Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.01.2012

Паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя



Паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя

Почуття захоплення охоплює кожного, хто поглядає на паровоз серії "Фелікс Дзержинский".

Це справжній динозавр індустріальної ери! У листопаді 2011 року паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя.

У Гребінківських залізничників, ФД викликає і почуття гордості за своїх попередників, що "приборкали" колись щонайпотужніший паровоз Європи.

Наздоженемо і переженемо

У перші роки радянської влади багато хто мріяв про небачений технічний прогрес, який переверне життя людей. Замислювалися і про спорудження надпотужних локомотивів, але реалізувати це було неможливо із-за господарської розрухи.

Йшли роки - і індустріалізація країни знову поставила перед залізничниками завдання збільшення ваги і швидкості товарних потягів. Конструкторські бюро, істотно зменшені та омоложені до кінця 20-х років, буксували в розробці проекту паровоза типу 1-5-1.

Але "немає таких фортець, які не могли б узяти більшовики", - і вище керівництво країни притягає сили ОДПУ і робітничо-селянській інспекції для "вдохновления" конструкторів і творців. Їх участь істотно прискорила творчий процес розробки, проведеної за 70 днів! Також швидко "на-гора" був виданий Луганським заводом і перший новий локомотив - всього за 100 днів! Результат здавався неймовірним, і передусім самим виконавцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто лет паровозу серии «Э»

І ось на початку листопада 1931 р. керівництво країни зустрічає в Москві паровоз серії "Фелікс Дзержинский", названий на честь одного з перших радянських наркомів шляхів сполучення. Для залізничного транспорту і країни, що широко зробила крок в індустріалізацію, це була подія! У паровозі ФД реалізували цілий ряд конструктивних нововведень.

Наприклад, уперше застосували раму бруска, а циліндри парової машини і паророзподільні камери, відлиті у вигляді напівблоків, жорстко з'єднали з рамою, включивши їх в елементи несущої конструкції.

Також встановили камеру догорання і сажоздувачі. Вугілля з тендеру в топку подавалося стокером - гвинтовим вуглеподавальником, встановленому на освоєному шестиосному тендері. Багато новацій народжувалися в процесі доопрацювань і досвіду експлуатації.





"Американський" слід на Південних

У історії Південної залізниці є цікавий епізод, пов'язаний з появою ФД. Справа 1931 р. з обласного архіву зберігає наказ НКПС забезпечити проходження через Південні дороги декількох незвичайних паровозів.

Для їх проведення мешканцям залізничникам Південної довелося підправляти деякі платформи і мости - габарити, як з'ясувалося, у заморських гостей були занадто великі. До осені шлях був повністю підготовлений і перевірений по усьому маршруту прямування - від Курська до Лозової і далі.

Незважаючи на велику підготовку проходження двох складів про самі паровози - інформація мінімальна - на рівні військового секрету. Що ж за паровози приховували в НКПС?

Це були 10 паровозів, замовлені у американських фірм ALCO і Baldwin з навантаженням від рушійних осей на рейки 23 тс. Пізньою осінню 1931 р. ці паровози, що мали осьову формулу 1-5-1 і 1-5-2, прибули в Ленінград разом з усією документацією, яка згодилася нашим конструкторам для вивчення американського досвіду. Їм присвоїли серії Та і Тб відповідно до заводу-виготівника і незабаром відправили "холодною тягою" двома складами на вугільні маршрути Донбасу.

Випробування показали, що навантаження зарубіжних важкоатлетів на вітчизняні рейки занадто руйнівне - і як ні хороші "американці", а країні потрібний був саме свій потужний паровоз...





Освоєння магістральних

Введення в експлуатацію нових потужних паровозів ознаменувало черговий крок в розвитку транспорту. Спеціально для "Феликсів" налагодили масове виробництво великовантажних чотиривісних вагонів, прискорили перехід на автозчеплення і автогальмо системи Матросова, подовжували стійла в паровозних депо, посилювали верхню будову шляху, переробляли поворотні круги.

Така масштабна робота була виправдана: при зчіпній вазі більше 100 т потужність ФД складала більше 3 тис. кінських сил - і не була перевершена серійними паровозами навіть післявоєнного часу.

Один локомотив міг тягнути склади загальною вагою до 10 тис. т! І це при використанні низькосортного вугілля і ще гвинтового зчеплення.





Випробування перших ФД в 1931-1933 рр. проходило на ділянці Південних залізниць.

Паровоз "ФД" став одним з яскравих символів радянської індустріалізації, освоєння нової техніки і нових форм роботи.

На території локомотивного депо Гребінка, на п'єдесталі, стилізовано, встановлений паровоз серії ФД 20 №2560. Він встановлений на вічну стоянку в честь 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, як один із найкращих зразків вітчизняного локомотивобудування.

Саме цей експонат, знаменитий ще й тим, що в 1939 році він з Гребінки був відправлений на Міжнародну виставку в Париж (Франція). Там ФД 20 з номером 2560 завоював пеше місце.

Тепер він красується на п'єджесталі, до речі в робочому стані. Позаду нього причіплено вагон, який є музеєм, і в якому при відвідуванні буде ясно з першого погляду на важкий конструкторський "талмуд", як непросто було їх прадідам освоювати найпотужніший паровоз Європи!





Довідка


- Паровози-пам'ятники - натурні зразки паровозів, що представляють технічну і історичну цінність, встановлені в пам'ятних місцях.

- Перший у світі паровоз-пам'ятник був встановлений 170 років тому, тобто в 1841 р. на кам'яному постаменті перед вокзалом в м. Дарлингтон (Великобританія). Ним став паровоз Дж. Стефенсона "Локомоушен", що відкрив рух на першій у світі залізниці (1825 р.). Перший такий пам'ятник в СРСР з'явився в 1948 р. на Павелецкому вокзалі в Москві.

За матеріалами "Магістраль"


Схожі матеріали:
👁 2396
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пам'ятник, ФД, Паровоз, Лозова, Південна залізниця, Фелікс Дзержинский, експонат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ