Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.02.2012

Ти в наших думах і серцях Євгене



Ти в наших думах і серцях Євгене  

Ювілей Євгена Гребінки продовжують відзначати по всій Україні. Як повідомлялося раніше, пам'ять про Євгена Гребінку вшанували на тільки на гребінківщині, але й Києві та навіть в Автономній Распубліці Крим.

10 лютого 2012 року, делегація з Гребінки та Мар'янівки була запрошена на ювілейний вечір з нагоди 200-річчя від дня народження Євгена Гребінки, що відбувся в Київському міському будинку вчителя.

Організували урочистості Громадський організаційний комітет, Національна спілка письменників України та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна».

У малому залі будинку вчителя зібралися провідні науковці, громадські діячі, письменники, представники культури та мистецтва.

Микола Томенко, співголова Громадського організаційного комітету з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Євгена Гребінки, заступник Голови Верховної Ради, у своєму виступі відмітив, що земляки відомого письменника широко відзначили ювілейну дату, а от, щоб київська громада не залишилась осторонь, і проводиться цей урочистий вечір.

Адже життя, творчість і громадська діяльність Євгена Гребінки є важливими вже лише через те, що Гребінка брав найактивнішу участь у звільненні з кріпацтва нашого генія Тараса Шевченка та у виході у світ першого видання «Кобзаря».

Голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов, теж є співголовою Громадського організаційного комітету. Він наш земляк, з Полтавської області. У своєму виступі письменник звернув увагу присутніх на особливості творчості Євгена Гребінки, на його твори, написані українською мовою. А дослідниця творчості Євгена Гребінки, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Людмила Задорожня у виступі окреслила значення творчості Євгена Гребінки для становлення і розвитку української літератури.

Вітання від земляків письменника київській громаді передали заступник міського голови Гребінки Володимир Зінченко та начальник відділу культури і туризму Гребінківської райдержадміністрації Надія Бутенко.

Поетичний привіт подарувала переможець Гребінківського районного конкурсу читців творів Євгена Гребінки Наталія Чечель, що прочитала уривок з твору письменника «Так собі до земляків».
Ведучими ювілейного вечора були письменник Микола Сом та заслужений діяч мистецтв України Василь Довжик. А в концертній програмі звучали «Очи черные» та «Помню я еще молодушкой была» на слова Євгена Гребінки.

З вінком українських пісень виступив український народний хор Київського національного університету культури і мистецтв імені Станіслава Павлюченка (художній керівникта головний диригент Олена Скопцова).

Це було дійсно високохудожнє виконання, а «Многая літа» звучало як апофеоз святкового дійства. По закінченню урочистого вечора гребінківська делегація зустрілася з Миколою Томенком, обговорила важливі питання, пов'язані з ювілейною датою.

«Надзвичайно важливо сьогодні, через 200 років, подивитися свіжим оком на те, що робив Євген Гребінка в той непростий період», — сказав М.Томенко.

Не випадковим є те, що захід відбувся саме в нинішньому Будинку вчителя, бо саме «тут панує дух українства».

На завершення Микола Томенко висловив сподівання, що «ми доживемо до того часу, що ювілеї (він нагадав, що у 2014 році виповнюється 200 років з дня народження Тараса Шевченка) тих людей, без яких неможлива була ні українська історія, ні українська культура, ні українська держава будуть вшановуватися на загальнонаціональному рівні.

Нагадаємо, що фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та радіо «Ера» започаткували просвітницький проект «Так творилася українська література!». Так, з 2 по 10 лютого 2012 року в ефірі Радіо «Ера FМ» у виконанні визначних сучасних артистів, спортсменів, політиків (Миколи Томенка, Наталі Сумської, Анатолія Хостікоєва, Олени Бондаренко, Ніни Матвієнко та інших) звучали уривки з геніальних творів Євгена Гребінки «Очи черные», «Українська мелодія», «Ведмежий суд», «Вовк і Огонь», «Лебідь і Гуси», «Так собі до земляків» тощо.




За матеріалами газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1567
Категорія: Культура
Теги: Наталія Сумська. Ера FM, верховна рада, Микола Томенко, Київ, Євген Гребінка, Крим




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ