Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.03.2016

Лубенська ОДПІ дякує свідомим громадянам за своєчасно подані декларації


Начальником Лубенської ОДПІ Олександром Коломійцем було надано інтерв’ю місцевим ЗМІ


Лубенська ОДПІ дякує свідомим громадянам за своєчасно подані деклараціїНещодавно, начальником Лубенської ОДПІ Олександром Коломійцем було надано інтерв’ю місцевим ЗМІ. Темою для спілкування стала кампанія декларування доходів громадян,отриманих протягом 2015 року.

Олександре Володимировичу, скажіть, що є декларуванням доходів та чому щорічна деклараційна кампанія є такою важливою?

Так, з 1 січня розпочалася кампанія «Декларування-2016». До 1 травня цього року громадяни подають за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи, отримані в минулому, 2015 році. Головною метою є ідеологія добровільності декларування доходів, взаєморозуміння та формування високої податкової культури населення. Адже, від свідомості та чесності громадян сьогодні  залежить наше майбутнє завтра! Разом з тим, для пересічного громадянина це виконання свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави, реалізація права на податкову знижку.

Перш за все, хто і куди зобов’язаний подавати декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році?

У обов’язковому порядку громадянин повинен подати декларацію про майновий стан і доходи, якщо отримувалися:
- доходи від нерезидента та від фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

- іноземні доходи;

- дохід, отриманий орендодавцем при наданні рухомого та/або нерухомого майна в оренду (суборенду), якщо такий орендодавець не зареєстрований підприємцем;

-  дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини) та у інших випадках, які передбачені Податковим кодексом України в частині оподаткування доходів фізичних осіб;

-  доходи, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) платнику податку двома або більше податковими агентами у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 146160,0 грн.);
Декларацію про майновий стан і доходи слід подавати до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем реєстрації громадян.

За якою формою та у який спосіб громадянам  слід подавати декларацію?

Громадяни мають можливість подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у режимі реального часу (on-line), наприклад, через «Електронний кабінет платника податків” або за допомогою сервісу «Декларування он-лайн» не з'являючись до податкової інспекції. Для цього платнику податків необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати у ЦОП Лубенської ОДПІ безкоштовно. Крім цього, декларацію про майновий стан і доходи можна подати особисто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубенська ОДПІ: При отриманні подарунку – задекларуйте його

У які терміни, ті хто зобов’язані задекларувати свої доходи, повинні  подати декларацію про доходи, отримані у 2015 році та коли їм  потрібно сплатити податок?

Кампанія декларування триває щорічно з 1 січня до 1 травня і граничним терміном подання декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік є 29 квітня 2016 року.

Хочу відмітити, що особливістю цьогорічної кампанії декларування доходів є нарахування та сплата ще й військового збору. Отже, громадяни зобов’язані самостійно до 1 серпня 2016 року сплатити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену в поданій ними податковій декларації про майновий стан і доходи.

Скажіть, які документи необхідно мати при собі, щоб заповнити декларацію про майновий стан і доходи ?

При заповненні «Дохідної» частини  декларації на допомогу повинні прийти роботодавці - податкові агенти і надати працівнику інформацію щодо сум нарахованих (сплачених) громадянинові оподатковуваних доходів та утриманого з них податку. Такими доходами можуть бути зарплата, дохід від оренди, суми нецільової благодійної допомоги, винагороди за цивільно-правовими договорами тощо.

Затвердженого зразка довідки на сьогодні не існує. Отже податковий агент складає її в довільній формі, проте із зазначенням П.І.Б., реєстраційного номер облікової картки особи, періоду роботи, суми нарахованого оподатковуваного доходу (в т.ч. помісячно); суми нарахованого та утриманого єдиного внеску, податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

При заповненні «Витратної» частини  декларації громадяни повинні мати документальне підтвердження витрат (відповідні платіжні та/або розрахункові документи).

Особливий інтерес громадян викликає податкова знижка. Тож, Олександре Володимировичу, розкажіть що це?

Податкова знижка - це сума витрат платника податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на суму яких дозволяється зменшення суми загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати, одержаного за наслідками такого року з врахуванням обмежень, передбачених п. 164.6. ст. 164 та п. 166.4. ст. 166 Податкового кодексу.

До таких витрат відносяться: сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати; частина суми процентів, сплаченим платником податку за користування іпотечним житловим  кредитом; сума витрат платника податку  на сплату видатків на будівництво (придбання)  доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним; сума коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів  біопалива; сума витрат на сплату страхових платежів (страхових премій, страхових  внесків) та пенсійних внесків платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення; сума коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 відсотки суми його загального оподатковуваного доходу звітного року; сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, згідно з умовами, встановленими законодавством; сума витрат на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита та інші витрати відповідно до статті 166 Податкового кодексу України.

 Звертаю увагу, що для отримання податкової знижки за 2015 рік необхідно до 31 грудня 2016 року включно подати до органу ДФС за місцем податкової адреси  річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та мати в наявності документи, що підтверджують витрати. Якщо до кінця 2016 року платник не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Що Ви хотіли б побажати наостанок лубенчанам?

Шановні громадяни! Не зволікайте із виконанням своїх конституційних обов’язків та подайте декларацію про майновий стан і доходи вчасно!

Лубенська ОДПІ вдячна всім громадянам і представникам бізнесу, які сумлінно сплачують податки і збори. Адже, в першу чергу, це в  інтересах самої лубенської громади. Від цього напряму залежить забезпечення стабільного фінансування соціальних інститутів, закладів освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства.  Тож, сумлінна сплата податків, як і своєчасне декларування своїх доходів, це ніщо інше, як справжня соціальна відповідальність бізнесу.

Нагадуємо, що детальні консультації з питань деклараційної кампанії, що триває можна отримати звернувшись особисто до Центру обслуговування платників Лубенської ОДПІ за адресою м. Лубни вул. Я.Мудрого, 21 або за номерами телефонів (053615) 70381,  73818.
Сектор комунікацій
Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 1033
Категорія: Полтавщина
Теги: Лубни, ОДПІ, декларація




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ