Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.03.2015

Лубенська ОДПІ: Податок на нерухомість як основа підвищення фінансової спроможності місцевих громад


До житлової нерухомості належать житлові будинки, прибудови...


Лубенська ОДПІ: Податок на нерухомість як основа підвищення фінансової спроможності місцевих громадПід таким лейтмотивом у Лубенській ОДПІ відбувся брифінг з питань новацій у податковому законодавстві. На чисельні запитання місцевих журналістів відповідав начальник інспекції Олександр Коломієць.

 Детально Олександр Коломієць зупинився на нормах Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", яким передбачені зміни щодо сплати  податку на нерухоме майно.

Саме ці нововведення останнім часом масово обговорює населення. Проте керівник податкової інспекції поспішив заспокоїти, що нічого страшного не відбувається. То хто ж сплачуватиме цей податок і що буде оподатковуватися?

Платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи - власники об'єктів житлової  або нежитлової нерухомості. Базою оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 січня 2015 року є загальна площа житлової та нежитлової нерухомості.

 До житлової нерухомості належать житлові будинки, прибудови до житлового будинку, квартири, котеджі,  кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, дачні та садові будинки. До нежитлової нерухомості належать будівлі готельні, офісні, торговельні, гаражі, будівлі промислові та склади, будівлі для публічних виступів, господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення, зокрема, сараї, хліви, гаражі, літні кухні, погреби, майстерні тощо.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубенський лісотехнічний коледж запрошує на День відкритих дверей

 Хто ж встановлює ставки податку? Ставки податку встановлюються за рішенням сесій сільської, селищної або міської рад. Так, рішенням позачергової 48 сесії Лубенської міської ради від 14.01.2015р. (надруковано в газеті «Лубенщина» №9-10 від 24.01.15р.) встановлено на 2015 рік ставки податку для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб в розмірі 12,18 грн. за1 кв. моб'єктів нерухомості, що підлягають оподаткуванню.  

 Вищевказаним рішенням Лубенської міської ради звільнено по м. Лубни від оподаткування господарські (присадибні) будівлі, а також гаражі (які не входять до господарських (присадибних) будівель), за умови, якщо останні не використовуються їх власниками з метою одержання доходів; квартири незалежно від їх кількості - на60 кв. метрів; житлові будинки - на120 кв. метрів;  різні типи об'єктів житлової нерухомості (якщо громадянин має у власності і квартиру і будинок) - на180 кв. метрів.

 Також, Олександр Коломієць наголосив, що громадяни у 2015 році податок на нерухомість сплачуватимуть лише за житлову нерухомість за ставками, які діяли у 2014 році на підставі повідомлень-рішень від органів державної фіскальної служби. Юридичні особи самостійно подають на 2015 рік річну податкову декларацію та сплачують податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом (тобто, за 1 кв. 2015 р. – до 30.04.2015р, за 2 кв. 2015р. – до 30.07.2015р., за 3 кв. 2015 року – 30.10.2015р., за 4 кв. 2015р. – до 30.01.2016р.).

 Приклад нарахування громадянам податку на нерухомість в 2016 році за 2015 рік (відповідно до змін внесених Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи"):

 - в громадянина є у власності житловий будинок загальною площею 150 м2 , гараж  загальною площею 20 м2, літня кухня загальною площею 30 м2, погріб загальною площею 15 м2. Податок на нерухомість за 2015 рік буде нараховано у 2016 році в сумі 365,40 грн. за 30 кв. м. будинку , а саме: (150 м2– 120 м2 )х12,18 грн., всі інші господарські (присадибні) будівлі оподатковуватись не будуть, так як рішенням позачергової 48 сесії Лубенської міської ради від 14.01.2015р. звільнені від оподаткування).
 
Інформаційно-комунікаційний сектор Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 1052
Категорія: Полтавщина
Теги: Нерухомість, закон, Лубенська ОДПІ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ