Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.09.2016

Лубенська центральна районна бібліотека святкує 95-річчя


На сьогодні – це одна з кращих бібліотек області


Лубенська центральна районна бібліотека святкує 95-річчяСвою історію заклад почав у Лубнах тоді ще Полтавської губернії як «Центральна книгозбірня з трьома відділами: науковим, белетристичним і дитя­чим».

На сьогодні – це одна з кращих бібліотек області. Цьогоріч заклад переміг у обласному конкурсі "Бібліотека року Полтавщини" у категорії "Центральна районна (міська), районна бібліотека, міська бібліотека-філія централізованої бібліотечної системи, самостійна міська бібліотека". Про це пишуть Події та коментарі

- Із 1921 року до початку Другої світової центральна бібліотека Лубен мала пристойний книжковий фонд. За часи війни набутки бібліотечної галузі було втрачено, а книги знищено. Проте одразу по звільненню міста від німецько-фашистських загарбників, завдяки старанням  небайдужих лубенців заклад швидко відновив свою роботу.

В той час бібліотека надавала методичну та практичну допомогу сільським книгозбірням, організовувала бібліотечні пункти, проводила масові заходи. Значним був внесок книгозбірні в розвиток письменності в 20-ті роки. Під час окупації за збережену книгу працівник бібліотеки ризикував життям.

У 1954 році в бібліотеці вже налічувалось понад 20 тис. примірників книжкового фонду та 1500 читачів. А вже у 1962 році районна бібліотека для дорослих займала площу 460 кв. м. У читальному залі було 40 місць. Книжковий фонд складав 32 тисячі 110 примірників, обслуговувалось 3 тисячі 872 читачі. На сьогодні бібліотека імені Малика — найбільше регіональне сховище документів.

Має 34 тисячі книг, а книжковий фонд районної бібліотечної системи нараховує понад 500 тисяч примірників, бібліотекарі обслуговують понад 27 тисяч читачів району. Неодноразово цей заклад за досягнуті успіхи нагороджували дипломами і грошовими преміями.

Бібліотека ім. В.К. Малика — ініціатор багатьох районних конкурсів, постійний організатор пре­зентацій, книжково-ілюстративних виставок. Відродження національних традицій, краєзнавство — один із пріоритетних напрямів роботи закладу. Зусиллями працівників зібрано й систематизовано краєзнавчі матеріали, що є одними з найкращих в області. Нові реалії змушують займатися і пошуковою працею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотека з Лубенщини – краща бібліотека області

Працівники підтримують тісні зв'язки з місцевими краєзнавцями, громадськими організаціями, навчальними закладами краю. Систематично вдосконалюються форми та методи роботи з читачами відповідно до вимог чсучасності. Для поповнення фонду ЦРБ залучаються грантові кошти.

Попри всі кризи заклад успішно розвивається, особливо великих набутків бібліотека зуміла досягти протягом останніх шести років, — розповідає очільниця закладу Валентина Сьомак.

- Цей час став для нашого закладу часом новітніх технологій. Ми постійно працюємо над удосконаленням роботи, беремо участь у конкурсах, різноманітних проектах. Так зуміли виграти для закладу 15 комп’ютерів, цінне технічне обладання.

Також 20 тис. грантових коштів витратили на облаштування молодіжного офісу. 110 пенсіонерів навчаємо комп’ютерній грамотності, викладаємо англійську. У нас працюють клуби за інтересами. Багато навчальних поїздок, конференцій, зустрічей – за грантові кошти. Налагодили гарні стосунки з головами сільських рад і ось, зокрема маємо 73 тисячі гривень на придбання книг для сільських бібліотек.

Раніше ми не обслуговували дітей, а цього літа зробили цікавий проект для залучення молодого покоління в лави наших читачів, і маємо хороший результат. Плануємо організувати мобільну бібліотеку. Багато ідей, багато різних планів і реалізація їх реальна.

Між іншим, фестиваль «Замкова гора» народився саме в нашій бібліотеці. Далі буде ще цікавіше.
 

Схожі матеріали:
👁 1195
Категорія: Культура
Теги: бібліотека




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ