Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.05.2015

Як гребінчанам посадити город і не втратити здоров’я?


На городі результат стане помітним восени, а от через надмірне навантаження організм може дати збій уже за кілька годин


Як гребінчанам посадити город і не втратити здоров’я?В одних травневі свята асоціюються з заміським відпочинком на природі, в інших  – з лопатою, насінням і каторжною роботою.

Ці дні гребінчани, які мають кілька соток на дачі та у селах, традиційно витрачають на те, щоб посадити у землю те, що у майбутньому принесе рясний урожай. Звичайно, старання господарів не пройдуть безслідно як у хорошому, так і в поганому сенсі.

На городі результат стане помітним восени, а от через надмірне навантаження організм може дати збій уже за кілька годин.

Страждають серце, очі і живіт

Робота на землі заспокоює і допомагає відволіктися від щоденних справ, але працювати треба в міру. На травневі свята, як правило, багато вихідних, тому головне – не намагатися зробити все в один день, а рівномірно розділити роботу.

Так, наприклад, довге перебування у зігнутому положенні під час роботи на городі викликає зайве поповнення кров’ю сітчатки. У того, хто страждає на підвищений тиск, тривала робота донизу головою може викликати напад гіпертонії або спричинити інсульт.

Небезпечно різко піднімати предмети вагою понад 10 кг, тривалий час знаходитися в одному положенні, багаторазово присідати і підійматися не розгинаючись у попереку. Наслідком таких дій можуть стати захворювання хребта.

Також тривале фізичне навантаження у непідготовленої людини може спричинити напад стенокардії. Піднімання важкого, тривала робота стоячи, без зміни положення, сприяє варикозному розширенню. Незмінне положення вниз головою спричиняє підвищення тиску в черевній порожнині, що є вкрай загрозливо.

Особливо небезпечно перенапружуватися людям, які страждають від серцево-судинних захворювань, насамперед тим, хто вже переніс серцево-судинні катастрофи. Зрештою це правило стосується усіх, хто має хронічні захворювання. Від тривалої роботи на сонці імунітет людини знижується, тому можливі їх загострення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінку, Пирятин та Лубни відвідали німецькі експерти з питань децентралізації влади

Уважно ставтеся до будь-яких проявів тривожних симптомів: головного болю, миготіння перед очима, дзвону у вухах, раптової слабкості, що супроводжується посиленим потовиділенням. Особливу настороженість повинні викликати болі в ділянці грудної клітки або за грудиною, що віддають у ліву руку або лопатку. У всіх цих випадках кидайте роботу негайно. Полежіть або посидьте у затінку на лавочці. Якщо тривожні симптоми не зникають протягом 5-7 хвилин, прийміть таблетку аспірину. Не допоможе — кладіть нітрогліцерин під язик або прийміть валідол. Навіть якщо через якийсь час біль зникне, до роботи в цей день не повертайтеся і зверніться до лікаря.

Працюйте без фанатизму

Медики категорично не рекомендують починати господарські роботи без попередньої підготовки.
Привчайте свої м’язи поступово до майбутніх навантажень. Робити це можна за допомогою ранкової зарядки. Або ж просто приступайте до роботи з одного-двох рядків. Навантаження виконуйте у кілька підходів, це може стати чудовою розминкою.

Врахуйте, що найбільш уразливі перед ризиком травм м’язи рук. Під час інтенсивної роботи можуть постраждати великі і дрібні суглоби рук, а також периферичні нервові закінчення. Перші симптоми – біль і порушення руху. У цьому випадку необхідно невідкладно звернутися до лікаря. Подібні порушення можуть бути ознакою серйозних захворювань, таких, наприклад, як гостре порушення мозкового кровообігу, що вимагає невідкладної спеціалізованої допомоги в умовах стаціонару.

Найголовніша проблема дачників та й селян – радикуліт. Якщо в селі люди працюють за будь-якої погоди, то дачникам потрібна попередня підготовка. Почніть день на грядках з невеликої зарядки – підійдуть присідання, нахили, повороти. Роботу теж сприймайте як вправу. Максимум – 30 хвилин, і змінюйте попереднє положення.

Переміщуйте масу тіла то на одну, то на іншу ногу. Обробляючи хоча б одну ділянку, обертайтеся навколо себе. Піднімаючи важкості з землі, не нахиляйтеся до них, а присідайте, намагаючись зберегти спину прямою. Стежте за тим, щоб поперек не переохолоджувався. Якщо є проблеми з хребтом – перев’яжіть себе бавовняною хусткою.

Найбільш «популярний» вид нездужання на дачі – травми. Синці, порізи, удари і розтягування для міських жителів – на природі ситуація звична. Тому як з ними справлятися, всі знають добре, але нагадаємо: на місце удару, поки не з’явилася шишка, прикладіть лід або просто що-небудь холодне. Якщо отримали синець або  неглибокий поріз – спочатку потрібно обов’язково обробити ранку перекисом водню або промити водою, а потім помастити зеленкою чи йодом. Після цього на пошкоджене місце наклеюється бактерицидний пластир.

На рану більш серйозну накладається стерильна серветка або вата, просочена перекисом водню, і зверху бинт. До слова, рани є вхідними воротами для різноманітних інфекцій, тому якщо відчули погіршення самопочуття, обов’язково зверніться до лікаря. Не грайтеся в Айболита і не намагайтеся самотужки себе рятувати, це може мати важкі наслідки. На дачі зростає ризик підхопити такі захворювання, як лептоспіроз, правець. Саме тому всі пошкодження на шкірі потрібно дезінфікувати та заклеювати пластиром.

Не варто забувати і про шкіру. Зрозуміло, що після довгої зими усі радіють весняному сонцю і намагаються провести під ним якомога більше часу, але це може не сподобатися вашій шкірі. Вона не звикла до опромінення, і це викликає для неї стрес. Старайтеся не перебувати на сонці у період з 11 до 16 год дня. У цей час воно особливо активне.

І ще одне: постарайтеся реально оцінити свої можливості і не намагайтеся звернути гори на рівному місці. Тільки-но відчули, що робота стала тягарем, зупиніться і відпочиньте.

Не працюйте, нахилившись, занадто довго, різко не нахиляйтеся і не розгинайтеся, не піднімайте і не переносьте важкого. Навіть нетривалі, але великі статичні навантаження можуть мати непередбачувані наслідки.

Частіше робіть перерви, відпочивайте. Не працюйте в одному положенні більше однієї години. У сонячний день треба одягти легку кепку, панаму або солом’яний капелюх, перегрів може спровокувати різкий стрибок артеріального тиску. На всяк випадок покладіть у кишеню таблетку нітрогліцерину чи валідолу. У сердечників цей препарат має бути завжди під рукою, а на дачі — тим паче.

Схожі матеріали:
👁 1138
Категорія: Суспільство
Теги: здоров’я, картопля, гребінчани, город




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ