Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.12.2014

Чому у будинках багатьох жителів Гребінківщини немає світла?


Щоб побороти енергетичну кризу, варто нарешті почати економити всім разом


"Національна енергетична компанія "Укренерго" з 1 грудня запровадила графіки аварійних відключень. Це зроблено, як пояснюють громадянам України, з метою економії електроенергії, яка торкнулася і промислових споживачів, і усіх мешканців нашої держави.

Головна причина - дефіцит вугілля через бойові дії, який призвів до того, що на складах ТЕС немає його в достатній кількості для виробництва електроенергії.

Стосується ця ситуація і жителів Гребінківського району. Основне навантаження по відключенню електроенергії лягло на жителів північної частини міста, а також сіл Короваївської, Мар'янівської, Наталівської, Ульяновської, Олександрівської, Березівської, Майорщинської сільських рад.

Люди вважають це несправедливим і, розуміючи ситуацію, вимагають справедливого і рівномірного відключення електроенергії. Ось і 15 грудня до редакції надійшла для публікації колективна скарга жителів північної частини міста Гребінка.

Наводимо її для читачів.

Голові правління ПАТ Полтаваобленерго Засіменку Є. Ю.
копія Начальнику Гоебінківської філії ПАТ Полтаваобленерго Тищенку і. В.
копія Голові Гребінківської міської ради Мілевському Ф.Г.
копія Голові Гоебінківської райдержадміністрації Колеснику В.М.
копія прокурору Гоебінківського району Букалу С.М.
копія районній телестудії "Гребінка"
копія редакції'районної газети "Гребінчин край"
від мешканців північного району м. Гребінка

Колективна скарга

Просимо Вас надати письмову відповідь на нашу колективну скаргу в зв'язку з постійним, щоденним та багатогодинним відключенням електроенергії одного і того ж північного мікрорайону міста, до якого належать вулиці: Шевченка, Щорса, 20 років ВЛКСМ, 40-річчя Жовтня, Б. Хмельницького, Шмідта, Молодіжна, Перемоги, Ломоносова, Лєрмонтова, Садова, пров. Котляревського, пров. Привокзальний.

При зверненні в органи місцевого самоврядування була отримана відповідь, що вони не мають ніякого відношення щодо визначення ліній відключення електромереж та не мають впливу на Гребінківську філію ПАТ Полтаваобленерго.

На неодноразове звернення з вищевказаного питання, а саме відключення електроенергії, до КОЛ центру ПАТ Полтаваобленерго за телефоном 0800210312, відповідали, що лінії відімкнення визначають органи місцевого самоврядування.

У нашому випадку світло вимикають від 6 до 8 годин на добу, а саме з 8.30 -11.45- та з 14.30 - 21.00 - однієї доби, при цьому інша частина Гребінки сидить зі світлом.

Ми просимо пояснення, чим регламентовано дані відключення, А також, чому відключають тільки наш мікрорайон.

Від цього страждають, в першу чергу, діти, люди похилого віку, яких в нашому мікрорайоні значна кількість, а також псується побутова техніка та продукти харчування.

(Діти прямують до холодних та темних домівок темними вулицями, провулками по калюжах та бруду.

Батьки не мають можливості приготувати вечерю і допомогти вивчити уроки дітям. Пенсіонери, інваліди та люди похилого віку, які потребують постійного виміру тиску, систематичного прийому ліків, не мають змоги дотримуватися графіка, критично необхідного для їхньої життєдіяльності.)

Громада розуміє.тяжке становище в країні і не заперечує щодо відключення електроенергії. Але щоб були встановлені чіткі графіки і відмикали не лише в одному.мікрорайоні міста.

Якщо громада не побачить реакції на дану скаргу, то ми залишаємо
за собою право на звернення до вищестоящих інстанцій та центральних засобів масової інформації.

Перелік вулиць та підписи жителів мікрорайону додаються О. Цьохла та ще близько ста підписів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці протестували проти безсистемних відключень електроенергії

За поясненням ми звернулися до начальника Гребінківсько "Полтаваобленерго" І. В. Тищенка.

- Ігорю Васильовичу, поясніть, що відбувається?

- Графіки аварійних відключень востаннє масово застосовувалися наприкінці 90-х років На жаль, настали часи, коли ми знову змушені цими графіками користуватися - в Україні криза з вугіллям для теплових електростанцій, недостатньо потужностей на АЕС.

З 1 грудня згідно з розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості ці графіки застосовуються по команді диспетчера Північної енергосистеми у разі виникнення гострого дефіциту балансу потужності в системі.

Застосування цих графіків необхідне, особливо у період ранкових та вечірніх максимумів навантажень, для збереження стійкості енергосистеми. Інакше можливі наслідки, усунути які буде надзвичайно важко.

- Якщо існує графік, то чому ж споживачів не попереджають завчасно про відключення?

- Тому що графік аварійних відключень - це не календарний план з розбивкою по датах і часу. Це перелік ліній електропередач, які підлягають відключенню по команді диспетчера енергосистеми.

Графік складається з 10 черг, кожна з яких має свою потужність. Об'єкти життєзабезпечення - котельні, лікарні, дошкільні та шкільні заклади - знаходяться у самому кінці графіка аварійних відключень. Але якщо система опиняється в небезпеці, він застосовується у повному обсязі. Тому попереджати про відключення заздалегідь немає ніякої можливості.

- Чи будуть і далі відключати одних і тих споживачів постійно?

- Після звернення жителів Гребінки та сіл району з цього питання наша організація разом з представниками райдержадміністрації, районної ради, голів міста та сіл, підприємців, фермерів, громадських активістів розробила новий графік відключення споживачів району від електроенергії, в якому передбачене почергове відключення усіх сіл та міста (за винятком котелень, лікарень та ін. життєвоважливих об'єктів).

Тривалість відключення буде не більше 2 годин. Графік почне діяти з 18-19 грудня 2014 р.

- Скільки триватимуть такі вимушені відключення?

- Не можу сказати напевне - місяць, два чи три. До речі, ці графіки не можна оприлюднити ще й того, що ми до останньої миті не знаємо, коли їх буде застосовано. Керує процесом диспетчер Північної енергосистеми, він бачить по засобах телеметрії навантаження, яке несе "Полтаваобленерго". Над ним є диспетчер Укренерго, який оцінює ситуацію в цілому і керується тим, який баланс потужності в системі.

- Чи можливо побороти енергетичну кризу і що для цього потрібно?

- Громадяни нарешті мають почати економити, і справа вже не у розмірі абонплати, а в безпеці державної енергосистеми. Адже, якщо звичайне аварійне відключення виявиться неефективним, існує ще й спеціальний графік аварійних відключень.

Його наслідки значно складніші: не більш як за 3 хвилини відключаються одразу цілі райони. Наприклад, нещодавно відключали Пирятинський, Глобинський та декілька інших районів.

Щоб цього уникнути, варто нарешті почати економити всім разом.

Гребінчин край



Схожі матеріали:
👁 1787
Категорія: Новини Гребінки
Теги: енергетична криза, Полтаваобленерго, графік, Економія, диспечер, Гребінка




Всього коментарів: 4

0
3 Машка   (21.12.2014)
Cat, згодна з тобою, лише хочу додати% не Тищенко особисто винен, а система, він звичайний найманий(як і ми) працівник.


0
4 Cat   (21.12.2014)
Машка, я не чіпав Тищенка ні з якого боку. Я жену на яйценюха і шоколадного ракла. самі, мабуть, не жруть суп по-темному. гади.


0
2 Болт   (21.12.2014)
Цікаво, а вулицю Червоноармійську відключають чи ні, бо на ній проживає Тищенко ?


0
1 Cat   (20.12.2014)
дурня. хай просто визнають, що ми для них-не люди. і можна дерти нас,як липку, і цінами і обмежувати в в правах. ганьба! хай визнають, що це-плата за майдан. тільки не зрозуміло, за що ми, прості роботяги ,повинні платити і чому повинні терпіти ці імпотентні рішення "крутих" мокросопливих свіжообраних політиканів???

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ