Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.01.2016

Як у Гребінці відпочивало покоління, якому нині за п'ятдесят


"Живи на всі сто!"


Як у Гребінці відпочивало покоління, якому нині за п'ятдесят"Живи на всі сто!" Під такою назвою пройшов вечір відпочинку у Гребінківському районному будинку культури для тих, кому за п'ятдесят.

Більшість людей похилого віку вже на заслуженому відпочинку, у кожного з'явилося багато вільного часу. Та, щоб зібратися та поговорити з однодумцями, відпочити зі своїми ровесниками, пограти в шахи чи заспівати з друзями пісень своєї молодості-нечасто випадає така нагода.

І чоловіки. і жінки старшого покоління вже давно зрозуміли, "что возраст -это состояние души, конфликтующее с телом иногда". А в думках і бажаннях вони все ж такі молоді, талановиті та відкриті до спілкування. Тож велику справу відродили працівники культури, міська рада та спілка ветеранів.

Це вже стало зрозуміло з перших хвилин. До зали заходили ошатні дами в сукнях та вишиванках, чоловіки в костюмах та краватках. І не має значення, що комусь вже далеко за сімдесят, та очі блищать, як у двадцять. Задум провести вечір відпочинку за столиками у фойє будинку культури змінився, адже бажаючих взяти в ньому участь виявилося більше, ніж столиків.

Тому 13 січня, на Маланки, велика зала відчинила двері для гостей. Людмила Андріївна Безвиненко, з гарною зачіскою та в українському костюмі вітала гребінківців зі святом.

 

 

На сцену були запрошені секретар міської ради Л.В Цапенко та голова ради ветеранів В.М.Неруш. Міська рада прийняла програму підтримки діяльності районної організації ветеранів та виділила на неї кошти, а рада ветеранів взялася за організацію свята.

Людмила Василівна привітала присутніх з великими народними святами Маланки та Василя, коли в українських родинах зустрічають гостей кутею. Валентин Михайлович побажав всім добра, здоров'я та миру. А Людмила Андріївна розповіла про історію цього свята. Свято Маланки відмічають напередодні старого нового року.

 

 

На свято Маланки молодь у масках усю ніч щедрує, ходить із "козою", водить переодягненого на Маланку парубка. Традиційні персонажі - "баба" Маланка та "дід" Василь.У давнину святкове переодягання виконувало важливі релігійно-магічні функції, але з часом цей звичай перетворився на веселу розвагу, маскарад. Саме таку розвагу і влаштували для глядачів працівники закладів освіти та культури Гребінківського району.

На сцені з'явилася імпровізована хата, Господар та Господиня, які прибрали оселю, накрили стіл, приготували кутю та радо зустрічали щедрувальників. Зразу на сцену посипала малеча, голосно та радісно колядувала господарям, за що й отримала цукерки в нагороду. Потім колядували та щедрували дорослі в яскравих українських костюмах, Козу водили, серед персонажів були і Дід Мороз та Снігуронька, Циган та інші герої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківським дітям "подарували" новорічну театралізовану виставу (ФОТО)

До присутніх звернулася начальник відділу культури та архівної справи РДА Ростислава Запорожець. Вона подякувала мамам і батькам, бабусям і дідусям за те, що вони є. Ростислава Ростиславівна закликала всіх жити на всі сто і починати нові справи, навчатися та пізнавати. Вона процитувала вислови про життя Матері Терези. Корисними порадами з прочитаної книги "Живи на всі 100%" поділився Микола Миколайович Скрипка, який нещодавно відсвяткував свій 75-річний ювілей.

 





Приємною та радісною несподіванкою для гребінківців став виступ Насті Якименко. Шанувальники її таланту довго аплодували зі сльозами на очах. Художні колективи сільських будинків культури, народний хоровий колектив "Берегиня", вокальні ансамблі дитячої музичної школи, солісти та артисти заповнили зал українською піснею та обрядовим дійством. Ніна Павлівна Третяк прочитала присутнім нові вірші "Новорічне" та "Мініатюри".

Великій та дружній компанії "50 +" не хотілося розходитися, тому після концерту спілкування продовжилося в неформальній атмосфері. Єдине бажання на всіх звучало так: "Частіше б збиратися всім та жити на всі 100 % у будь-якому віці!".

 









Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1774
Категорія: Культура
Теги: люди похилого віку, вечір, кому за 50, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ