Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.11.2012

Локомотивне господарство Укрзалізниці впроваджує комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності галузі


Вивільнені на Південній магістралі тепловози ТЕП70 та 2ТЕ116 передаються на Донецьку, Придніпровську та Одеську залізниці


Локомотивне господарство Укрзалізниці впроваджує комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності галузі

З метою зниження витратної частини  та поліпшення фінансового стану залізниці України впроваджують комплекс заходів, спрямованих на якісні зміни технології роботи господарств та  оптимальне використання наявних ресурсів (товарно-матеріальних, паливно-енергетичних, людських та організаційних).

Заходи будуть спрямовані на забезпечення виконання прогнозованих обсягів робіт, поліпшення показників використання рухомого складу, зменшення непродуктивних витрат, економію паливно-енергетичних ресурсів, підвищення якості обслуговування клієнтів.

«Щоб забезпечити належну діяльність залізничної галузі в 2013 році, ми будемо витрачати стільки коштів, скільки заробляємо, чітко дотримуватися системи співвідношення доходів і витрат. Основна мета – забезпечення експлуатаційної роботи.

Є витрати,  на величину яких впливають зовнішні чинники, а є ті, на які  підприємство може вплинути, зокрема, оптимізація використання рухомого складу, тяги, організації руху поїздів, економія енергоресурсів – потрібно вишукувати  внутрішні ресурси, рухатися інтенсивним шляхом розвитку, вводити і використовувати нові прогресивні інструменти, які дозволять змінити технологію організації роботи і значно зменшити наші витрати», – такі контрольні завдання окреслив на 2013 рік генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак.

Особлива увага – до роботи локомотивного господарства, в якому на перший план виходять питання якісної зміни технології роботи, запровадження ефективних енергозберігаючих технологій, чіткий контроль за витратами паливно-мастильних матеріалів, скорочення у відповідності до обсягів здійснюваної роботи кількості локомотивів у перевезеннях та маневровому русі.

Кардинальну зміну технології роботи удосконалення організації роботи локомотивники пов’язують з впровадженням нових технологій. Йдеться про встановлення GPS-датчиків на локомотивах та отриманню завдяки ним розширеного обсягу інформації про стан машин (де знаходяться у русі, швидкість, на якій колії) та їх використання в поїзній або маневровій роботі. 

На основі цього можна буде здійснювати моніторинг роботи локомотивів в автоматизованому режимі, скласти маршрутний лист машиніста, змінити технологію оперативного управління, що дозволить збільшити ефективність використання тягового рухомого складу не лише на сортувальних гірках, а й на під’їзних коліях, маневровій роботі у парку тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самогубство чи трагічний випадок?

У зв’язку зі зменшенням обсягів перевезень та необхідністю суворої економії ресурсів особлива увага приділяється ефективній організації маневрової роботи на сортувальних станціях.  «Проведення аналізу показало, що деякі не ключові сортувальні станції, які мають періодичний характер роботи, - тобто її переважні обсяги припадають на певну частину доби чи день тижня, - не мають необхідності постійного, цілодобового утримання маневрових локомотивів на маневрах, падіння обсягів переробки вантажів дає можливість зменшувати кількість задіяних локомотивів, що відповідно означатиме економію паливно-мастильних матеріалів та трудових ресурсів.

У періоди вимушеного простою локомотиви не виконують корисної роботи, використовуючи при цьому пальне. З метою виключення непродуктивного використання ресурсів був оптимізований графік видачі локомотивів у відповідності до кількості вантажних операцій», – пояснив начальник локомотивного відділу Головного управління перевезень Валерій Тисляцький.

Найбільш радикальним способом економії може бути тимчасове виведення локомотивів, що не потрібні для перевезень і роботи сортувальних станцій, з робочого – в холодний стан. Останнім часом ця робота пожвавилася і у зв’язку зі зменшенням обсягів перевезень. У цьому випадку локомотив знаходиться у так званому холодному стані, тобто не витрачаються енергоносії на прогрів та підтримання робочих параметрів.

З машини перед цим зливається все пальне і вода (аби не замерзла). «Робота з виведення локомотивів із робочого парку на бази відстою і навпаки триває постійно, – розповіли у локомотивному главку Укрзалізниці. – Адже є таке поняття як сезонні перевезення (наприклад, літні пасажирські), коли навантаження пікове і машин не вистачає, та періоди затишшя у перевезеннях». Зекономлені кошти потрібно направляти на здійснення поточних ремонтів задля забезпечення безперебійної роботи залізниць.

Фахівцями Головного управління локомотивного господарства розроблена програма передислокації  техніки, розрахована до 2014 р. Згідно з нею вивільнені на Південній магістралі тепловози ТЕП70 та 2ТЕ116 передаються на Донецьку, Придніпровську та Одеську залізниці. Передислоковуються  і електровози – з менш напружених дільниць на дільниці з більш інтенсивним рухом, де їх використання буде максимально ефективним.

У галузі проводяться роботи по  збільшенню питомої ваги обсягів перевезень електричною тягою, собівартість якої значно менша, ніж теплотяги. На собівартість перевезень теплотягою значно впливає щорічне збільшення тарифів на дизельне пальне. Тому неприпустимою є практика, коли тепловозна або дизель-тяга використовується на електрифікованих ділянках та на електрифікованих сортувальних гірках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пассажирские поезда будут следовать изменённым расписаниям уступая дорогу «Хюндаям»

Ще одним ресурсом для економії є зменшення неграфікових зупинок поїзда, (витрати електроенергії та пального при зупинці витрачаються на гальмування, розгін поїзда, що збільшує обсяг спожитої електроенергії та пального).

Крім того, серед резервів економії, скорочення резервного пробігу, часу простою на проміжних станціях, дотримання нормативів простоїв локомотивів із поїздами на відправлення, а при зниженні температури повітря – дотримання технології прогріву

Неефективною і затратною є практика використання вантажних локомотивів у пасажирських перевезеннях. При цьому потужні машини тягнуть за собою пасажирські вагони. «Двосекційні вантажні електровози та тепловози апріорі споживають більше енергоносіїв (на 12–14%) на свою роботу, ніж пасажирські односекційні, отже така практика є неприпустимою з точки зору ефективного використання палива», – повідомили у локомотивному главку Укрзалізниці. Однак на такі кроки залізничники змушені йти через дефіцит пасажирських локомотивів та нагальну потребу громадян у перевезеннях.

Довідка

Завдяки комплексу заходів з оптимізації роботи у локомотивному господарстві за 9 місяців 2012 р. вдалося знизити, порівняно з минулим роком, споживання на тягу поїздів дизпалива на 466 т, орієнтовною вартістю 5,3 млн грн., та електроенергії на 14,6 млн кВт•год, що становить 13,6 млн грн. Загалом запроваджена «Програма енергозбереження на залізничному транспорті України на 2012 рік» вже дозволила зекономити близько  97,2 млн. грн.

www.magistral-uz.com.ua


Схожі матеріали:
👁 2176
Категорія: Освіта
Теги: 2ТЕ116, машиніст, ТЕП70, Укрзалізниця, Південна залізниця, Локомотивне господарство, тепловоз




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ