Входьте у воду неспішно, в середньому темпі: якщо повільно, можна встигнути замерзнути, а якщо швидко, то може виникнути переляк, сильний стрес (але не у бувалого "моржа"), може "підстрибнути" тиск. Якщо від води перехоплює дух, то, зайшовши по коліна, обполосніть водою особу, вмивайтеся - це підготує організм до повного занурення.

7. Не сидіть в крижаному "вирі" до мурашок. Озноб - це ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Як тільки ви це відчули, відразу ж вискакуйте з води. В середньому досить перебувати у воді 10 секунд - якраз встигнете тричі поринути, як годиться за традицією. Якщо сидіти довше, організм вже може не винести переохолодження і захворіти в "слабкому" місці. Вискочивши, швидко розітріться, одягайтеся і - в тепло! Але якщо ви не новачок, і хочете, щоб гартування пройшло "по повній", то ще 10 хвилин побігайте.

8. Спиртне - тільки після. Не вживайте спиртні напої до купання, інакше замерзання після виходу буде набагато сильніше. А ось після пірнання - трішки можна. Але не обов'язково зігріватися алкоголем - це можна успішно зробити і чаєм.

РАДИ ФАХІВЦІВ

Священик Стефан: Головне - вірити

"Дійсно, на Хрещення уся вода стає цілющою, але допомагає вона тільки тим, хто в це вірить: без цього процедура занурення перетворюється на звичайне гартування.

І якщо у вас немає можливості поринути в ополонке, якщо ви повинні залишитися удома, не зневіряйтеся: віра ж надає цілющий ефект будь-якій процедурі з водою цього дня, будь то виливання відра на голову або звичайне питво води із склянки. Головне - тричі перед цим перехреститися".

Лікар-терапевт Гребінківської лікарні: Цілюща вода - круглий рік

"Занурюватися у крижану воду, за медичними показаннями, можна з самого раннього віку. Виняток становлять діти, схильні до захворювань серцево-судинної системи.

Надати воді цілющі властивості можна не лише на Хрещення: з її допомогою ви можете "лікуватися і омолоджуватися" круглий рік. Зробити воду чарівною і зарядити її здоров'ям може кожен. Для цього купіть красивий глек (чи отдекоруйте його самостійно) і невелике відерце.

Налийте увечері в глек чисту воду, візьміть його в руки і скажіть: " Вода, я дякую і люблю тебе за те, що ти насичуєш кожну клітинку мого організму здоров'ям і силою, робиш мою шкіру гладкою і молодою, змиваєш щоденну втому і "нехорошу" дію оточення і т. д".

Якщо ви хворієте на конкретне захворювання, опишіть якого ефекту ви чекаєте від води, наприклад: дякую тобі за те, що ти вимиваєш пісок і камені з моїх бруньок, змиваєш запалення з сечовивідних шляхів і лікуєш пошкоджені клітини.

Можна дякувати воді за те, що вона дає вам не лише здоров'я, а також, наприклад, внутрішню гармонію або щастя. Головне, вимовляти ці слова щиро. Потім поставте глек в недоступне для інших членів сім'ї місце. За ніч вода вбере в себе усі ваші "побажання".

Уранці візьміть улюблену чашку, налийте трохи вашої цілющої води і випийте її натщесерце. Потім наберіть у відро звичайну воду, додайте туди трохи "заговореної", облийтеся нею або просто вмивайтеся, а в глек долийте чистої води.

Цю "чарівну воду" можна також додавати в їжу і в напої".

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1941
Категорія: Здоров'я
Теги: Оржиця, Водохреща, 19 січня, купання, Гребінка, річка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ